Animale cu simțurile cele mai dezvoltate

Autor: Oana Picerea

Percepția asupra lumii este diferită pentru fiecare specie de animal, fiecare specie are propriul său sistem senzorial care o face potrivită pentru a trăi în mediul său. Există ființe care sunt practic oarbe, unele care văd o gamă de culori extrem de largă, altele care sunt capabile să audă infrasunetele sau unele care sunt chiar sensibile la undele electromagnetice ale Pământului.

Lumea animalelor este fantastică! Fiecare specie a reușit să dezvolte diferite abilități senzoriale și chiar alte simțuri pe care oamenii nu le posedă, scrie Pets Point.

Există cinci simțuri principale comune tuturor animalelor: văzul, auzul, mirosul, gustul și tactil. Datorită lor, cu toții percepem lumea și știm ce se întâmplă în jurul nostru. Cu toate acestea, v-ați oprit vreodată să vă întrebați dacă există animale ale căror simțuri sunt atât de acute, sau atât de dezvoltate, încât să poată percepe lucruri pe care noi nu le percepem? Și exact așa este!

 Care animal are cel mai dezvoltat simțul vederii? Ochii sunt fereastra noastră principală către lume. Datorită lor, cunoaștem forma lucrurilor, aspectul și culoarea lor. Unele dintre animalele care au o vedere mai bună sunt următoarele:

Acvila

Ați auzit vreodată de cineva care are ochi de vultur, referindu-se la vederea deosebit de ascuțită? Ei bine, această analogie este foarte bine justificată! Ochii vulturului pot simți prada de trei până la patru ori mai departe decât oamenii, permițându-le să vâneze de pe teren înalt și să se arunce asupra victimei lor, luându-le prin surprindere.

Pisicile

Spre deosebire de oameni, aceste feline domestice au o vedere nocturnă excelentă, motiv pentru care preferă să vâneze noaptea?

Pisicile au o membrană, numită tapetum lucidum, care reflectă cea mai mică porțiune de lumină primită de ochi. Datorită acestei reflecții, pisica este capabilă să perceapă lucrurile din jurul ei în medii întunecate.

Cainii

Este animalul de companie prin excelență, nu numai pentru prietenie și carisma, ci și pentru abilitățile sale. Unul dintre acestea este auzul său excelent, capabil să perceapă sunete aflate la aproximativ treizeci de kilometri distanță, în timp ce omul mediu ajunge la mai puțin de zece kilometri. Datorită acestui fapt, câinii știu când se apropie o furtună și sunt cei care cred că urechea ajută la „avertizarea” lor înainte de un cutremur.

Bufniţă

Bufnițele sunt animale nocturne, obișnuite să vâneze în întuneric. Pentru aceasta, își folosesc auzul excelent, care le permite să perceapă mișcările unei posibile prăzi chiar și în întuneric total. Bufnița își completează abilitățile senzoriale cu reflexe excepționale.

Molie

Are un simț ascuțit al auzului, ceva nu foarte comun printre insecte. Acest lucru se datorează faptului că este probabil singura modalitate prin care liliacul, principalul său prădător, poate supraviețui.

Liliac

Aceste mamifere se hrănesc cu sângele prăzii lor. Dar cum sunt ei capabili să descopere prada în întuneric? Unul dintre sisteme este tocmai mirosul, vampirul detectează proteina TRPV1 conținută în fluxul sanguin și astfel percepe că în apropiere se află un animal cu sânge cald.

Șobolani

Șobolanii își folosesc simțul mirosului nu numai pentru a localiza mâncarea, ci și pentru a comunica și a se recunoaște reciproc. Nasul său este atât de puternic încât detectează compușii chimici din alimente.

Urs polar

În eterna iarnă a emisferei nordice, orice pradă este crucială pentru supraviețuirea ursului polar. Unul dintre instrumentele pe care ursul polar le are la dispoziție este simțul mirosului, atât de puternic încât este capabil să detecteze mirosul unei foci aflate la 20 de kilometri distanță. Ursul polar este probabil unul dintre animalele cu cel mai bun simț al mirosului.