Acești angajați vor beneficia de sporuri salariale și compensare cu timp liber

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 13 oct 2023, 19:35

Angajații care muncesc în weekend sau de sărbători legale vor primi sporuri salariale și compensare cu timp liber

Sursa: PixaBay

Potrivit legii salarizării unitare, cei care lucrează în weekend-uri sau în zilele libere legale vor fi compensați cu timp liber sau spor salarial.

În urma unei întâlniri dinte Federaţia Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală și ministrul Muncii, unde s-a vorbit pe tema legii salarizării unice, în care sindicaliştii au propus compensarea cu timp liber sau cu plata unui spor pentru munca în weekend şi sărbători legale.

Angajații care primesc sporuri salariale și timp liber

De mult timp s-a pus problema recompensării angajaților care muncesc în weekend-uri sau în timpul sărbătorilor legale.

Ei bine, odată cu legea salarizării unitare, aceștia ar putea beneficia de sporuri salariale și compensare cu timp liber. 

Propunerile sindicatului au adus în discuție compensarea cu timp liber corespunzător sau cu plata unui spor, pentru angajații care muncesc în zilele de sâmbătă, duminică, implicit de sărbătorile legale. 

De asemenea, Simona Bucur a mai adus în discuție și menţinerea în plată a coeficienţilor stabiliţi de consiliile locale, însă fără a fi afectațiatunci când creşte valoarea salariului minin pe economie, precum şi după aplicarea noii legi a salarizării.

Citește și: Pensiile speciale vor fi supraimpozitate chiar și cu 20%! Decizia a fost luată de către comisiile Senatului

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Noul proiect, care este elaborat cu coordonarea Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, are ca principiu salarizarea în funcţie de anumite criterii( studii, experienţă, complexitate, creativitate, „diversitate, responsabilitate decizională, conducere, coordonare, supervizare, comunicare, condiţii de muncă, incompatibilităţi şi situaţii speciale). Salarizarea este stabilită de la nivelul 1 la maxim nivelul 12. Noua lege a salarizării pentru familia ocupaţională administraţie publică locală, conform propunerii  Ministerului Muncii, se doreşte a stabili grile unice de salarizare pentru angajaţii din acest domeniu ”,

au transmis sindicaliştii, potrivit România TV. 

Când intră în vigoare legea salarizării unitare

Conform Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România, legea ar urma să intre în vigoare cel mai probabil după 1 ianuarie 2025, termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfârşitul anului viitor. 

Citește și: Recalcularea pensiilor vine cu vești proaste pentru unii români. Cine sunt seniorii care vor pierde 10% din pensie

„Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei a anunţat că susţine propunerea AMR, AOR, ACR şi UCJR privind aplicarea unor grile standard de salarizare pentru administraţia publică locală dar şi cu o componentă flexibilă ”, mai spune sindicatul.