În așteptarea sfârșitului campaniei electorale din Polonia!

Autor: Bogdan Frațilă

Actualul guvern polonez alimentează temerile legate de un superstat european. În special în ceea ce privește problema migrației, acesta a fost intransigent

Sursa: PixaBay

Actualul guvern polonez alimentează temerile legate de un superstat european. În special în ceea ce privește problema migrației, acesta a fost intransigent

Actualul guvern polonez alimentează temerile legate de un superstat european. În special în ceea ce privește problema migrației, acesta a fost intransigent timp de ani de zile. Prin urmare, la Bruxelles, oamenii așteaptă cu nerăbdare sfârșitul campaniei electorale.
Anunțul privind agenda a fost încă foarte general: "Vânzarea coruptă de vize Schengen la scară mare". Dar chiar înainte ca Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, să se îndrepte recent spre pupitru, era clar cine va fi acum subiectul discuției în Parlamentul European de la Strasbourg: Polonia, al cărei guvern național conservator se confruntă cu acuzații grave.

potrivit presei poloneze, ar fi fost eliberate până la sute de mii de vize de muncă dubioase, și mai repede dacă solicitanții plăteau sume mari de bani. Cancelarul german Olaf Scholz vorbește public despre un "scandal al vizelor": "Nu vreau să văd oameni din Polonia pur și simplu trecuți cu mâna." Comisia Europeană, căreia însăși Comisiei îi place să sublinieze rolul său de gardian al tratatelor, are sarcina de a clarifica astfel de acuzații.
Ea nu a fost mulțumită de răspunsurile inițiale ale guvernului polonez. Vicepreședintele Schinas arată foarte clar acest lucru. În mod public. În sala de plen a parlamentului. Cu câteva zile înainte de alegeri. "Avem nevoie de o claritate deplină pentru a restabili încrederea".

"Cu multă îngrijorare"

Este o altă problemă care se prefigurează între Uniunea Europeană și Polonia, al cincilea membru al UE după populație.

Cum guvernul este acum în curs de realegere, atenția este mare. "Thu Nguyen, de la Centrul Jacques Delors, un institut de cercetare, spune că mulți din UE privesc Polonia "cu mare interes și îngrijorare": "Este important pentru viitorul UE dacă un stat membru atât de mare va adera la normele și valorile fundamentale. Tocmai aceasta este problema care a făcut obiectul unor dezbateri aprinse de ani de zile- în special cu privire la ceea ce crede Polonia despre statul de drept.
În 2021, Curtea Constituțională poloneză a decis inițial că țara nu este obligată să respecte ordinele Curții Europene de Justiție. Aceasta a fost urmată de hotărârea potrivit căreia tratatele UE erau parțial incompatibile cu Constituția poloneză. Comisia Europeană a reacționat cu o procedură de infringement, nu pentru prima dată. Există acum o cronică lungă a procedurilor legate de reforma judiciară poloneză. Acuzația este că independența judecătorilor a fost redusă și că principiul separării puterilor este în pericol.
Într-o hotărâre cheie din vară, Curtea Europeană de Justiție a decis că reforma judiciară poloneză a încălcat legislația UE. După aceea, Varșovia nu a dat niciun semn de cedare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atitudinea de blocaj în politica de migrație

Țara pur și simplu nu a pus în aplicare repartizarea refugiaților decisă de majoritatea statelor UE în 2015. În același timp cu alegerile, guvernul vrea să organizeze un referendum privind politica de azil a UE- cu o întrebare care, potrivit observatorilor, vizează în mod clar respingerea. în prezent, Polonia respinge categoric orice compromis în negocierile UE pe această temă, afirmă Nicolai von Ondarza de la Stiftung Wissenschaft und Politik (Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate) într-un interviu acordat studioului ARD din Bruxelles. Totuși, această atitudine de blocaj total nu este evidentă în toate domeniile: "În politica climatică, Polonia este un frânar, dar destul de dispusă să facă compromisuri, negociază dur, dar constructiv.

Citește și: Manifestații anti-Israel în mai multe țări! Teroristi sau?

Citește și: Acești angajați vor beneficia de sporuri salariale și compensare cu timp liber

Citește și: Primele operațiuni israeliene în Fâșia Gaza! Ce au gasit acolo?