Investitorii pe Bursa se tem de o escaladare în Orientul Mijlociu

Autor: Bogdan Frațilă

Situația geopolitică a dominat tranzacțiile de pe Wall Street și de la Bursa din Frankfurt la sfârșitul săptămânii. În timp ce DAX a rămas mult în urmă

Sursa: PixaBay

Situația geopolitică a dominat tranzacțiile de pe Wall Street și de la Bursa din Frankfurt la sfârșitul săptămânii. În timp ce DAX a rămas mult în urmă

Situația geopolitică a dominat tranzacțiile de pe Wall Street și de la Bursa din Frankfurt la sfârșitul săptămânii. În timp ce DAX a rămas mult în urmă, Dow Jones a reușit cel puțin să se mențină.Având în vedere situația periculoasă din Orientul Mijlociu, investitorii de pe Wall Street s-au reținut. Participanții la piață s-au referit în primul rând la o posibilă escaladare a situației după atacurile teroriste ale islamiștilor de la Hamas asupra Israelului.

În acest context, investitorii preferă să joace la sigur. Teama de o invazie israeliană iminentă în Gaza, în weekend, sporește incertitudinea și ar putea duce luni la o amplificare a pierderilor", a declarat expertul în investiții al IG, Salah-Eddine Bouhmidi. După pierderi temporare, Dow Jones a reușit să salveze un câștig de 0,1%, până la 33.670,29 puncte. Cu toate acestea, indicele mai larg S&P 500 a pierdut 0,5%, la 4327,78 puncte.
Indicele tehnologic Nasdaq 100 a pierdut 1,2 procente, la 14.995,12 puncte.

Pierderi semnificative de preț la DAX

Anterior, situația din Orientul Mijlociu a dat înapoi și DAX. După o săptămână de succes inițial, la sfârșitul săptămânii a avut loc un recul semnificativ al prețurilor. DAX a încheiat săptămâna cu o scădere de 1,6%, la 15.186,66 puncte. Apetitul pentru risc a scăzut în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, deoarece investitorii s-au temut de o escaladare militară în Orientul Mijlociu", spune Pierre Veyret, analist la brokerul ActivTrades.

Pentru unii experți, reculul nu reprezintă o surpriză: "În orice caz, câștigurile realizate anterior au fost pe un teren șubred, având în vedere situația geopolitică incertă", comentează experții Helaba situația actuală.
Datele dezamăgitoare privind inflația din SUA de joi și datele economice inconsistente din China au cântărit, de asemenea, asupra sentimentului. Motorul exporturilor din Republica Populară a continuat să se clatine, iar prețurile de consum au stagnat. "Guvernul a anunțat deja sute de mici măsuri, dar impulsul de creștere dorit nu a reușit până acum să se materializeze", a declarat Jochen Stanzl, analist șef de piață la brokerul CMC Markets.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Va veni redresarea săptămâna viitoare?

Pentru investitori, întrebarea care se pune acum este cum ar putea continua piața bursieră după finalul slab al săptămânii.

Din punct de vedere grafic, DAX ar trebui să depășească în mod durabil zona de rezistență de la 15.400 de puncte pentru a deschide calea spre 15.600 de puncte, a declarat expertul în investiții al IG, Salah-Eddine Bouhmidi.Sven Streibel, expert în acțiuni la DZ Bank, vede potențial pe piața bursieră germană în acest moment, dar rămâne precaut: "Vedem mai multe motive bune pentru o continuare a recentei reveniri a prețurilor, dar avertizăm să luăm în serios riscurile actuale.
Conflictul din Israel reprezintă un risc suplimentar pentru economia globală". Potrivit lui Streibel, o escaladare, inclusiv o afectare a aprovizionării cu petrol la nivel mondial, ar putea greva din nou piețele bursiere. Maik Bolsmann, de la administratorul de active B&K Vermögen, cu sediul la Köln, consideră că DAX va continua să înregistreze creșteri, în ciuda ultimelor date privind inflația din SUA. Pe lângă imaginea îmbunătățită a graficelor și sezonalitatea pozitivă, starea de spirit mai degrabă slabă a investitorilor, pe care el o vede ca pe un contraindicator, vorbește în favoarea acestui lucru. "Mulți investitori stau pe dețineri mari de numerar și vor fi sub presiune dacă prețurile cresc.

Citește și: Misiune către asteroidul Psyche! De ce sunt interesati NASA?

Citește și: Israelul găsește cadavrele ostaticilor în timpul operațiunilor

Citește și: Un jurnalist a fost ucis în sudul Libanului. Alți șase au fost răniți