Cum să blochezi postările grafice din social media pe telefoanele copiilor

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 14 oct 2023, 10:14

Numeroase școli, psihologi și grupuri de siguranță îndeamnă părinții să dezactiveze aplicațiile de socializare ale copiilor lor din cauza îngrijorărilor

Sursa: PixaBay

Numeroase școli, psihologi și grupuri de siguranță îndeamnă părinții să dezactiveze aplicațiile de socializare ale copiilor lor din cauza îngrijorărilor

Numeroase școli, psihologi și grupuri de siguranță îndeamnă părinții să dezactiveze aplicațiile de socializare ale copiilor lor din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că Hamas intenționează să difuzeze videoclipuri grafice cu ostatici capturați în războiul dintre Israel și Gaza.
Dezactivarea unei aplicații sau implementarea de restricții, cum ar fi filtrarea anumitor cuvinte și fraze, pe telefoanele tinerilor utilizatori poate părea un proces descurajator. Dar platformele și sistemele de operare mobile oferă măsuri de protecție care ar putea contribui în mare măsură la protejarea sănătății mintale a copiilor.


În urma atacurilor din Israel de la sfârșitul săptămânii trecute, o mare parte din teroare s-a desfășurat pe rețelele de socializare. Videoclipuri cu ostatici luați pe străzi și civili răniți continuă să circule pe diverse platforme. Deși unele companii s-au angajat să restricționeze videoclipurile sensibile, multe dintre ele sunt încă partajate online.
Acest lucru poate fi deosebit de stresant pentru minori. Asociația Americană de Psihologie a emis recent un avertisment cu privire la impactul psihologic al violențelor în curs de desfășurare în Israel și Gaza, iar alte cercetări au asociat expunerea la violență pe rețelele de socializare și în
știri ca fiind un "ciclu de afectare a sănătății mintale".
Alexandra Hamlet, psiholog clinician în New York, a declarat că persoanele care sunt luate prinse cu garda jos când văd anumite conținuturi supărătoare sunt mai susceptibile să se simtă mai rău decât persoanele care aleg să se implice în conținuturi care ar putea fi supărătoare pentru ele. Acest lucru este valabil în special pentru copii, a spus ea.
"Este mai puțin probabil ca aceștia să aibă controlul emoțional pentru a opri conținutul pe care îl consideră declanșator decât un adult mediu, capacitatea lor de înțelegere și inteligența emoțională pentru
a da sens la ceea ce văd nu este pe deplin formată, iar abilitățile lor de comunicare pentru a exprima ceea ce au văzut și modul în care să dea sens este limitat comparativ cu adulții", a spus Hamlet.
Dacă ștergerea unei aplicații nu este o opțiune, iată alte modalități de a restricționa sau de a monitoriza îndeaproape utilizarea social media de către un copil:

1) Stabiliți limite

Părinții pot începe prin a vizita funcțiile de control parental care se găsesc în sistemul de operare mobil al telefonului copilului. Instrumentul Screen Time de pe iOS și aplicația Google Family Link de pe Android îi ajută pe părinți să gestioneze activitatea telefonică a unui copil și pot restricționa accesul la anumite aplicații. De acolo, pot fi selectate diverse controale, cum ar fi restricționarea accesului la aplicații sau semnalarea conținutului inadecvat.

De asemenea, tutorele poate configura garduri de protecție direct în cadrul aplicațiilor de socializare.

TikTok: TikTok, de exemplu, oferă o funcție Family Pairing care permite părinților și tutorilor să își lege propriul cont TikTok de contul copilului lor și să restricționeze capacitatea acestuia de a căuta conținut, să limiteze conținutul care ar putea fi nepotrivit pentru el sau să filtreze videoclipurile cu cuvinte sau hashtag-uri pentru a nu apărea în feed-uri.

Aceste funcții pot fi activate și în cadrul setărilor aplicației, fără a fi necesară sincronizarea contului unui tutore.

Facebook, Instagram și Threads: Meta, care deține Facebook, Instagram și Threads, are un hub educațional pentru părinți cu resurse, sfaturi și articole de la experți privind siguranța utilizatorilor, precum și un instrument care le permite tutorilor să vadă cât timp petrec copiii lor pe Instagram și să stabilească limite de timp, pe care unii experți recomandă să le aibă în vedere în această perioadă.

YouTube: Pe YouTube, instrumentul Family Link le permite părinților să configureze conturi supravegheate pentru copiii lor, limite de timp de vizionare sau să blocheze anumite conținuturi. În același timp,YouTube Kids oferă, de asemenea, un spațiu mai sigur pentru copii, iar părinții care decid că copiii lor sunt pregătiți să vadă mai mult conținut pe YouTube pot crea un cont supravegheat. În plus, redarea automată este dezactivată în mod implicit pentru orice persoană sub 18 ani, dar poate fi dezactivată oricând în Setări pentru toți utilizatorii.

2) Vorbiți cu copiii dvs. despre social media

Hamlet a spus că familiile ar trebui să ia în considerare crearea unei politici de familie în care membrii familiei sunt de acord să își șteargă aplicațiile pentru o anumită perioadă de timp.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Ar putea fi util să încadrați ideea ca pe un experiment, în care toată lumea este încurajată să împărtășească cum i-a făcut să se simtă lipsa aplicațiilor de-a lungul timpului", a spus ea. "Este posibil ca, după câteva zile de pauză de la social media, utilizatorii să raporteze că se simt mai puțin anxioși și copleșiți, ceea ce ar putea duce la un vot în familie de a continua să păstreze aplicațiile șterse pentru încă câteva zile înainte de a verifica din nou."

În cazul în care există rezistență, Hamlet a spus ar trebui să încerce să reducă timpul petrecut pe aplicații chiar acum și să ajungă la un număr convenit de minute în fiecare zi pentru utilizare.

"Părinții ar putea include, în mod ideal, o contingență în care, în schimbul permiterii copilului de a-și folosi aplicațiile pentru un anumit număr de minute, copilul trebuie să fie de acord să aibă o scurtă verificare pentru a discuta dacă a existat vreun conținut dăunător la care copilul a fost expus în acea zi", a spus ea. "Acest schimb le permite ambilor părinți să aibă un spațiu protejat pentru a oferi o comunicare și un sprijin eficient și pentru a da un model de deschidere și grijă pentru copilul lor."

3) Ce fac companiile

TikTok: Un purtător de cuvânt al TikTok, care a declarat că platforma folosește tehnologia și 40.000 de profesioniști în domeniul siguranței pentru a modera platforma, a declarat pentru CNN că ia situația în serios și a crescut resursele dedicate pentru a ajuta la prevenirea conținutului violent, plin de ură sau înșelător pe platformă.

Meta: Meta a declarat, la fel, că a înființat un centru de operațiuni speciale cu experți, inclusiv vorbitori fluenți de ebraică și arabă, pentru a monitoriza și a răspunde la această situație. "Echipele noastre lucrează non-stop pentru a ne menține platformele în siguranță, pentru a lua măsuri cu privire la conținutul care încalcă politicile noastre sau legile locale și pentru a se coordona cu verificatori de fapte terțe din regiune pentru a limita răspândirea dezinformării", a declarat Meta într-un comunicat. "Vom continua această muncă pe măsură ce acest conflict se desfășoară".

YouTube: YouTube, deținut de Google, a declarat că oferă mii de videoclipuri cu restricție de vârstă care nu încalcă politicile sale- unele dintre acestea, totuși, nu sunt adecvate pentru spectatorii sub 18 ani. (Acestea pot include filmări cu spectatori). Compania a declarat că a "eliminat mii de videoclipuri dăunătoare" și că echipele sale "rămân vigilente pentru a lua măsuri rapide pe YouTube, inclusiv videoclipuri, Shorts și livestreams".

Citește și: Prețurile petrolului și gazelor naturale urcă din nou?

Citește și: Misiune către asteroidul Psyche! De ce sunt interesati NASA?

Citește și: Investitorii pe Bursa se tem de o escaladare în Orientul Mijlociu