Cum îți îngrijești grădina toamna aceasta? 3 lucruri pe care le poți face pentru a ocroti mediul înconjurător

Autor: Oana Picerea

Toamna este anotimpul schimbării, mai ales în grădina ta. Copacii se despart de frunzele lor, iarba se usucă, iar multe plante se veștejesc. Cu toate acestea, e timpul să îmbrățișezi această schimbare și să-ți cureți curtea regulat, făcând loc revenirii la viață a naturii din primăvară. Pentru a putea realiza aceste activități, dar și să protejezi mediul în același timp, urmează cu atenție pașii din următoarele rânduri.

Iată 3 pași de urmat pentru a-ți îngriji grădina toamna aceasta

1. Colectarea și reciclarea frunzelor și a crengilor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu lași frunzele moarte și crengile uscate să se adune, încercând să le aduni cât mai des cu putință. Folosește un tocător de crengi, precum este cel de pe micul-fermier.ro, pentru a recicla rămășițele copacilor și a le folosi ca îngrășăminte. Depozitează produsul obținut în saci speciali, iar acestea vor deveni un compost bogat în nutrienți care poate fi folosit pentru hrănirea solului primăvara viitoare. Astfel, vei reduce cantitatea de deșeuri eliminate în natură, contribuind la diminuarea impactului negativ asupra mediului. Nu ezita să reciclezi ajutând mediul înconjurător să revină la viață prin propriile forțe.

2.  Plantarea florilor și a arbuștilor

O altă metodă pe care o poți pune în aplicare toamna pentru a avea un rezultat spectaculos la primăvară este prin plantarea florilor și a arbuștilor în propria grădină sau în vecinătate, unde este nevoie. Câteva tipuri de flori care se plantează toamna pentru a răsări primăvara sunt lalelele, irișii, crinii, narcisele și zambilele. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, asigură-te de la început că solul este curățat de buruieni, este fertilizat cu materiale organice, iar bulbii sunt sădiți când temperatura este specifică sezonului de toamnă, adică nici prea cald, dar nici prea rece. Informează-te cu atenție despre adâncimea la care trebuie plantat fiecare bulb fiindcă fiecare tip de floare are nevoi diferite.

3.    Reducerea utilizării de pesticide și erbicide

Odată cu schimbările aduse de toamnă, fă și niște schimbări legate de utilizarea pesticidelor și erbicidelor. Utilizarea lor excesivă poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, distrugând solul și ecosistemele locale. Ar fi preferabil să reduci sau să elimini complet aceste substanțe chimice, încercând să folosești alternative naturale, precum uleiurile esențiale pentru combaterea dăunătorilor și încurajarea populațiilor de insecte benefice din preajmă. Produ-ți singur îngrășămintele și folosește-le pentru grădina proprie, încurajându-ți cunoscuții să procedeze la fel pentru a crea o comunitate prietenoasă cu mediul.

Așadar, odată cu venirea toamnei lucrurile se schimbă prin natură și este de datoria noastră să ne asigurăm că aceste schimbări sunt benefice și pe termen lung. Fiecare dintre noi este responsabil de ce se întâmplă în propria grădină, iar acest lucru se reflectă în aspectul său exterior. Curăță-ți regulat curtea de frunzele moarte și crengile căzute, pregătește-te pentru primăvară plantând acum florile pe care ți le dorești și ocrotește mediul prin crearea propriului îngrășământ natural din resturile reciclate și evitarea utilizării pesticidelor și erbicidelor.

Sursă foto: pexels.com