Amenzi mari pentru românii care stau la bloc! Contoarele termice sau repartitoarele devin obligatorii până la 31 decembrie 2023

Autor: Diana Ghita

Românii sunt obligați să aibă contoare termice

Sursa: Unsplash

Montarea acestor contoare termice și a repartitoarelor îi va ajuta pe oameni să economisească bani și îi va scuti de amenzile de mii de lei.

Instalarea contoarelor de apă caldă și căldură și a repartitoarelor este o măsură ce trebuie luată, obligatoriu, de către români. Dacă legea care prevede acest lucru nu se modifică, cetățenii vor trebui să aibă montate respectivele sisteme până la finalul lui decembrie.

La ce folosesc contoarele termice și repartitoarele

În mod normal, toate apartamentele care sunt racordate la sistemul de alimentare centralizată cu încălzire termică ar fi trebuit să fie dotate cu sisteme individuale prin care să fie contorizată energia termică.

De asemenea, fiecare bloc racordat la sistemele de distribuție a căldurii și a apei calde trebuie să aibă repartitoare de costuri.

Această măsură a fost amânată timp de 15 ani, însă nu mai poate sta pe loc. Astfel, autoritățile au stabilit ca, până la finalul lunii decembrie a acestui an, cetățenii să aibă montate respectivele aparate, atât la nivel de bloc, cât și la nivelul fiecărei locuințe în parte.

Prin intermediul acestei tehnologii, oamenii vor economisi, plătind facturi mai mici, întrucât, cu ajutorul respectivelor aparate, locatarii vor putea ține evidența cantității consumate. De asemenea, aceste sisteme trebuie să permită citirea de la distanță a indexului.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi!(...)

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii.”

, au mai transmis reprezentanții ANRE.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Noul termen până la care românii trebuie să aibă montate contoare de apă caldă și căldură

De ce s-a amânat instalarea contoarelor termice și a repartitoarelor

Obligativitatea instalării respectivelor sisteme s-a amânat pentru data de 31 decembrie din cauză că, în decembrie 2021 mai trebuiau montate 550.000 de contoare. Această amânare se regăsește în Legea 314/2021.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”,

prevede respectiva lege, adoptată de Parlament.

În cazul în care contoarele sau repartitoarele nu vor fi instalate, proprietarii vor trebui să plătească amenzi de 1.000 de lei, întrucât este obligatoriu ca acestea să existe în clădirile și locuințele prevăzute în textul legii.

Citește și: Ce amenzi riști să primești dacă nu vrei să montezi repartitoare de căldură. Sumele sunt usturătoare