Invazie de plosnițe de pat: Cum le recunoști și ce trebuie să faci pentru a scăpa de ele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 oct 2023, 09:31

Mai multe orașe mari din România, precum București, Iași și Cluj-Napoca, au fost lovite de o invazie de ploșnițe de pat.

Temperaturile scăzute îi fac pe români să stea mai mult timp în case, însă tot mai multe locuințe sunt infestate cu ploșnițele de pat, iar aceștia sunt nevoiți să arunce lenjeriile de par, pernele sau saltele pentru a nu cheltui sume mari pe curățări speciale.

Citește și: 3 soluții naturale ca să scapi de ploșnițe

Cum putem să recunoaștem ploșnițele?

Ploșnițele sunt greu de observat în locuințele oamenilor deoarece acestea se ascund în locuri greu de accesat, iar atunci când vrem să verificăm dacă există sau nu asemenea insecte în casa noastră avem nevoie de o lanternă și o lupă. Acestea sunt mai active pe timpul nopții, astfel încât este bine să inspectăm salteaua noaptea, însă fără să facem mișcări bruște deoarece acestea se vor ascunde de noi. 

Deși se numesc ploșnițe de pat, acestea pot fi găsite și în mobilă, sertare, perdele, draperii, haine sau covoare. În cazul în care nu credeți că aveți ploșnițe în casă, însă vă treziți cu anumite mușcături pe corp, atunci puteți să le identificați pentru a realiza dacă este sau nu vorba despre ploșnițe de pat. 

Mușcătura ploșnițelor de pat nu este una dureroasă, însă aceasta ne injectează cu o substanță asemănătoare unui anestezic local, astfel primele reacții ale corpului pot să apară și după două săptămâni. Această mușcătură se poate confunda cu una de țânțari, însă pentru a ne da seama de asta trebuie să cunoaștem tiparul mușcăturii ploșnițelor de pat, mai exact aceasta este formată dintr-un grup liniar de trei mușcături. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Patru persoane au decedat după ce au fost infectate cu virusul West Nile. Câte cazuri de infectare cu acest virus au fost înregistrate în România

Cum putem să scăpăm de ploșnițele de pat?

Ploșnițele de pat sunt niște insecte pe care este foarte greu să le eliminăm din locuințele noastre, deoarece acestea se hrănesc cu sângele uman, astfel au nevoie de oameni pentru a supraviețui. Este foarte important ca acestea să fie eliminate imediat după ce sunt observate deoarece acestea se înmulțesc foarte repede, astfel în aproximativ 2 luni pot depune între 300-500 de ouă.

Alcoolul sanitar reprezintă o soluție pe care o putem folosi pentru a scăpa de ploșnițele de pat, deoarece acestea nu tolerează mediile acide, iar tot ce trebuie să facem este să pulverizăm alcool sanitar pe suprafețele în care credem că se află acestea, repetând procesul la fiecare 6-7 zile. Există și alte tratamente naturale prin care putem elimina ploșnițele de par din locuința noastră, iar turmericul este unul dintre ele.

Turmericul măcinat sau curcuma este un ingredient des întâlnit în casele oamenilor, iar acesta ajută la eliminarea ploșnițelor de pat deoarece conține curcumin, ce are efect antimicrobian, element ce va sufoca insectele și astfel le va omorî. Soarele este și acesta un element natural pe care ploșnițele de pat nu îl agreează, însă această soluție este posibilă atunci când temperaturile depășesc 32 de grade Celsius, zile în care putem expune la soare salteaua și cearceafurile. 

Aparatele de curățare cu abur sunt și ele folositoare în cazul în care ne luptăm cu o invazie a ploșnițelor de pat deoarece acestea pot pătrunde în crăpături și țesături, iar recomandat este ca temperatura aburului să fie de cel puțin 54 grade celsius.

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.