Calendar Ortodox pentru 21 octombrie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră! Ce sfinți sunt sărbătoriți în această zi?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 oct 2023, 16:00

Sărbătoare cu cruce neagră!

Sursa: freepik

Calendar ortodox 21 octombrie 2023. Sărbătoare pe 21 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni.

Calendar ortodox 21 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, cei ce au luptat împreună împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice.  

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 21 octombrie!

Citește și: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2023? Tradițiile românești pentru această mare sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox

Calendar ortodox 21 octombrie 2023

Sărbătoare 21 octombrie. Sfinţii Mărturisitori Ardeleni sunt  sărbătoriți în fiecare an pe data de 21 octombrie în calendarul ortodox. 

Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, mai exact Visarion Sarai, Sofronie, Oprea Miclăuş şi preoţii Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel, sunt celebrați în luna octombrie, mai exact la data de 21 octombrie, zi trecută cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Cei cinci au luptat împreună împotriva impunerii confesiunii Greco-catolice. 

Visarion Sarai s-a născut în anul 1714, iar numele său de botez era Nicolae. La vârsta de doar 24 de ani, Visarion Sarai s-a călugarit în 1738 la Mănăstirea Sfântul Sava, urmând ca peste patru ani să ajungă la Mănăstirea Pakra din Slovenia, iar după alți doi ani, mai exact în anul 1744, acesta ajunge în Transilvania, unde a avut loc lupta pentru care a fost cunoscut.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În luna aprilie a anului 1744, Visarion Sarai a fost arestat de autorităţile imperiale și i s-au pus 44 de întrebări, după care a fost trimis la închisoarea din Deva, urmând cea din Timișoara, găsindu-și liniștea veșnică la închisoarea Kufstein din Munţii Tirolului. 

Sofronie a fost preot, iar după o experință traumatizată din viața sa, mai exact după pierderea soției sale, acesta s-a călugărit la Mănăstirea Cozia. Acesta a fost persoana ce a condus răscoala populară împotriva autorităţilor habsburgice şi a Episcopiei Unite de la Blaj. Oprea Miclăuş s-a deplasat de trei ori la Viena pentru a cere libertatea credinţei ortodoxe, însă în anul 1752 acesta a fost arestat și închis la Custeni, unde a şi murit ca mărturisitor pentru Ortodoxie. 

Moise Măcinic din Sibiel l-a însoțit pe Oprea Miclăuş în călătoriile sale la Viena şi a fost arestat împreună cu el, găsindu-și liniștea în închisoarea de la Kufstein. Ioan din Galeş a călătorit prin sate pentru a strânge suficiente semnături pentru ca cetățenilor din Ardeal să li se acorde libertate pentru credinţa ortodoxă. 

Citește și: Calendar Ortodox pentru data de 18 octombrie 2023: Românii care poartă acest nume sfânt își sărbătoresc onomastica

Sărbătoare 21 octombrie

Canon de rugăciune către Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, sărbătoriți pe 21 octombrie în calendarul creștin

”Sfinţilor români, voi, care sunteţi podoaba neamului nostru şi roada lui cea mai de preţ: mucenici, care aţi murit pentru Stăpânul Hristos; ierarhi, care ne-aţi păstorit cu sfinţenie; cuvioşi, care v-aţi nevoit ca nişte îngeri în trup; mărturisitori, care aţi păzit dreapta credinţă; şi voievozi, care ne-aţi apărat Biserica şi neamul, staţi tari, precum aţi şi stat, înaintea tronului lui Dumnezeu, rugându-vă cu lacrimi să ne ierte păcatele şi să ne întoarcă spre toată fapta cea bună.

Noi credem şi mărturisim că voi, sfinţilor care aţi odrăslit din neamul nostru, sau care aţi venit în aceste părţi pentru a ne lumina cu viaţa sau cu moaştele voastre, vă rugaţi cu dragoste pentru noi şi ne sunteţi cel dintâi ajutor în faţa lui Dumnezeu, şi pentru aceasta ne şi rugăm vouă cu evlavie: păziţi-ne, împreună cu Maica Domnului, de toate greutăţile şi încercările care se abat asupra noastră; nu de cele ce sunt îngăduite spre pocăinţă şi spre întoarcere la Dumnezeu să ne păziţi, sfinţilor, ci de cele care sunt din răutatea şi invidia vrăjmaşilor noştri văzuţi şi nevăzuţi, şi care sunt mai presus de puterea noastră. Izbăviţi-ne, aşadar, cu rugăciunile şi îndurările voastre, de venirea altor neamuri asupra noastră, de războiul cel dintre noi, de secetă, de cutremur, de foc, de potop, de boală şi de toate necazurile pe care din cauza răutăţii noastre le pătimim. Că, iată, cu nenumarate păcate Îl mâhnim pe milostivul Dumnezeu: cu uciderea de prunci cea cumplită, cu desfrânarea cea ruşinoasă, cu hoţii şi viclenii şi minciuni, şi îndeobşte cu toată fapta cea rea. Ne-am îndepărtat sfinţilor, întru totul de Dumnezeu şi de Biserica Sa, şi vă rugăm acum să cereţi pentru noi iertare de păcate, chip de pocăinţă şi râvnă pentru toată fapta cea bună. Si să ne întoarceţi la dragoste pentru Dumnezeu şi pentru Maica Sa şi pentru Biserica cea strămoşească. Ca nu cumva din pricina noastră să fie hulit Dumnezeu printre neamuri, ci mai degrabă să fim un neam întru care să se slăvească sfânt numele Lui. Ca astfel, ridicându-ne la cinstea cea dintâi, să ne închinăm vouă, iubiţi ai noştri sfinţi români, şi să slăvim pe Dumnezeu cel Unul în Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.