Update Live ziua 602 de război în Ucraina: În noaptea de marți spre miercuri, orașul Zaporojie s-a aflat sub tiruri de rachete ale armatei ruse

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 oct 2023, 12:32

Deputații ruși aprobă revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Deputații ruși aprobă revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare.

Rusia a cerut revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare. Au apărut noi tensiuni în zona orașului Herson, în urma tirurilor armatei ruse și a luptelor cu dronele.

Un atac cu rachete al armatei ruse asupra orașului Zaporojie a avut loc miercuri noaptea

Un atac cu rachete al armatei ruse asupra orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei a provocat moartea a două persoane și rănirea altor trei- au informat miercuri dimineață autoritățile locale, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Incidentul a avut loc în cursul nopții de marți spre miercuri, între orele 1:33 și 1:48, când Rusia a lansat șase rachete către oraș. Guvernatorul regional, Iuri Malașko, a raportat această situație pe platforma de social media Telegram.

Unul dintre proiectile a lovit o clădire de locuințe, distrugând etajele superioare. Situat în sud-estul Ucrainei, Zaporojie a devenit recent un loc central în conflictul dintre forțele ucrainene și trupele ruse, deoarece se află în apropiere de centrala nucleară de la Energodar, situată la aproximativ 50 de kilometri de orașul omonim.

Forțele ruse au ocupat așezarea Energodar, semnificativă din punct de vedere strategic, lăsând centrala nucleară sub o amenințare constantă.

Autoritățile locale din Zaporojie au făcut apel la locuitori să fie precauți și să se adăpostească în locuri sigure pentru a evita riscurile suplimentare în caz de atacuri viitoare. Această escaladare recentă a violențelor subliniază amploarea și imprevizibilitatea conflictului din estul Ucrainei, care a dus la pierderi umane semnificative și la o continuă instabilitate regională.

Comunitatea internațională se străduiește să găsească soluții pentru oprirea acestui conflict în creștere și restabilirea păcii în regiune.

Rusia cere retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Deputații ruși au aprobat, marți, în primă lectură revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare (CTBT), o mișcare care a stârnit îngrijorare la nivel internațional. Decizia vine în contextul conflictului din Ucraina și al tensiunilor cu Occidentul, și a fost susținută de 412 membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

CTBT, unul dintre cele trei acorduri majore privind dezarmarea nucleară, alături de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare din 1968 (TNP) și Tratatul de interzicere a armelor nucleare din 2017 (TIAN), a reprezentat o etapă crucială în eforturile de a limita testele nucleare și a promova pacea și securitatea globale. Cu toate acestea, revocarea ratificării sale de către Rusia pune sub semnul întrebării angajamentul țării pentru dezarmarea nucleară și pentru menținerea unui climat de securitate globală.

Președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat luna trecută că Rusia ar putea părăsi CTBT, motivând această decizie prin faptul că Statele Unite nu au ratificat niciodată tratatul. Declarația sa a fost o reflecție a tensiunilor în creștere dintre cele două puteri nucleare și a lipsa de progres în ceea ce privește controlul armelor.

Citește și: Update live Ziua 601 de război în Ucraina: Ucraina anunță lovituri reușite asupra echipamentelor rusești în regiunile Lugansk și Berdiansk

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Washingtonul trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna ă hegemonia lor nu va duce la nimic bun," a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, susținând că revocarea ratificării CTBT este necesară pentru a "apăra" cetățenii ruși și pentru a menține "egalitatea strategică globală". Afirmațiile sale subliniază importanța politică și strategică acordată acestei decizii.

Cu toate acestea, mulți analiști și oficiali din întreaga lume se tem că decizia Dumei de Stat ar putea crește riscul de noi teste nucleare și ar putea accelera o cursă înarmată globală. După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a mai efectuat teste nucleare, și același lucru este valabil pentru Statele Unite începând din 1992. Eliminarea CTBT ar putea deschide calea pentru reluarea acestor teste și ar putea submina eforturile de control al armelor nucleare.

În contextul actualei instabilități geopolitice, revocarea ratificării CTBT de către Rusia reprezintă o mișcare riscantă și poate adânci și mai mult tensiunile din lumea înarmată. Comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile legate de această decizie și speră că se vor găsi soluții diplomatice pentru a menține pacea și securitatea globale.

Șase persoane au fost rănite în orașul Herson

Cel puțin șase persoane au fost rănite în orașul Herson, situat în sudul Ucrainei, în urma tirurilor armatei ruse, care au lovit orașul marți. Incidentul a generat îngrijorare la nivel internațional, iar oficialii ucraineni au raportat și ciocniri cu drone iraniene, intensificând astfel tensiunile în regiune.

Șeful consiliului municipal al orașului Herson, Roman Mroșko, a confirmat că orașul a fost ținta unui "nou bombardament masiv," conform declarațiilor făcute pentru media internaționale. Această escaladare a violențelor adaugă la suferința și frica locuitorilor din Herson, care deja trăiesc într-un climat de incertitudine din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Citește și: Atacatorul din Bruxelles a fost identificat și împușcat într-o cafenea. Acesta a ucis doi suporteri suedezi: „Pentru răzbunare”

În același timp, forțele armate ucrainene au informat că au reușit să doboare șase drone de tip Shahed, de fabricație iraniană. Aceste drone au fost lansate de către forțele ruse din peninsula anexată Crimeea către regiunea Odesa, situată tot în sudul Ucrainei. Incidența doborârii acestor drone subliniază eforturile Ucrainei de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială în fața agresiunii ruse.

În replică, așa-numitele autorități ruse din Crimeea au anunțat că au reușit să doboare opt drone inamice.