Cum să îți pregătești organismul pentru iarnă. 5 sfaturi pentru imunitate și stare de bine

Author: Oana Picerea
Actualizat: 19 oct 2023, 14:12

Trecerea de la sezonul cald la cel rece ne forțează organismul, care luptă să se adapteze la noile condiții de mediu. Pe lângă alte probleme care pot apărea în această perioadă, între care stările de indispoziție, și imunitatea noastră poate fi afectată și să ne confruntăm cu răceli și viroze toată iarna.

Iată cum să îți pregătești organismul pentru iarnă:

Lasă-te de fumat

Este cunoscut faptul că fumatul este un dușman redutabil al organismului și ne poate afecta inclusiv sistemul imunitar. Toată lumea știe că lăsatul de fumat vine cu multe beneficii, însă pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta este o misiune imposibilă. Cu toate acestea, există mai multe metode care te pot sprijini în această direcție, iar una dintre ele este să apelezi la aparatele de vapat. Aceste dispozitive îți pot fi de ajutor, pentru că îți oferă posibilitatea să reduci din cantitatea de nicotină și astfel să remediezi în timp problema dependenței. În plus, studiile spun că vapingul poate fi cu până la 95% mai puțin dăunător pentru organism decât fumatul tradițional.

Exerciții fizice

Mișcarea este foarte importantă pentru sănătate pe tot parcursul anului, însă în perioada sezonului rece cântărește și mai mult, pentru că ne fortifică organismul pentru lunile de iarnă. Deci, dacă vremea rece de afară te descurajează, fă-ți un abonament la sală. Totuși, mișcarea în aer liber are beneficii nemăsurabile și din acest motiv ar trebui să iei în calcul să faci măcar plimbări afară din când în când.

Alimentație sănătoasă

Înainte de a intra efectiv în iarnă, este recomandat să creștem aportul de fructe și legume în alimentație, pentru că ele ne vor furniza vitaminele esențiale pentru un sistem imunitar solid și pentru o stare psihică bună. Potrivit irvingprimarycare.com, și condimentele precum turmericul sunt o sursă foarte bună de antioxidanți naturali care ne vor ajuta în combaterea bolilor sezoniere.

Hidratare

Pe măsură ce intrăm în sezonul rece, senzația de sete scade în intensitate și tendința noastră este aceea de a consuma mai puțină apă. Este esențial să acordăm atenție acestui aspect, pentru că riscul de deshidratare crește, iar aceasta vine cu stări accentuate de oboseală și de indispoziție, pe lângă faptul că imunitatea este grav afectată. Poți contribui la aportul de lichide din organism și cu ceaiuri calde, pe care este posibil să le consumi cu mai mare plăcere atunci când este frig afară.

Odihnă

Odihna este importantă pe tot parcursul anului, dar înaintea iernii îți pregătește și mai mult organismul pentru provocările la care va fi expus. Orice adult ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, acest lucru fiind esențial pentru imunitate și pentru menținerea unui nivel ridicat de energie atât de necesară pe perioada iernii.

Foto: Pexels

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.