Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat în Italia: ”Ne unim forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid” Anunțul făcut de ministrul Muncii

Autor: Diana Bostan

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat în Italia

Sursa: Arhivă

Vești bune pentru românii care au lucrat în Italia. Ministrul Muncii a anunțat că 5.000 de oameni așteaptă soluționarea dosarelor de pensie.

Autoritățile din România și Italia susțin că vor lua măsuri pentru a soluționa cât mai repede cele 5.000 de dosare de pensionare ale românilor care au lucrat în Italia.

Ministrul Muncii vine cu vești bune pentru românii care au lucrat în Italia

Pensiile românilor care au lucrat în Italia au fost întârziate din cauza procesului de recunoaștere a drepturilor de pensie ale românilor care și-au desfășurat activitatea în Italia.

Pentru a rezolva această situație, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, s-a întâlnit la Luxemburg ministru italian al Muncii și Politicilor Sociale, Marina Elvira Calderone.

Citește și: Vești bune pentru părinți! Indemnizația de creștere a copilului a fost majorată de către Guvernul României

În situația actuală, recunoașterea drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia poate dura chiar și trei ani.

Marina Elvira Calderone a promis că vor fi adoptate măsuri care să simplifice acest proces.

" Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua", a transmis printr-un comunicat Simona Bucura-Oprescu.

Procesul de recunoaștere al drepturilor de pensie va fi accelerat

Pentru a micșora durata de așteptarea în cazul dosarelor de pensie ale românilor care au lucrat în Italia, ministrul italian a susținut faptul că un număr de zece funcționari se vor ocupa în mod special de această

sarcină. Aceștia vor avea parte de o pregătire în acest sens și se vor ocupa de soluționarea cererilor transmise de cetățenii români.

Românii care au lucrat în Italia pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă (pensie di vecchiaia), pensie timpurie (pensie anticipata), sau de pensie minimă (Integrazione al tratament minimo). Vârsta minimă de pensionare în Italia este de 67 de ani, dacă ai cotizat cel puțin 20 de ani.

Citește și: Participanții la Pilonul II de pensii pot trimite documentele în format online, pentru a beneficia de banii acumulați

Este bine de știut faptul că în Italia poți beneficia și de pensie socială, un tip de pensie acordat persoanelor care nu dispun de suficiente resurse umane. Persoanele care au lucrat în Italia și doresc să solicite pensii trebuie să contacteze autoritățile competente din Italia sau să ceară informații la ambasada României din Italia.