Update Live Ziua 604 de război în Ucraina: Armata ucraineană avansează în sud

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 oct 2023, 12:03

Vladimir Putin acuză de discriminare Olimpiada din 2024.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Vladimir Putin acuză CIO de "discriminare etnică" în privința sportivilor ruși la Olimpiada din 2024.

CIO este acuzată de discriminare a sportivilor ruși, după ce aceștia au cerut ca sportivii ruși să participe, dar sub un drapel neutru.

Armata ucraineană se confruntă cu noi atacuri ale armatei ruse

trupele ucrainene se confruntă cu atacuri sporite din partea armatei ruse de invazie în orașul Avdiivka, aflat în estul țării și deja grav afectat de ani de război. În același timp, autoritățile militare ucrainene susțin că fac progrese semnificative în contraofensiva lor pe frontul de sud.

Aceste evenimente au fost confirmate de înalți oficiali militari de la Kiev și au fost raportate de agențiile internaționale de presă.

Orașul Avdiivka a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii ruse. De-a lungul anilor, a fost martorul unor confruntări grele, iar zona a fost grav afectată de război. În ultima vreme, au existat informații despre noi atacuri din partea forțelor ruse. Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a postat pe platforma de social media Telegram un videoclip în care părea să discute cu ofițeri din subordine în Avdiivka și la Kupiansk, un oraș situat la

nord. În comentariul său atașat videoclipului, generalul Zalujnîi a subliniat determinarea inamicului de a sparge apărarea ucraineană și de a înconjura Avdiivka. Acest lucru sugerează că luptele sunt intense și că trupele ucrainene se confruntă cu presiuni semnificative din partea forțelor ruse.

Rușii aduc noi unități de asalt și blindate, iar atacurile lor implică utilizarea aviației și artileriei. Această escaladare a conflictului pune în pericol viața civililor din zonă și aduce îngrijorări cu privire la escaladarea ulterioară a violențelor.

În sudul Ucrainei, trupele ucrainene au raportat progrese semnificative în contraofensiva lor. Acestea susțin că au înaintat cu aproximativ 400 de metri lângă satul Verbove, din regiunea Zaporojie. Această mișcare arată că forțele ucrainene sunt hotărâte să își apere teritoriul și să își împingă inamicul înapoi. Cu toate acestea, este important să se sublinieze că conflictele armate au costuri umane semnificative și aduc suferință comunităților din regiune.

CIO acuzată de discriminarea sportivilor ruși de către Vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, a adus acuzații serioase împotriva Comitetului Internațional Olimpic (CIO) în legătură cu participarea sportivilor ruși la Olimpiada de la Paris din 2024. Putin a susținut că CIO se angajează în "discriminare etnică" împotriva sportivilor ruși, cerându-le să concureze sub drapel neutru și în număr limitat. Această dispută are la bază conflictele politice din trecut, în special invazia Rusiei în Ucraina din 2022, care a avut un impact semnificativ asupra participării sportivilor ruși la competițiile internaționale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, care a izbucnit în 2014, a condus la tensiuni continue în relațiile internaționale și a avut un impact semnificativ asupra sportului internațional.

În urma invaziei ruse din Ucraina în februarie 2022, sportivii ruși au fost excluși de la competițiile internaționale sub drapelul național rus.

În martie 2023, CIO a propus reintegrarea sportivilor ruși în competițiile internaționale, dar sub anumite condiții. Aceste condiții includ participarea sportivilor ruși sub un drapel neutru la nivel individual și faptul că aceștia nu ar fi trebuit să sprijine activ războiul din Ucraina. Cu toate acestea, decizia privind participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 nu a fost încă luată de CIO, iar aceasta a fost amânată pentru un "moment oportun".

Citește și: Update Live Ziua 603 de război în Ucraina: Cinci regiuni din Ucraina au fost atacate cu drone de către forțele rusești

Declarațiile lui Vladimir Putin

Într-un discurs susținut la Perm, în Urali, Vladimir Putin a acuzat CIO de "discriminare etnică" și a sugerat că deciziile luate de CIO ar putea fi utilizate ca instrumente de presiune politică împotriva sportivilor ruși care nu au nicio legătură cu politicul. Putin a făcut referire și la "discriminarea rasială și etnică" în acest context, subliniind gravitatea situației din perspectiva Rusiei.

Reacții internaționale și poziția Ucrainei

Ucraina a fost fermă în privința excluderii sportivilor ruși de la competițiile internaționale. Într-o mișcare puternică, Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă sportivilor ruși li se va permite să participe. Belarus, considerat un aliat al Moscovei, se află, de asemenea, în centrul acestor tensiuni, dat fiind rolul său în sprijinirea Rusiei în timpul conflictului cu Ucraina.

Citește și: Imagini rare cu Vladimir Putin la Beijing! Liderul de la Kremlin a mers în China cu valiza nucleară

Astfel, acuzațiile lui Vladimir Putin cu privire la CIO deschid o nouă pagină în controversa privind participarea sportivilor ruși la competițiile internaționale. Tensiunile politice și diplomatice au dus la o situație complexă în care sportul și politica se intersectează. Cum va evolua această situație și ce decizii vor fi luate de CIO în privința participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 rămâne de văzut, dar este evident că această dispută are implicații importante pentru sportul internațional și pentru diplomație.