Două ostatice au fost eliberate de către teroriștii Hamas. Cine sunt cele două femei și în ce stare se află: „Vor primi tot sprijinul de care au nevoie”

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 21 oct 2023, 10:45

Cele două prizoniere eliberate de Hamas

Sursa: Captură YouTube

Atacurile dintre Israel și gruparea islamistă Hamas a făcut mii de victime, printre care se numără și sute de persoane răpite. Însă, Hamas a eliberat două prizoniere capturate din Israel.

Războiul dintre Israel și Hamas pare să se atenueze, după ce teroriștii au eliberat primii ostatici. Aceștia au lăsat în libertate două femei, după insistențele Guvernului din Qatar, care a intervenit în situația tensionată dintre Țara Sfântă și Hamas.  

Cine sunt cele două ostatice eliberate de Hamas

Două prizoniere, mamă și fiică, au fost eliberate de gruparea palestiniană Hamas.

Cele două au fost capturate pe 7 octombrie, în momentul instalării războiului în Israel.

Cele două femei se numesc Judith și Natalie Raanan și au fost răpite de către palestinieni în timp ce încercau să fugă către o bază militară din centrul Israelului.

Acestea sunt primele ostatice eliberate de militanții Hamas. Ele se aflau printre cei 200 de prizonieri ai palestinienilor și au fost eliberate vineri, pe 20 octombrie.

Mama și fiica sunt stabilite în Chicago, însă au venit în Țara Sfântă, mai exact în kibuțul Nahal Oz, pentru a sărbători ziua de naștere a unei rude.

Judith și Natalie au fost eliberate de către teroriști   „după multe zile de comunicare continuă”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar.

În Qatar s-au depus eforturi susținute în vederea medierii situației tensionate dintre gruparea Hamas și Israel.

În acest sens, palestinienii au răspuns prin eliberarea celor două prizoniere, care sunt tefere și nevătămate.

„În următoarele ore, vor primi tot sprijinul de care au nevoie. Suntem nerăbdători că le vom putea aduce înapoi, alături de cei dragi. Ne bucurăm pentru eliberarea lor. Împărtășim ușurarea pe care o simt familiile, prietenii și apropiații lor”, au anunțat autoritățile.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Joe Biden, în ajutorul țărilor greu încercate de război: „Nu vom lăsa să câștige teroriști precum Hamas și tirani precum Putin”

Ce acțiuni sunt întreprinse pentru aplanarea conflictului

Acest prim pas a fost făcut „ din motive umanitare și pentru a dovedi poporului american și lumii că afirmațiile făcute de Biden și de administrația sa fascistă sunt false și nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Hamas, Abu Ubaida.

De asemenea, conform armatei din Israel, o mare parte dintre prizonieri sunt teferi. Joe Biden și-a exprimat recunoștința vizavi de colaborarea Guvernului din Qatar și a Israelului, în vederea eliberării celor două femei.

Demersurile în aplanarea conflictului nu se opresc aici. Chiar astăzi este convocat un summit pentru pace la Cairo. În cadrul acestuia vor fi prezenți mai mulți lideri europeni și arabi, împreună cu miniștri de Externe.

Summitul a început pe 21 octombrie, la ora 10:00 (atât locală, cât și a României), fiind deschis de către președintele Egiptului. Nu s-au oferit multe detalii despre scopul întrunirii și despre subiectele care vor fi dezbătute.

Ultimele aspecte dezvăluite despre summit sunt legate de evoluția crizei din Fâșia Gaza și despre impactul pe termen lung al războiului.

De asemenea, o sursă euorpeană a declarat, pentru publicația Reuters, faptul că „până acum nu există o prezentare precisă a participanţilor. Multe lucruri sunt încă în schimbare”.

Citește și: Războiul din Israel determină UE să-și întărească securitatea. Țările europene propun măsuri drastice pentru a reduce riscurile unor atacuri teroriste

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.