Rusia condamna bombardamentele israeliene din Gaza fiind impotriva dreptului internațional

Autor: Bogdan Frațilă

Comentariile Rusiei vin în contextul în care Hamas încearcă să localizeze 8 cetățeni ruso-israelieni printre ostaticii pe care i-a luat în timpul atacului

Sursa: PixaBay

Comentariile Rusiei vin în contextul în care Hamas încearcă să localizeze 8 cetățeni ruso-israelieni printre ostaticii pe care i-a luat în timpul atacului

Comentariile Rusiei vin în contextul în care Hamas încearcă să localizeze 8 cetățeni ruso-israelieni printre ostaticii pe care i-a luat în timpul atacului asupra Israelului.
Bombardamentul Israelului asupra Gaza contravine dreptului internațional și riscă să creeze o catastrofă care ar putea dura zeci de ani, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Lavrov a făcut aceste comentarii, unele dintre cele mai critice ale Moscovei la adresa Israelului de până acum, într-un interviu acordat agenției de știri belaruse de stat Belta, care le-a publicat sâmbătă.

Rusia condamna terorismul? Dar nu prea

"Deși condamnăm terorismul, nu suntem categoric de acord cu faptul că se poate răspunde la terorism prin încălcarea normelor dreptului umanitar internațional, inclusiv prin folosirea fără discriminare a forței împotriva unor ținte unde se știe că sunt prezenți civili, inclusiv ostatici care au fost luați", a spus el.
El a adăugat că este imposibil să distrugi Hamas- așa cum Israelul s-a angajat să facă- fără a distruge Gaza împreună cu cea mai mare parte a populației civile.


"Dacă Gaza este distrusă și două milioane de locuitori sunt expulzați, așa cum propun unii politicieni din Israel și din străinătate, acest lucru va crea o catastrofă pentru multe decenii, dacă nu secole", a avertizat Lavrov.
"Este necesar să se oprească și să se anunțe programe umanitare pentru a salva populația aflată sub blocadă".
În timp ce Israelul își extinde operațiunea militară în Gaza, comunitatea internațională a cerut un armistițiu umanitar pentru a aduce ajutor civililor.

Între timp, Hamas încerca sâmbătă să localizeze opt cetățeni cu dublă cetățenie ruso-israeliană care se numără printre zecile de ostatici pe care i-a luat în timpul atacului său asupra Israelului de acum trei săptămâni, au raportat agențiile de presă ruse, citând un membru Hamas.
Moscova a dat Hamas o listă cu numele acestora și a cerut ca aceștia să fie eliberați. "Suntem foarte atenți la această listă și o vom trata cu atenție, deoarece privim Rusia ca pe cel mai apropiat prieten al nostru", a declarat agenția de presă rusă RIA, citându-l pe Moussa Abu Marzook, un înalt reprezentant
al Hamas.
"Acum, îi căutăm pe acești oameni. Este dificil, dar îi căutăm. Și de îndată ce îi vom găsi, îi vom elibera. În ciuda dificultăților datorate situației actuale".
Israelul a declarat că crede că 229 de persoane au fost luate ostatice de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, în care au fost ucise și peste 1.400 de persoane. De atunci, Israelul a bombardat neîncetat Gaza, ucigând peste 7.300
de palestinieni din această fâșie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Neutralitate falsa?

Rusia consideră că este necesar să mențină contacte cu toate părțile implicate în conflictul israeliano-palestinian, a declarat vineri Kremlinul, apărându-și decizia de a invita la Moscova o delegație a Hamas, din care

făcea parte și Marzouk, decizie care a provocat furia israeliană.
Israelul a cerut joi Rusiei să expulzeze membrii Hamas aflați în vizită, calificând invitația lor la Moscova drept "deplorabilă".
Lavrov a declarat că Rusia este în contact strâns și cu Israelul.
"Rămânem în contact deplin cu Israelul, iar ambasadorul nostru este în mod regulat în contact cu ei", a declarat Lavrov.
"Trimitem semnale cu privire la necesitatea de a căuta o soluție pașnică și de a nu da curs acestei strategii anunțate de "pământ pârjolit"."
Kievul și Occidentul au acuzat Rusia însăși de bombardarea civililor din Ucraina. Moscova spune că nu vizează în mod deliberat civili și că vizează doar obiective militare.

Citește și: Liderii UE aprobă utilizarea profiturilor provenite din activele rusești înghețate

Citește și: Femeile și bărbații sunt bolnavi în mod diferit

Citește și: Ți-ai pierdut calmul cu copilul tău? Iată ce trebuie să faceți în continuare