"Divorțul nu este o opțiune" pentru SUA și China

Autor: Bogdan Frațilă

"Divorțul nu este o opțiune" atunci când este vorba despre cele mai mari două economii ale lumii, a declarat miercuri guvernatorul Californiei

Sursa: PixaBay

"Divorțul nu este o opțiune" atunci când este vorba despre cele mai mari două economii ale lumii, a declarat miercuri guvernatorul Californiei

"Divorțul nu este o opțiune" atunci când este vorba despre cele mai mari două economii ale lumii, a declarat miercuri guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, după întâlnirea cu liderul chinez Xi Jinping.
Într-un interviu, Newsom a declarat că întâlnirea sa cu Xi la Beijing a reînviat speranța că Statele Unite și China se află într-un punct de cotitură în relațiile lor.
"Trebuie să reducem căldura. Trebuie să ne gestionăm diferențele strategice.

Trebuie să reconciliem liniile noastre roșii strategice", a spus el.

Prima intalnire dupa 6 ani

Newsom- primul guvernator american care se întâlnește cu Xi în ultimii șase ani- se află în China pentru o vizită de o săptămână pentru a promova acțiuni privind schimbările climatice. Călătoria sa are loc în condițiile în care tensiunile dintre cele două rămân ridicate, ceea ce a dus la controale la export de ambele părți privind livrările tehnologice critice, cum ar fi semiconductorii și echipamentele necesare pentru producerea acestora.


"Evident, a fost adus în discuție și există anxietate în acest spațiu", a declarat Newsom despre restricții.
Dar Newsom a declarat că faptul că i s-a acordat o audiență de către liderul de vârf al țării a fost "un indiciu al dezghețului". Guvernatorul a programat, de asemenea, o serie de întâlniri cu numeroși alți oficiali chinezi de nivel înalt, ceea ce indică "faptul că intrăm, sper, într-o nouă fază", a adăugat el.

În ultimele luni, o serie de înalți oficiali americani au călătorit în China, subliniind în mod repetat că nu caută să se decupleze de China. În schimb, ei au indicat necesitatea de a "derisca", sau de a-și reduce dependența de a doua economie ca mărime din lume.
Newsom a declarat că a întărit același mesaj în cadrul întâlnirilor sale cu liderii chinezi. "Concurența este bună, este sănătoasă", a adăugat el.
"Dar "derisking" este foarte diferit de decuplare... Pentru mine, nu este nimic mai mult decât diversificare".
Potrivit agenției chineze de știri de stat Xinhua, Xi i-a spus miercuri lui Newsom că realizările din relațiile dintre cele două țări nu au venit ușor și că, prin urmare, ar trebui prețuite. Xi și-a exprimat, de asemenea, speranța că vizita guvernatorului în China va contribui la stabilizarea relațiilor mai largi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Scop

Călătoria pare să fi generat deja o oarecare bunăvoință, în special după vizita lui Newsom în metropola Shenzhen din sudul Chinei de marți.

Guvernatorul a fost văzut făcând o plimbare de probă veselă într-un SUV autonom aparținând BYD, cel mai important producător chinez de vehicule electrice, în timpul căreia a lăudat tehnologia companiei și a fost citat spunând "Vreau două", potrivit presei de stat chineze.
Remarcile sale au fost considerate "un semnal pozitiv că, la nivelul guvernelor de stat, unii oameni sunt dispuși să se concentreze pe cooperarea practică, în locul jocurilor geopolitice cu sumă zero", a scris miercuri tabloidul de stat chinez Global Times.
Administrația Newsom a mai avut parteneriate cu BYD în trecut, divizia americană a producătorului auto trimițând Californiei milioane de măști N95 în primele zile ale crizei Covid, ajutând statul să se redeschidă, potrivit unei declarații anterioare a lui Newsom.
Guvernatorul a declarat că, deși consideră că Statele Unite și China sunt "interdependente", încetinirea economică actuală a Chinei a pus probabil mai multă presiune asupra Beijingului în ultima vreme.
În timp ce țara navighează printr-o criză imobiliară și redeschiderea sa post-pandemică către lume, oficialii sunt "profund conștienți" de aceste provocări, "și cred că acest lucru face parte, de asemenea, din această dorință de a întoarce pagina și de a reînnoi și revigora relația noastră bine stabilită", a adăugat el.
China este cel mai mare partener comercial al Californiei, cu aproape 166 de miliarde de dolari în schimburile comerciale bilaterale în 2022, potrivit datelor oficiale ale statului.
Statul american are o greutate economică supradimensionată, înregistrând un produs intern brut de 3.600 de miliarde de dolari în 2022. Dacă ar fi o țară, California "ar fi a cincea cea mai mare economie din lume", a declarat Newsom.

Citește și: Cum își folosește America bilanțul de mai multe trilioane de dolari pentru a combate inflația

Citește și: Turcia sărbătorește fondarea republicii în urmă cu 100 de ani

Citește și: Unde se află camerele pentru rovinietă? Lista pe care trebuie să o cunoască șoferii