Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2023? Lista completă a celor care își serbează onomastica

Autor: Denisa Irimia

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2023?

Sursa: Facebook

Pe data de 8 noiembrie, este sărbătoarea Sfântului Mihail și Gavriil, iar în această zi se celebrează numele care derivă din aceste două nume sfinte.

Persoanele care poartă numele Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau orice altă variantă a acestor nume îşi serbează onomastica în această zi specială.

Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2023

 Această tradiție are o semnificație deosebită în cultura românească și oferă o oportunitate de a sărbători și onora persoanele care poartă aceste nume, aducându-le urări de bine, sănătate și noroc în această zi importantă.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici, în ziua de 8 noiembrie, sărbătoresc Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscuţi în tradiţia creştină drept cei care conduc cu înţelepciune cetăţile angelice şi ghiduri ale sufletelor pe drumul lor către Împărăţia Cerurilor.

Aceşti doi arhangheli sunt consideraţi călăuze spirituale şi îngeri păzitori, care oferă protecţie şi îndrumare celor ce îşi călătoresc viaţa în credinţă şi aspiră către desăvârşirea spirituală.

Ziua lor specială marchează momentul în care credincioşii se reunesc pentru a aduce omagii şi rugăciuni în onoarea acestor arhangheli încrezători și devotați, recunoscând importanța lor în viața spirituală a comunității creștine.

Peste 1,3 milioane de români, care poartă cu mândrie numele Sfinților Mihail și Gavriil sau variante ale lor, celebrează cu mare însemnătate ziua numelui lor, cunoscută și sub numele de onomastică.

Printre aceste nume, cele mai răspândite și apreciate sunt Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela.

Această sărbătoare este marcată în toate bisericile prin ceremonii religioase speciale, unde credincioșii se adună pentru a se ruga și a cinsti acești sfinți arhangheli. Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil are o semnificație deosebită în tradiția religioasă, marcând în același timp și ultima mare sărbătoare a sfinților înainte de a începe Postul Crăciunului, o perioadă de pregătire spirituală și reflectare pentru creștinii ortodocși.

În trecut, în societatea tradițională bucovineană, Sfinții Arhangheli erau venerați pentru rolul lor de paznici și ghizii oamenilor, fiind considerați a fi protecția divină pentru oameni de la naștere și până la trecerea în neființă, rostind rugăciuni către Dumnezeu pentru a păstra și menține sănătatea și binele credincioșilor lor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Se spală de Sfinții Mihail și Gavriil 2023? Este sărbătoare mare pe 8 noiembrie

În convingerea poporului, Arhanghelii sunt considerați nu doar ca fiind prezenți în momentul Judecății de Apoi, ci și ca niște protectori ai locuinței, cei care ajută la curățarea și purificarea păcatelor care rezultă din patimile firești ale oamenilor.

 Ei desfășoară această misiune de purificare și curățare a conștiințelor umane, fiind asociați adesea cu actul postului, care aduce liniște și purificare interioară.

Ce semnifică aceste două nume

Mihail este considerat în credința religioasă ca fiind un executor al dreptății divine, deținând în mâna sa dreaptă o sabie de foc. Prin voința Domnului, el a fost cel care a alungat din cer pe Lucifer, ingerul răzvrătit. Numele Mihail, de origine evreiască (Miha'El), are o semnificație profundă și se traduce ca "Cine este ca Dumnezeu?" (unde "mi" înseamnă "cine", "ke" înseamnă "ca", iar "El" este o prescurtare pentru Elohim).

Gavriil este prezent în ambele Testament, jucând un rol esențial ca îndrumător spre adevăr și ca vestitor ceresc de prim rang al Cuvântului divin. Acest personaj este cunoscut în special datorită mențiunilor din profetul Daniel și evanghelistul Luca. Numele "Gabri'El" are o semnificație profundă în limba evreiască, însemnând "Dumnezeu a fost puternic." El derivă din rădăcina verbală "gabar," care înseamnă "a fi puternic," și este asociată cu numele divin "El," care este o prescurtare pentru "Elohim."

În contextul religios, Gabriil este privit ca o prezență spirituală remarcabilă, adesea recunoscută pentru misiunea sa de a aduce mesaje divine și de a ghida oamenii către adevărul divin.

Această denumire are o profunzime semnificativă și sugerează puterea și influența divină, punând în evidență rolul său de legătură între lumea umană și sfera spirituală transcendentă.