Calendar Ortodox pentru ziua de 4 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este azi? Este data dedicată pomenirii morților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 nov 2023, 16:00

Ce sărbătoare este azi?

Sursa: freepik/ ziarullumina.ro

Calendar ortodox 4 noiembrie 2023. Sărbătoare pe 4 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare.

Calendar ortodox 4 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare, zi în care este celebrată și Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 4 noiembrie!

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

Calendar ortodox 4 noiembrie 2023

Sărbătoare  4 noiembrie. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 4 noiembrie în calendarul ortodox.  

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare s-a născut în vremea lui Leon Isaurul, într-un sat din Bitinia, într-o familie fără posibilități, motiv pentru care acesta nu a putut face școală.

Acesta a fost luat în armată, iar atunci când un război a început de Leon al IV-lea, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare a dat dovadă de curaj și eroism.

Împăratul Leon al IV-lea a poruncit ca Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare să fie răsplătit cu multe daruri, însă acesta a refuzat tot ce putea primi, urmând însă calea credinței și cuvântul Domnului. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare a fost luminat de un sihastru către credință, urmând astfel să se pocăiască la mai multe mănăstiri. 

Atunci când lumea a început să vină tot mai des la el pentru a primi binecuvântarea acestuia, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare s-a retras într-un munte de lângă Elespont. Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare l-a hărăzit cu darul proorociei și vederii cu duhul, astfel acesta a prevăzut decesul împăratului Nichifor în lupta cu bulgarii, dar și călugărirea lui Stavrichie, fiul acestuia.

Citește și: Calendar Ortodox pentru data de 2 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este joi? Este zi de post pentru credincioși

Ce trebuie să facem de Sâmbăta Morților

Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților sunt celebrați la data de 4 noiembrie, la data în care se pomenește Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare, această zi ca fiind dedicată pomenirii morților. Credincioșii merg în această zi sfântă la biserică să asculte Sfânta Liturghie, moment în care este bine să ducem o sticlă mică cu vin, o colivă și un pachet ce va fi dat de pomană, astfel încât să fie citite cu sfințenie de preot.

Pachetul pe care oamenii îl pot oferi de pomană trebuie să conțină alimente de post, dar și roade ale recoltei de toamnă, în special fructe de toamnă, precum mere, pere, struguri, gutui, dar și vin, covrigi, pâine, colaci și dulciuri de post, precum cozonacul. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După ce se termină Sfânta Liturghie se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări la mormintele persoanelor trecute la cele sfinte pentru ca sufletul acestora să se încălzească. În această zi nu trebuie să dăm cu mătura, pentru a nu se ridica praful în ochii persoanelor decedate, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.  

În această zi nu trebuie să trecem pe la o fântână sau printr-o răscruce de drumuri izolată deoarece se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să ne ferim de ele. 

Sărbătoare 4 noiembrie 

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare, sărbătorit pe 4 noiembrie în calendarul creștin

Sfinte al lui Dumnezeu, Ioanichie, ne rugăm ție ca cel ce ești mijlocitor înaintea Tatălui Ceresc, să ne întărești în dreapta credință, să fim plini de dragoste față de aproapele, să avem în casele noastre binecuvântarea lui Dumnezeu, spor în cele ale noastre, pace și înțelegere. Ție ne rugăm ca fiii noștri să fie înțelepți, cu dragoste față de părinți, ascultători și sprijin în bătrânețele noastre.

Tu, cel ce ai fost sfătuitor al Domnitorilor Țării Românești, să ne dai sfat și ajutor în vreme de ispită, de necaz și boală.

Așa cum pe alții i-ai tămăduit, cu harul ce-l ai de la Dumnezeu, așa tămăduiește-ne și pe noi de neputințe.

În vreme de primejdie ne întărește și ne apără.

Tu, cel ce ai cinstit pe Maica Domnului, apără dimpreună cu Dânsa și casele, familiile, rudeniile, prietenii și cunoscuții noștri.

Minunile tale să le arăți și peste noi așa cum ai făcut de veacuri cu cei ce s-au rugat ție.

Ne încredem în ajutorul tău și-ți cerem să fii mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru ca cererile noastre să-și afle răspunsul.

Sfinte Ioanichie, roagă-te pentru noi. Amin!

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.