Apar noi modificări în legea pensiilor: Categoria de români care poate ieși mai devreme la pensie fără să fie penalizată

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 nov 2023, 14:52

O anumită categorie de români va ieși mai devreme la pensie fără penalizare.

Sursa: pixabay.com

O anumită categorie de români va ieși mai devreme la pensie fără penalizare.

Anumite persoane care doresc să iasă mai devreme la pensie, vor putea face acest pas fără să primească penalizări. Despre ce categorie de angajați este vorba?

Care sunt persoanele care pot ieși mai devreme la pensie?

Cu toate că vârsta standard de pensionare va fi de 35 de ani, o anumită categorie de români vor putea ieși mai devreme la pensie, conform noilor modificări apărute în legea pensiilor.

Astfel, femeile cu copii, dar și persoanele care au desfășurat activități în fostele grupe de muncă I și II sau în condiții speciale sau deosebite, dar și persoanele cu un anumit grad de handicap vor putea să iasă la pensie anticipat.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femeile cu copii

Sistemul de pensii din România include mai multe categorii de persoane care pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, fie datorită contribuției aduse la sistem, fie din cauza unor circumstanțe speciale.

Un aspect important se referă la femeile care au crescut copii până la vârsta de 16 ani. Această reducere a vârstei de pensionare este un mod de a recunoaște munca și responsabilitatea pe care le-au avut în creșterea copiilor. Iată cum funcționează această reducere:

Citește și: Pensionare anticipată în 2024: Câți bani se taie din pensie pentru fiecare lună de pensionare anticipată

- Cu 6 luni pentru un copil născut și crescut.

- Cu un an pentru doi copii.

- Cu un an și șase luni pentru trei copii.

- Cu doi ani pentru patru copii.

- Cu doi ani și jumătate pentru cinci copii.

- Cu trei ani pentru șase copii.

- C u trei ani și jumătate pentru șapte copii și peste.

De asemenea, reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Această măsură recunoaște contribuția importantă a părinților în creșterea și îngrijirea copiilor și încearcă să compenseze într-o oarecare măsură acest efort.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe lângă reducerea vârstei de pensionare pentru mame, există și alte categorii de români care pot beneficia de această măsură:

- Activitate desfășurată în fostele grupe I și II de muncă: Persoanele care au lucrat în aceste grupe de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, recunoscând astfel condițiile dificile în care au lucrat.

- Condiții speciale/condiții deosebite de muncă: Persoanele care au lucrat în condiții deosebit de dificile sau periculoase pot obține o reducere a vârstei de pensionare ca recunoaștere a acestor condiții.

- Persoanele cu handicap și pensia anticipată: Persoanele cu handicap pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de gradul de handicap și stagiul de cotizare. De asemenea, există posibilitatea de a obține o pensie anticipată cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare.

Citește și: Pensiile se vor mări de două ori: „Noua lege a pensiilor aduce echitate în sistem''. Marcel Ciolacu nu doreste ca „pensionarii să aibă pensiile îngheţate până în 2070''

Pentru a beneficia de aceste reduceri, este important să se îndeplinească cerințele și condițiile specificate de lege. Reducerea vârstei de pensionare poate ajuta persoanele să se bucure de pensie mai devreme și să se odihnească după ani de muncă sau responsabilități dificile.

Citește și: Stimulentul de inserție: Prevederile legale în vigoare. Pe ce perioadă se acordă?

Este esențial să se consulte cu un specialist în domeniul pensiilor sau să se contacteze autoritățile competente pentru a obține informații actualizate și detalii specifice cu privire la reducerea vârstei de pensionare în funcție de fiecare situație individuală.

Cum vor fi penalizate persoanele care doresc să iasă mai devreme la pensie?

Conform noilor legi, stagiul minim de cotizare contributiv va fi de 15 ani pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani, iar începând cu anul 2035 femeile vor putea ieși la pensie de la 65 de ani, la fel cum vor ieși și bărbații.

Se știe de asemenea, că noul proiect prevede un sistem de penalizare, în funcție de perioada care a mai rămas până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Noul proiect de lege prevede mai exact că pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

De asemenea, la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

Citește și: Noua lege a pensiilor a fost finalizată. Ce români pot ieși mai devreme la pensie și cine se va bucura de cele mai mari majorări ale veniturilor

La data la care au fost îndeplinite toate condițiile pentru acordarea pensiei anticipate, aceasta se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea unor posibile stagii de cotizare efectuate în perioada de anticipare sau în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate precum și adăugarea perioadelor prevăzute la art.58 alin (2).