Update Live Ziua 622 de război în Ucraina: Rusia a anihilat mai multe drone ucrainene

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 nov 2023, 12:20

Ucraina a anunțat că forțele ruse de invazie încearcă să recucerească satul Robotine.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Lupte în curs de desfășurare în zonele Robotine și Adiivka.

Ucraina a anunțat că forțele ruse de invazie încearcă să recucerească satul Robotine.

Armata ucraineană a anihilat 17 drone ucrainene

Marți, Armata Rusă a emis declarații despre distrugerea a 17 drone ucrainene care survolau zona Mării Negre și Peninsula Crimeea, pe care Rusia o anexase în urmă cu câțiva ani. Ministerul Apărării de la Moscova a precizat că „apărarea antiaeriană a distrus nouă drone și a interceptat alte opt”, conform unui comunicat oficial citat de agențiile internaționale de știri.

Evenimentul a avut loc în apropierea orașului-port Sevastopol, care găzduiește sediul flotei de la Marea Neagră a Rusiei. Guvernatorul instalat de ruși în regiune, Mihail Razvojaiev, a confirmat că fragmente ale dronelor au căzut în această zonă.

Această dezvoltare survine la scurt timp după ce Ucraina a efectuat un atac cu rachete de croazieră asupra unui șantier naval aflat pe coasta de est a Crimeei, provocând daune unei nave aflate în construcție.

Aceste incidente au contribuit la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări vecine.

În contextul conflictului în curs, ambele părți au recunoscut utilizarea dronei pentru supraveghere și operațiuni militare. Ucraina, la rândul său, a raportat că și-a pierdut propriile drone în confruntările cu forțele ruse. Aceste incidente ilustrează continuarea stării de conflict din regiune și rămân subiectul unei atente monitorizări din partea comunității internaționale.

Este important de menționat că acest articol reflectă evenimentele și declarațiile oficiale din momentul redactării sale și că situația se poate schimba rapid în cadrul unui conflict în curs.

Rusia atacuri masive asupra Robotine și Adiivka

Armata ucraineană a anunțat luni că forțele ruse de invazie încearcă să recucerească satul Robotine din sudul țării, care fusese eliberat la sfârșitul lunii august. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Kovaliov, a declarat că "inamicul a încercat, fără succes, să-și recapete pozițiile lângă Robotine". În timp ce luptele continuă, situația rămâne fluidă în această regiune a Ucrainei, cu ambelor părți luptând pentru controlul teritoriilor strategice.

Pe lângă încercarea de a recuceri Robotine, trupele ruse continuă să atace orașul Avdiivka, un mic oraș industrial din estul țării. Forțele ruse încearcă să încercuiască Avdiivka de câteva săptămâni, iar luptele intense au avut loc în această zonă. Această regiune a fost un punct fierbinte al conflictului din estul Ucrainei și a fost martora unor confruntări violente de-a lungul anilor.

Armata ucraineană a desfășurat o contraofensivă începând din luna iunie pe fronturile din est și sud, încercând să recâștige controlul asupra teritoriilor ocupate de forțele ruse.

Cu toate acestea, eforturile lor nu au reușit să străpungă liniile defensive rusești. În ultimele săptămâni, trupele ruse au preluat inițiativa în câteva zone, demonstrând capacitatea lor de a răspunde la presiunea ucraineană.

Cu toate acestea, experții subliniază că frontul din estul Ucrainei nu a cunoscut schimbări semnificative de aproximativ un an, după ce armata ucraineană a reușit să recucerească marele oraș Herson din sud. Acesta a fost un moment cheie în conflict și a creat o nouă dinamică pe teren.

Cu toate acestea, situația rămâne fragilă, iar orice escaladare a conflictului ar putea avea consecințe grave pentru ambele părți.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, când forțele ruse au anexat Crimeea și au susținut separatiștii pro-ruși în estul țării. De atunci, luptele au dus la pierderi semnificative de vieți omenești și la distrugeri masive. Comunitatea internațională a încercat să medieze conflictul, dar soluționarea pașnică rămâne un obiectiv dificil de atins în contextul tensiunilor continue dintre Ucraina și Rusia.

Citește și: Update Live Ziua 621 de război în Ucraina: Putin va candida pentru un nou mandat în Rusia

Occidentul caută soluții pentru încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina

De la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, coaliția cunoscută sub numele de "Rammstein" a cheltuit sume masive de bani, ajungând la miliarde de dolari. Cu toate acestea, potrivit unor oficiali ucraineni, aceste cheltuieli substanțiale nu au produs rezultate vizibile în război, iar unele voci susțin că coaliția nu a definit încă un obiectiv politic clar.

Fostul ministru al apărării din Ucraina, Andrii Zagorodniuk, care acum oferă consultanță președintelui Volodimir Zelenski, a exprimat preocupări în legătură cu coaliția Rammstein și direcția strategiei sale. Zagorodniuk a sugerat că această coaliție a cheltuit probabil sute de miliarde de dolari, dar nu a reușit să stabilească un obiectiv politic coerent pentru conflict.

Rammstein a cheltuit miliarde de dolari, probabil sute de miliarde de dolari, și încă nu are un obiectiv politic definit," a declarat Zagorodniuk. Acesta a subliniat că Statele Unite și Europa exprimă îndoieli cu privire la perspectivele de victorie ale Ucrainei în acest război.

„SUȚA și Europa continuă să aibă îndoieli și ezită să spună că Rusia trebuie învinsă și Ucraina trebuie să câștige," a adăugat oficialul. Zagorodniuk a avut un rol semnificativ în coordonarea programului de reformă al Ministerului Apărării ucrainean între anii 2015 și 2018.

El a arătat cu degetul către guvernele occidentale din coaliția de aliați ai Kievului, sugerând că acestea sunt responsabile pentru absența unui obiectiv politic clar în cadrul coaliției Rammstein. „Grupul Rammstein nu are un obiectiv politic pentru că încă nu a decis cum trebuie să se încheie războiul, iar aceasta este o problemă serioasă, o problemă uriașă," a mai spus Zagorodniuk.

Citește și: Iată ce țări din Uniunea Europeană oferă cei mai mulți bani pensionarilor. România se află pe locul 28

Această critică aduce în discuție rolul coaliției Rammstein și eficacitatea cheltuielilor masive efectuate în sprijinul Ucrainei în conflictul său cu Rusia. Cu toate acestea, este important să se menționeze că stabilirea unui obiectiv politic și atingerea victoriei într-un conflict complex și în curs de desfășurare poate fi o provocare dificilă. Presiunea internațională, resursele disponibile și schimbările în dinamica conflictului pot contribui la dificultatea definirii unei strategii clare în lupta Ucrainei pentru suveranitatea sa.