Imagini spectaculoase, surprinse de telescopul Euclid! Primele fotografii cu „Universul întunecat”, captate în căutarea celor mai mari mistere ale Cosmosului

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 08 nov 2023, 14:56

Universul întunecat

Sursa: Profimedia

Prin misiunea Euclid, oamenii de știință își propun să descopere existenţa forţei misterioase, exercitate de materia întunecată, care determină rotația galaxiilor și mișcarea roiurilor stelare în Univers.

Agenția Spațială Europeană și NASA administrează, împreună, o misiune cu durata de 6 ani, al cărei scop principal constă în deslușirea misterului forțelor ascunse, despre care se preconizează că ar compune 95% din Univers.

Pentru ce scop a fost conceput telescopul Euclid

În acest sens, a fost lansat telescopul spațial Euclid, special proiectat pentru a capta, în detaliu, energia și materia întunecată din mai multe zone ale Universului.

„Semnele care indică existenţa unei forţe ascunse exercitate de materia întunecată includ galaxii care se rotesc mai rapid decât s-ar aştepta oamenii de ştiinţă având în vedere cantitatea de materie vizibilă detectată.”, a explicat Carole Mundell, directorul științific al ESA, pentru Reuters.

Funcționalitatea telescopului de a monitoriza miliarde de galaxii, aflate la o distanță de până la 10 miliarde de ani lumină s-a dovedit a fi foarte eficace, întrucât acesta a captat niște imagini foarte clare ale galaxiilor.

„Scopul misiunii Euclid este, de fapt, să înceapă să sondeze sectorul întunecat al Universului prin modalităţi care nu s-au putut realiza până în prezent în misiunile curente de la sol sau în spaţiu”, a mai spus directorul științific.

Citește și: Ce descoperiri importante au avut loc la CERN, până în prezent

Ce imagini a surprins telescopul Euclid

Fotografiile captate de telescopul Euclid surprind patru regiuni ale Universului relativ apropiat, cuprinzând 1.000 de galaxii din masivul roi de galaxii Perseus, situat la 240 de milioane de ani-lumină. De asemenea, au fost surprinse mai mult de 100.000 de galaxii, care se desfășoară în fundal.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Specialiștii consideră că structuri imense, care par a fi organizate, cum ar fi Perseus, ar fi putut să apară doar în prezența materiei întunecate.

„Roiul Perseus este un exemplu tipic pentru această uriaşă conglomeraţie de materie. Credem că există o cantitate masivă de materie întunecată în acel roi, care atrage aceste galaxii împreună”, a dezvăluit Carole Mundell.

De asemenea, telescopul a surprins o galaxie neregulată, care ar putea fi o reprezentare a elementelor din care se constituie Universul, dar și o structură spiralată, denumită și „Hidden Galaxy” („Galaxia Ascunsă”).

Aceasta din urmă reprezintă o copie autentică a Căii Lactee, care, de obicei, este camuflată de lumina și praful din interiorul ei.

Telescopul Euclid nu are doar funcționalitatea de a capta imagini, ci și de a concepe hărți 3D. Prin includerea a, aproximativ, o treime din bolta cerească, aceste hărți vor avea scopul de a depista și cele mai minuscule variații ce pot fi însușite Universului întunecat.

După ce au obținut perspective noi asupra energiei întunecate și materiei întunecate, cercetătorii au speranța de a dezvolta o înțelegere mai profundă a procesului de formare și distribuție a galaxiilor în cadrul rețelei cosmice a Universului.

Citește și: Un nou echipaj a fost lansat pe ISS