Update Live Ziua 625 de război în Ucraina: Armata ucraineană a doborât șase drone rusești

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 nov 2023, 13:44

Armata rusă utilizează hărți realizate incorect.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskiy.official

Armata rusă utilizează hărți realizate incorect.

Bloggerii militari ruși au provocat o dezbatere fascinantă privind utilizarea hărților inexacte.

Armata ucraineană a reușit să doboare cinci dintre cele șase drone kamikaze Shahed

Forțele ucrainene au reușit să doboare cinci dintre cele șase drone kamikaze Shahed și una dintre cele două rachete de croazieră lansate de Rusia. Informația provine direct de la Forțele Aeriene ale Ucrainei, care au specificat că Rusia ar fi lansat aceste drone din districtul Primorsko-Akhtarsk din Krasnodar Krai, Rusia.

Cele două rachete de croazieră aeriană ghidate, modelele Kh-31 și Kh-59, ar fi fost lansate din spațiul aerian de deasupra părții ocupate a regiunii Herson.

Sursa menționează că apărarea Ucrainei a reușit să elimine cele cinci drone și racheta Kh-59 deasupra unor regiuni precum Dnipropetrovsk, Harkov, Nikolaev, Poltava și Kiev.

În plus, conform informațiilor din raportul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele rusești au efectuat un număr semnificativ de 26 de lovituri aeriene și 62 de lovituri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă în cursul zilei de joi.

Aceste acțiuni au vizat atât obiective civile, cât și militare, conform declarațiilor făcute în raportul de vineri dimineață.

Evenimentele recente indică o intensificare a conflictului și a activităților militare în regiune, evidențiind o preocupare continuă în ceea ce privește securitatea și escaladarea tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Rușii utilizează hărți realizate incorect

În lumea modernă a războiului informațional și a tehnologiei avansate, bloggerii militari ruși au provocat o dezbatere fascinantă privind utilizarea hărților inexacte în luarea deciziilor cheie în timpul conflictelor.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un thinktank cu sediul în SUA, a adus în atenție această practică neconvențională, afirmând că comandanții militari ruși ar putea lua decizii cruciale bazându-se pe hărți ale câmpului de luptă care "diferă de realitatea tactică".

Conform declarațiilor unui blogger militar rus, această practică ar avea la bază o strategie aparent neobișnuită. Într-un schimb de opinii cu un alt blogger, care întrebase de ce forțele rusești nu atacă "mari concentrări de forțe ucrainene în apropierea liniei de front", s-a sugerat că trupele rusești primesc hărți ale câmpului de luptă care "diferă de realitatea tactică".

Se pare că aceste hărți inexacte ar putea servi drept instrument pentru comandanții ruși de pe teren pentru a obține "câștiguri" care să alinieze harta "reală" cu cea "incorectă". Un alt blogger militar a adăugat că există și alte cazuri în care operațiunile rusești au fost concepute pentru a obține conformitate cu hărțile inexacte ale liniei de front.

Citește și: Update Live Ziua 624 de război în Ucraina: Rusia a lovit o navă civilă din pavilionul Liberiei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Interesant este faptul că unul dintre bloggerii militari ruși a afirmat că, comandanții ruși sunt "stimulați" să obțină câștiguri descrise în aceste "hărți incorecte" ale Statului Major General, deoarece acesta "solicită din ce în ce mai mult rapoarte pozitive de la comandanții de pe linia frontului".

Această strategie atrage numeroase întrebări cu privire la natura luării deciziilor în cadrul armatei rusești și la modul în care informațiile sunt gestionate în procesul de comandă.

Practica de a acționa în concordanță cu hărți inexacte poate să reflecte o abordare flexibilă și adaptabilă la schimbările din timpul conflictelor, sau poate să indice o vulnerabilitate în sistemul de colectare și interpretare a informațiilor tactice.

Cu toate acestea, este clar că bloggerii militari au adus în discuție o dimensiune intrigantă a strategiei militare rusești, aruncând o lumină asupra modului în care informațiile și deciziile sunt gestionate în teatrul de operațiuni de război.

Există un plan de acțiune pentru eliberarea mai multor orașe ocupate de Rusia

 În ciuda unor rezultate sub așteptări din partea contraofensivei ucrainene pe fronturile de est, sud și sud-est, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să asigure că există un plan de acțiune pentru eliberarea mai multor orașe ocupate de Rusia în estul și sudul Ucrainei în următorul an.

Într-o videoconferință cu SUA, Zelenski a declarat: ” Avem un plan. Avem orașe foarte precise, direcții în care să înaintăm. Nu pot oferi detalii, dar avem progrese mici în sud și, de asemenea, în est”. Desfășurarea acestor acțiuni nu a fost detaliată, însă a subliniat că există avansuri strategice în aceste regiuni cheie.

În contextul alegerii judecătorilor din cadrul Curții Internaționale de Justiție, Zelenski a subliniat importanța și semnificația acestei mișcări. Pe platforma X (Twitter), Zelenski a menționat că pentru prima dată în istoria ONU, ”statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiția în numele lor la Curtea Internațională de Justiție”.

Citește și: Update Live ziua 623 de război în Ucraina: Armata ucraineană a reușit să respingă atacurile rusești de pe linia de front

El a subliniat că acest gest reprezintă o început de curățare a influenței ”maligne” a Rusiei în cadrul ONU, marcând un moment esențial în relațiile internaționale. De asemenea, Zelenski a transmis felicitări celor aleși în funcția de judecători, printre care și reprezentantul României, Bogdan Aurescu.

Anunțul lui Zelenski subliniază hotărârea continuă a Ucrainei de a contracara ocupația rusă și de a-și consolida poziția pe plan internațional, evidențiind sprijinul și implicarea statelor membre ale ONU în acest sens. În ciuda dificultăților din teren, Ucraina pare hotărâtă să își revendice teritoriile pierdute și să reafirme independența sa în fața pretențiilor Rusiei.