Economia Marii Britanii a stagnat în al treilea trimestru- cea mai slabă performanță din ultimul an- în condițiile în care activitatea din sectorul imobiliar a scăzut, fiind afectată de ratele ridicate ale dobânzilor.
Creșterea zero a producției în perioada iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul precedent, a fost în mare parte rezultatul unei scăderi de 0,1% în sectorul mai larg al serviciilor, care reprezintă cea mai mare parte a economiei britanice, a anunțat vineri Oficiul Național de Statistică (ONS).
Cea mai recentă citire marchează o încetinire față de o creștere de 0,2% a produsului intern brut în al doilea trimestru.
Datele indică faptul că cele 14 majorări consecutive ale ratelor dobânzilor implementate de Banca Angliei de la sfârșitul anului 2021 constrâng economia, au declarat analiștii.
Sectorul imobiliar- care reprezintă 13% din producția economică a Marii Britanii și este deosebit de sensibil la creșterea costurilor de împrumut- a fost afectat în acest an.
Potrivit lui Paul Dales, economist-șef pentru Marea Britanie la Capital Economics, datele privind PIB-ul "sugerează că efectul de tragere al ratelor mai mari ale dobânzilor este în creștere".
"Se reduce la semantică (în ceea ce privește) dacă economia se află sau nu în recesiune, dar suntem destul de încrezători că va fi moderată pentru o perioadă de timp", a scris el într-o notă.
Banca Angliei prevede o creștere de 0,5% a PIB-ului în ansamblu în acest an și practic nicio creștere în 2024.
Cifrele ONS privind productivitatea publicate joi au descris o imagine similară a unei economii blocate pe banda lentă. Datele- care măsoară cât de eficient utilizează economia forța de muncă și capitalul- au arătat că productivitatea britanică abia dacă s-a îmbunătățit din 2007. Pe termen lung, creșterea productivității este o condiție prealabilă pentru creșterea nivelului de trai.
"Marea Britanie este o națiune stagnantă care s-a luptat să asigure o creștere economică susținută de la criza financiară", a scris vineri într-o notă James Smith, director de cercetare la Resolution Foundation, un think tank.
Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, urmează să prezinte planurile guvernului pentru a stimula creșterea economică în cursul acestei luni.
Crestere aproape inexistenta din 2007
Productivitatea multifactorială a sectorului de piață din Marea Britanie (MFP) a scăzut cu o valoare estimată de 0,1% în 2022, comparativ cu anul precedent, după o scădere de 0,3% în 2021, comparativ cu 2020.
Producția pe oră în sectorul de piață a scăzut cu 0,8% în 2022, comparativ cu anul precedent, în timp ce serviciile de capital au crescut cu 4,9%.
Se estimează că productivitatea multifactorială a scăzut cu 1,4% în trimestrul 2 (aprilie-iunie) 2023 în comparație cu același trimestru al anului trecut.
Acest comunicat conține cele mai recente estimări privind productivitatea multifactorială (MFP). Estimările MFP au trecut la un calendar de publicare anuală. Intenționăm să publicăm un articol analitic separat folosind cele mai recente estimări MFP în cursul acestui an.
Utilizatorii ar trebui să fie conștienți de faptul că datele privind valoarea adăugată brută (GVA) utilizate pentru a estima MFP, preluate din buletinul nostru Conturile naționale trimestriale ale produsului intern brut (PIB), Regatul Unit: aprilie-iunie 2023, au suferit revizuiri. Aceste revizuiri au fost implementate ca parte a modificărilor aduse conturilor naționale din Blue Book 2023 și, prin urmare, estimările pot fi diferite de cele publicate în trecut.
Ratele de răspuns pentru Ancheta privind forța de muncă (LFS) au scăzut, după cum se explică în blogul nostru Cum creează ONS o imagine completă a schimbărilor de pe piața muncii. Din acest motiv, lucrăm la transformarea LFS pentru a îmbunătăți calitatea estimărilor privind productivitatea și piața muncii. Vom ține utilizatorii la curent cu evoluțiile viitoare ale Sondajului transformat al forței de muncă (TLFS).
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Piața imobiliară în criză
Prețurile locuințelor din Marea Britanie au înregistrat luna trecută cel mai mare declin anual din noiembrie 2012, în cel mai recent semn al durerii de durată pe care "mini-bugetul" nefericit conceput de fostul prim-ministru Liz Truss a provocat-o pieței imobiliare britanice.
Prețul mediu al unei locuințe a scăzut cu 1,1%, la 257.406 lire sterline (310.000 dolari) în februarie, comparativ cu anul precedent, a anunțat miercuri creditorul Nationwide. Acest lucru a dus creșterea prețului locuințelor din Marea Britanie în teritoriu negativ pentru prima dată din iunie 2020, când piața imobiliară a fost practic închisă ca urmare a pandemiei.
Prețurile caselor au scăzut acum șase luni la rând și sunt cu 3,7% sub vârful atins în august 2022, potrivit indicelui Nationwide bazat pe achizițiile care implică un credit ipotecar.
"Recenta serie de date slabe privind prețurile locuințelor a început odată cu turbulențele de pe piața financiară ca răspuns la mini-bugetul de la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut", a declarat economistul șef al Nationwide, Robert Gardner, într-un comunicat.
Piața imobiliară "slabă" reflectă "impactul persistent asupra încrederii, precum și impactul cumulativ al presiunilor financiare care apasă de ceva timp asupra gospodăriilor", a adăugat el.
"Minibugetul" prezentat în septembrie de Truss și de ministrul de finanțe de la acea vreme, Kwasi Kwarteng, a prăbușit prețurile obligațiunilor britanice, a dus la creșterea costurilor de împrumut și a declanșat haosul pe piața ipotecară, deoarece creditorii au retras sute de produse, iar tranzacțiile au eșuat.
"Economia a trecut în mare parte peste mini-buget, dar mahmureala pentru piața imobiliară britanică este mai prelungită. Încă vedem efectele creșterii ratelor ipotecare din ultimele trei luni ale anului trecut", a declarat Tom Bill, șeful departamentului de cercetare rezidențială din Marea Britanie al brokerului Knight Frank.iferite de cele publicate în trecut.
Ratele de răspuns pentru Ancheta privind forța de muncă (LFS) au scăzut, după cum se explică în blogul nostru Cum creează ONS o imagine completă a schimbărilor de pe piața muncii. Din acest motiv, lucrăm la transformarea LFS pentru a îmbunătăți calitatea estimărilor privind productivitatea și piața muncii. Vom ține utilizatorii la curent cu evoluțiile viitoare ale Sondajului transformat al forței de muncă (TLFS).
Citește și: Cursa de ciclu: Cum investiția sectorială poate ajuta investitorii?
Citește și: 0DTE opțiuni de tranzacționare: Risc ridicat sau e ceva de considerat?
Citește și: Wall Street se scutură de temerile legate de ratele dobânzilor