Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie, iar pe credincioși îi așteaptă 40 de zile în care să aibă parte de o curățare trupească și sufletească, însă există și câteva zile în care aceștia au dezlegare la pește.
Ce semnificație are Postul Crăciunului
Postul Crăciunului începe în fiecare an la data de 15 noiembrie, iar acesta are o semnificație bogată, fiind o perioadă foarte importantă pentru credincioșii ce se pregătesc atât sufletește, cât și trupește pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
În Biblie este notată perioada pe care Moise a fost nevoit să o postească pentru a primi Tablele Legii, motiv pentru care credincioșii țin post în această perioadă a anului, înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a primi cuvântul Domnului.
Citește și: Prima zi din Postul Crăciunului 2023: Ce mare sfânt este pomenit în această zi sfântă
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Durata Postului Crăciunului nu a fost întotdeauna cunoscută, aceasta fiind stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, atunci când la conducere se afla patriarhului Luca Hrisoveghi. A fost nevoie de această stabilire a perioadei de post deoarece creștinii țineau post în perioade diferite ale anului, în diferite moduri și pentru un număr diferit de zile. S-a observat astfel că unii credincioși țin un post mai dur, iar unii credincioși țin un post mai blând, dorindu-se astfel uniformizarea acestui obicei.
Care sunt zilele în care creștinii au dezlegare la pește
Postul Crăciunului este o perioadă considerată nu la fel de strictă pentru credincioși, precum Postul Paștelui, fiind mai multe zile în care aceștia pot consuma alimente de origine animală sau diferite preparate care să conțină astfel de ingrediente. Din cele 40 de zile ce sunt cuprinse în Postul Crăciunului, enoriașii au parte de 14 zile de dezlegare la pește.
Credincioșii pot consuma vin și ulei în fiecare zi de marți și joi din perioada de 40 de zile a Postului de Crăciun, iar în zilele de sâmbătă și duminică, acestor două ingrediente li se adaugă și peștele. Este de reținut că în perioada 20-24 decembrie 2023, credincioșilor nu le este permis să mănânce pește dacă aceste zile pică sâmbăta și duminică, având permisiunea să consume ulei și vin, relatează wowbiz.ro.
Citește și: Alimentul pe care nu ai voie să îl consumi în Postul Crăciunului 2023, deși am putea crede că este de post
Dacă în perioada celor 40 de zile există sărbători ce sunt trecute cu o cruce roșie, atunci enoriașii pot consuma pește, ulei și vin. Iată care sunt datele la care românii au dezlegare la pește:
- 21 noiembrie 2023- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
- 25 noiembrie 2023- Sfânta Muceniță Ecaterina
- 26 noiembrie 2023- Sfântul Stelian
- 30 noiembrie 2023- Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei
- 2 decembrie 2023- Sfântul Proroc Avacum
- 3 decembrie 2023- Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
- 6 decembrie 2023- Sfântul Ierarh Nicolae
- 9 decembrie 2023 -Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
- 10 decembrie 2023- Sfinții Mucenici Mina, Emoghen și Eufrag
- 12 decembrie 2023- Sfântul Spiridon al Trimitundei
- 16 decembrie 2023- Sfântul Proroc Agheu
- 17 decembrie 2023- Sfântul Proroc Daniel