Sărbătoare mare pe 21 noiembrie 2023: Ce semnificație are Vovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului? Este cruce roșie în calendarul ortodox

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 21 noiembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Vovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Sursa: pixabay.com

Pe data de 21 noiembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Vovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, celebrată la 21 noiembrie, luminează creștinătatea cu o poveste de adâncă înțelegere și har divin. În acest articol, vom explora cu atenție tainele acestei sărbători, pornind de la aducerea cu evlavie a Fecioarei Maria în templul din Ierusalim, pentru a descoperi profunzimea semnificației acestei zi pline de învățături.

Ce reprezintă sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică?

Potrivit crestinortodox.ro, evenimentul minunat al Intrării Maicii Domnului în Biserică nu este doar un act împlinit al unei făgăduințe, ci și o pregătire pentru marea taină a nașterii Fiului

lui Dumnezeu. Tradiția Bisericii își arată rădăcinile în rugăciunile stăruitoare ale Anei, soția lui Ioachim, care, asemenea mamei Prorocului Samuel, cerea din tot sufletul un copil. Dumnezeu îi răspunde rugăciunii și naște în Ana pe pururea Fecioara Maria.

Când Maria ajunge la vârsta de trei ani, părinții ei, Ana și Ioachim, o aduc cu bucurie în templu, urmând o tradiție sacră. Acolo, înconjurată de fecioare și însoțită de făclii aprinse, Maria este încredințată preoților, în special arhiereului Zaharia.

Înțelepciunea acestui act transcende cotidianul, deoarece Maria va deveni "Chivotul cel înțeles și adevărat al sfințeniei," purtând nu doar tablele umbrei Legii, ci pe Însuși Dătătorul Legii.

Perioada petrecută de Maria în templu- 12 ani- este marcată de o viață sfântă și devotată. Învățând sub îndrumarea fecioarelor mai în vârstă, Maria își dedică timpul rugăciunii, lucrului mâinilor și citirii Scripturii. Cu fiecare an care trece, ea crește în vârstă și har, rugându-se neîncetat în Sfânta Sfintelor.

În această atmosferă de învățătură divină, Maria devine locuitoarea exemplară a templului.

Fericitul Ieronim mărturisește despre Maria că, încă din copilărie, și-a petrecut viața într-un mod ordonat. De dimineața până la al treilea ceas, se adâncea în rugăciune, apoi se dedica lucrului mâinilor sau lecturii cărților sfinte până la al nouălea ceas. Apoi, reîncepea rugăciunile, fiind hrănită de un înger. Așa a crescut ea în iubirea față de Dumnezeu.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Cele mai frumoase tradiții românești pentru Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023

Tradițiile sărbătorii în cultura populară

Sărbătoarea Intrării în Biserică este cunoscută și sub numele de Vovidenia sau Ovidenia, iar această denumire derivă din slavonul "văvedenie" sau intrare. În popor, această zi magică a căpătat o semnificație aparte, fiind considerată ziua în care Dumnezeu a vestit lumii mântuirea la Buna Vestire. Tradițiile populare sunt bogate în simboluri de lumină: candele, lumânări și foc, toate aducând cu ele speranța și lumină.

Sărbătoarea este asociată cu o serie de practici și obiceiuri specifice. Se obișnuiește ca în noaptea Intrării în Biserică să se aprindă o lumânare lungă, încolăcită în sens invers acelor ceasului, reprezentând ciclul anului calendaristic și trecerea dintre vechi și nou. Această lumânare are un rol protector și purificator, iar credincioșii o folosesc și în noaptea de Anul Nou drept sorcovă.

Citește și: Vremea în mini-vacanța de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2023. Prognoza meteo completă

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este mult mai mult decât un eveniment istoric consemnat. Este o lecție de virtute și înțelepciune divină. Tradițiile care înconjoară această sărbătoare aduc lumină și sper