Semnele care arată un nivel scăzut de zahăr din sânge. Ce trebuie să faci pentru reglarea acestuia

Autor: Bianca Vidoi

Cum ne dăm seama că avem un nivel scăzut de zahăr în sânge

Sursa: Pexels.com

Nivelul de zahăr din sânge este metabolizat de celulele noastre pentru energie, însă un nivel scăzut ne poate afecta organismul.

Un nivel de glicemie scăzută în organism ne poate afecta buna funcționare a creierului, iar principalele simptome pe care oamenii le resimt în această situație sunt amețeala, confuzie și în situații grave se poate ajunge chiar la pierderea conștiinței. 

Semnele care arată că ai un nivel scăzut de zahar în sânge

Hipoglicemia este denumirea medicală pentru nivelul scăzut de zahăr în sânge, sub valoarea de 70 mg/dl.

Este important să ne măsurăm nivelul de zahăr din sânge deoarece acesta este principala sursă de energie a organismului, pe care se bazează principalele funcții ale organismului. În cazul în care nivelul zahărului din sânge este mai scăzut față de valoarea minimă necesară bunei funcționării a organismului, atunci oamenii o să treacă prin anumite stări de amețeală, senzație de foame, durere de cap, confuzie, transpirație, tremurături, vedere încețoșată sau schimbări de personalitate. 

Citește și: Diabetul poate fi corelat cu poluarea luminoasa? Afla ce spune studiul

Anxietatea poate fi un alt simptom pe care oamenii ce au un nivel scăzut de zahăr în sânge îl pot resimți deoarece nivelul redus de zahăr din sânge favorizează producerea de adrenalină, care duce la anxietate și accelerarea ritmului cardiac. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aceste simptome pot să apară după masă, în cazul în care organismul produce prea multă insulină, însă aceasta poate să mai apară dacă persoana în cauză consumă excesiv alcool. Tulburarea de alimentație, dietele, săritul peste mese, afecțiunile ficatului sau ale inimii, activitățile fizice intense reprezintă doar câteva situații în care nivelul zahărului din organism pot să scadă sub nivelul minim, la sub 50 mg/dl la bărbați și sub 45 mg/dl la femei, relatează doc.ro.

Ce trebuie să faci pentru reglarea glicemiei

Primul lucru pe care trebuie să îl facem în situația în care resimțim unul din simptomele ce arată nivelul de zahăr scăzut în sânge este să consumăm ceva dulce, iar după aproximativ 15 minute ar trebuie să ne revenim. Este important ca atunci când facem mișcare să ne ascultăm organismul și să nu sărim peste principalele mese. 

Pentru a trece mai ușor pentru aceste momente de amețeală este recomandat să avem alături de noi un suc de fructe sau diferite alimente care să fie bogate în carbohidrați și să ne măsurăm periodic glicemia, astfel încât să ne dăm seama dacă avem motiv de îngrijorare sau nu. Puteți integra în alimentația voastră avocado, un fruct ce conține acizi grași omega-3, ce au numeroase beneficii pentru sănătatea creierului, a inimii, dar și pentru hidratarea pielii.

Citește și: Dietă 2023: cum puteți să slăbiți cu ajutorul postului intermitent și care sunt beneficiile acestuia

Pentru a ridica rapid nivelul zahărului din sânge în momentele în care ne simțim vulnerabili și amețiți putem consuma două linguri de stafide, un fruct, o lingură de miere sau 15 boabe de struguri. Aceste alimente pot fi înlocuite cu diferite băuturi care să conțină suficient zahăr pentru a ne ridica nivelul de glucoză din sânge, precum o jumătate de cană de suc carbogazos, o lingură de zahăr dizolvată în apă, o cană de lapte fără grăsimi.