Copilăria și ascensiunea militară a lui Gabriel Oprea: O biografie unică în lumea politică românească

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 nov 2023, 18:13

Gabriel Oprea

Sursa: gov.ro

Gabriel Oprea este unul dintre cele mai controversate personaje politice din România.

Gabriel Oprea, personalitate marcantă în peisajul politic românesc, a traversat o carieră bogată și variată. Acesta este un politician și fost ofițer de poliție român, născut la 1 ianuarie 1961. El a fost în funcția de ministru al Afacerilor Interne în perioada 2012-2015 și a ocupat și poziția de viceprim-ministru. Oprea este fondatorul UNPR și a fost senator în Parlamentul României.  

Copilăria și influențele timpurii ale lui Gabriel Oprea

Despre copilăria lui Gabriel Oprea nu se cunosc prea multe detalii, dar se știe că a crescut într-un mediu modest, într-o familie cu valori tradiționale. Această perioadă formativă și influențele timpurii pot oferi o perspectivă asupra evoluției sale ulterioare și a valorilor pe care le promovează în viața publică.

Studiile și formarea academică

Gabriel Oprea s-a născut la data de 1 ianuarie 1961, în localitatea Fundulea, jud.

Călărași. A început parcursul său academic în 1983, în cadrul Școlii Militare de Ofițeri Activi Sibiu, specializându-se în logistică și obținând diploma și gradul de locotenent. A atins un alt moment cheie în 1990, când și-a finalizat studiile în drept la Universitatea din București. În 1997, a parcurs cu succes cursurile postuniversitare ale Colegiului Național de Apărare, consolidându-și expertiza în domeniul militar.

Cu pasiunea pentru învățare în continuare, în 2000, Gabriel Oprea a obținut titlul de doctor în domeniul Procedurii Penale, avându-l ca mentor pe profesorul universitar doctor Ion Neagu.

Cu toate acestea, în 2016, titlul său de doctor a fost retras de către Ministerul Educației.

Citește și: Cancerul, cea mai dură lovitură pentru Mihai Leu. Celebrul sportiv a vorbit despre perioada în care a fost diagnosticat cu cea mai grea boală

Cariera politică a lui Gabriel Oprea

După absolvirea Școlii Militare de Ofițeri, Gabriel Oprea și-a început cariera militară la arma Intendență, specializându-se în logistică și avansând rapid în ierarhie.

Activând ca ofițer consilier juridic, el a fost colonel de Justiție în 2001. Ulterior, în decembrie 2001, a fost promovat la gradul de general maior activ de justiție și în 2003 a primit a doua stea la gradul de general.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cariera politică a lui Gabriel Oprea a început să se contureze odată cu implicarea sa în diverse funcții cheie. Printre acestea se numără posturile de ministru al Apărării Naționale, viceprim-ministru, precum și vicepreședinte al Senatului României.

Un moment important în cariera sa a fost fondarea UNPR. Acesta a deținut și deține în continuare funcția de lider al acestui partid politic.

Totuși, Gabriel Oprea nu a fost lipsit de controverse în cariera sa politică. A fost implicat în diverse scandaluri și critici, iar la sfârșitul anului 2015 și-a încheiat mandatul în guvern, demisionând

din funcția de viceprim-ministru și ministru al Apărării Naționale.

Gabriel Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administrației şi Internelor în Guvernul Boc, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009, dar după 20 de zile a demisionat ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic pe motiv că nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

De asemenea, în perioada 2003-2004, acesta a fost ministru delegat pentru Administrația Publică, în Guvernul Năstase.

El a mai deținut funcțiile de președinte al Administrației Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare, dar și de ofițer de justiție militară şi ofițer în Ministerul Apărării Naţionale.

Avere și proprietățile lui Gabriel Oprea

Referitor la avere, Gabriel Oprea se bucură de o situație financiară solidă. A deținut diverse proprietăți imobiliare și a avut venituri semnificative, însă detalii exacte despre avere sunt adesea protejate de confidențialitatea personală a politicienilor. Cu toate acestea, se estimează că averea sa nu este deloc una de neglijat.

Citește și: Cum a ratat Doru Octavian Dumitru șansa de a deveni milionar? Comediantul a spus adevărul la ''40 de întrebări cu Denise Rifai''

Gabriel Oprea rămâne o figură complexă și fascinantă în peisajul politic românesc, cu o carieră bogată și diversificată, care a fost marcată atât de succese notabile, cât și de provocări și controverse.