Calendar Ortodox pentru data de 29 noiembrie 2023: Ce sărbătoare este miercuri? Sunt pomeniți trei mari sfinți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 nov 2023, 16:00

Trei mari sfinți sunt prăznuiți în această mare zi

Sursa: evz.ro

Sărbătoare pe 29 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian.

Calendar ortodox 29 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian, iar aceasta este ocazia în care credincioșii au dezlegare la ulei și vin. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 29 noiembrie!

Calendar ortodox 29 noiembrie 2023

Sărbătoare 29 noiembrie. Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 29 noiembrie în calendarul ortodox

Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian au trăit în perioada în care se afla la putere tiranul împărat Decie, iar la răsărit se afla un voievod, Achilin, căruia îi făcea plăcere să îi chinuie pe credincioși. Se spune că acesta a adunat într-o temniță trei sute șaptezeci de creștini, astfel încât să meargă alături de el la via pe care acesta o deținea. În drumul pe care acesta îl gândise, creștinii treceau pe lângă capiștea lui Poseidon, locul în care împăratul ar fi vrut să îi pună să ducă jertfă idolilor.

În momentul în care aceștia au ajuns la capiște, împăratul le-a ordonat să le aducă jertfă lui Poseidon, însă toți cei 370 de credincioși au decis să refuze acest gest ce i-ar face să renunțe la credința lor, iar amenințările împăratului nu i-au înduplecat. În momentul în care avea loc această mare ceartă, prin acea zonă a trecut Paramon, un bărbat creștin ce a avut curajul și puterea să își ajute oamenii.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ștefan în 2023? Tradiții și obiceiuri românești

Când oamenii l-au auzit, aceștia au prins curaj, însă atunci când voievodul l-a auzit, acesta s-a mâniat și le-a poruncit slugilor sale să îl omoare de îndată. Acesta a fost prins de slugile voievodului și luate, urmând să fie chinuit până ce avea să își dea ultima suflare, relatează crestinortodox.ro

Sărbătoare 29 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian, sărbătoriți pe 29 noiembrie în calendarul creștin

Adâncul Mării Roșii cu urme neudate pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.
Cu Luminile Duhului cele luminătoare, luminează Mucenice Paramon inima mea, celui ce laud pomenirea ta cea purtătoare de lumină și mă întărește să stau întru Dumnezeieștile Legi.
Îmbogățitu-te-ai luminat, fericite, cu buna laudă a mucenicilor, încuviințându-te cu podoabe mucenicești și te-ai înfrumusețat cu răni frumoase, Sfinte Paramon.

Pentru aceasta cu credință te fericim.

Citește și: Sf. Nicolae 2023: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind plin de apele cele făcătoare de viață ale Duhului, ai răcorit pe cei topiți de fierbințeala cea rea a necredinței și i-ai îndreptat către apa odihnei, slăvite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
În vreme ai născut pe Cel fără de vreme, Curată, făcându-Se Om, pe Care roagă-L neîncetat, ca pe Fiul tău și Domnul, să vindece patimile sufletului meu cele învechite, Ceea ce ești fără prihană.