NASA a descoperit cum se formează, de fapt, planetele! Descoperirea a fost făcută cu telescopul

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 22 nov 2023, 15:57

Sistemul Solar este plin de mistere, iar oamenii de știință încearcă să afle constant informații despre cum au apărut planetele, respectiv cum s-au format acestea.

Cum se formează planetele.  Sistemul Solar cuprinde Soarele și sistemul planetar, format din cele 8 planete: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Deși oamenii de știință au emis ipoteza existenței unei alte planete, lucrurile nu s-au concretizat în acest sens. Este vorba despre planeta Pluto, cea mai îndepărtată de Soare.

Cum se formează planetele?

Cred că majoritatea dintre noi ne întrebăm cum s-a format Pământul, dar cum de există și alte planete pe lângă acesta.

Ei bine, cercetătorii NASA au venit cu o explicație. 

Procesul de formare al planetelor implică mai multe etape.

Totul pornește de la o stea, praful din jurul acesteia jucând un rol esențial în formarea obiectelor cerești în jurul acesteia, deoarece praful este alcătuit din carbon și fier. 

Citește și: Un asteroid va trece pe lângă Pământ la o distanță foarte mică! Întâlnirea cu meteoritul va avea loc în anul 2029

Odată ce o stea se formează într-un nor molecular de gaz și praf, surplusul de material formează un disc protoplanetar în jurul stelei. Acest disc este compus din particule de praf și gaze.

Urmează apoi aglomerarea particulelor, moment în care particulele din disc încep să se atragă între ele din cauza forțelor gravitaționale. Particulele mai mici se lipesc și formează obiecte mai mari, numite planetesimale.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Pe măsură ce aceste planetesimale orbitează în jurul stelei lor, ele curăță materialul din calea lor, lăsând urme de spațiu goale, dar praf fin. În

același timp, steaua înghite gaz din apropiere și împinge materiale mai îndepărtate. După miliarde de ani, discul se va fi transformat total, o mare parte din el acum sub forma unor lumi noi ,” scrie exoplanets.nasa.

Planetesimalele continuă să crească prin coliziuni și fuziuni, formând corpuri mai mari numite protoplanete, iar acestea la rândul lor continuă să atragă material din discul protoplanetar.

În cele din urmă, are loc maturizarea planetară. Acest proces poate dura milioane sau chiar miliarde de ani, în funcție de condițiile din discul protoplanetar.

Astfel, procesul de formare a planetelor este influențat de anumite condiții, precum compoziția discului protoplanetar, distanța față de stea și alți factori locali.