Economisirea energiei în casă: soluții ”smart” pentru un consum mai mic

Author: Ana Filip
Actualizat: 22 nov 2023, 15:14

În vremurile în care trăim, economisirea energiei a devenit o preocupare vitală, atât pentru nevoia tot mai accentuată de protecție a mediului înconjurător, cât și pentru buzunarul propriu, dacă e să ținem cont de prețurile tot mai ridicate ale utilităților de la energia electrică la gaze naturale și chiar la apa potabilă. 

Cu resursele de energie care tind să devină din ce în ce mai scumpe, este esențial să explorăm soluții inteligente pentru a reduce consumul de energie în locuințele noastre. 

Iată de ce este utilă o trecere în revistă a câtorva modalități eficiente de economisire a energiei pentru a crește eficiența energetică a locuințelor

Izolația corectă a casei începe de la acoperiș. Unul dintre cei mai importanți factori care influențează consumul de energie al unei locuințe este izolația termică. Dacă ai deja o casă sau te gândești să construiești una în viitorul apropiat, asigură-te că alegi soluții eficiente de termoizolare. Elementele principale care contează foarte mult la o izolare cât mai bună țin de acoperișul casei - structură căreia trebuie să-i acorzi o atenție deosebită deoarece cel mai mare transfer termic are loc prin suprafața acesteia. De altfel, la renovarea sau la construirea unei case noi ar trebui să alegi, de la bun început, soluții moderne de acoperișuri precum sistemele de învelitori bazate pe țiglă metalică sau pe tablă fălțuită de la Lindab.ro - un veritabil lider al calității în acest domeniu. 

Utilizarea echipamentelor eficiente energetic. Atunci când achiziționezi electrocasnice, alege modele cu clasă energetică superioară. Acestea consumă mai puțină energie și pot face o diferență semnificativă pe termen lung în privința consumului de curent electric.

Instalarea unui termostat inteligent. Termostatele inteligente îți permit să controlezi temperatura interioară din casă în funcție de prezența persoanelor la domiciliu și de propriile preferințe și chiar să ajustezi setările de la distanță prin intermediul unei aplicații mobile. Această tehnologie te poate ajuta să economisești considerabil la factura de energie în privința încălzirii.

Utilizarea din plin a luminii naturale. Deschide obloanele, ridică jaluzelele și dă la o parte draperiile pentru a permite luminii naturale să intre în casă prin ferestre. Chiar nu este nevoie să folosești iluminatul artificial în timpul zilei, iar lumina naturală aduce numeroase beneficii sănătății și bunăstării personale.

Izolarea țevilor și a instalațiilor de încălzire. O măsură inteligentă pe care o poți lua în casă este să te asiguri că țevile instalației de încălzire sunt izolate corespunzător pentru a preveni pierderile de căldură pe traseu în timpul sezonului rece. Astfel, vei reduce sensibil consumul de gaze sau de alți combustibili necesari pentru funcționarea centralei termice.

Optimizarea consumului de apă caldă. Modifică setările din centrala termică pentru a furniza apă caldă exact la temperatura pe care o preferi atunci când faci baie sau duș. Nu este nevoie ca apa să vină extrem de fierbinte pe traseu pentru ca apoi să o combini cu apă rece la duș. Vei reduce, astfel, destul de mult, consumul centralei termice pentru prepararea apei calde menajere.

Energia solară. Dacă ai posibilitatea, instalează panouri solare pe acoperișul casei pentru a produce energie electrică din surse regenerabile. Acest lucru te poate ajuta să reduci semnificativ factura de energie electrică.

Renovări eficiente din punct de vedere energetic. Atunci când te apuci de renovări în casă, ia în considerare achiziția de materialele și tehnologiile eficiente energetic. De exemplu, izolează pereții exteriori cu ultimele soluții tehnice în materie sau înlocuiește ferestrele vechi cu variante mai eficiente din punct de vedere energetic, așa cum este cazul geamurilor tripan.

Reducerea consumului de apă și energie electrică. Fii conștient de obiceiurile personale de a folosi apă și energie electrică. Oprește și chiar scoate din priză aparatele electrice atunci când nu sunt folosite, evită utilizarea în exces a apei și dezvoltă-ți obiceiuri de economisire a energiei în viața de zi cu zi.

Astfel, cu unele măsuri de economisire a energiei în casă nu numai că vei contribui personal la protejarea mediului, dar vei observa și economii de bani la facturile de utilități pe termen lung. Cu puțină atenție la detalii și investiții inteligente, îți poți transforma locuința într-un mediu modern și eficient din punct de vedere energetic.