Cum să investești cel mai bine pe termen lung - Strategii si sfaturi

Autor: Bogdan Frațilă

Nu trebuie să fiți un expert în finanțe pentru a fi un investitor de succes. Dar trebuie să cunoașteți cele mai bune investiții pe termen lung

Sursa: PixaBay

Nu trebuie să fiți un expert în finanțe pentru a fi un investitor de succes. Dar trebuie să cunoașteți cele mai bune investiții pe termen lung

Nu trebuie să fiți un expert în finanțe pentru a fi un investitor de succes. Dar trebuie să cunoașteți cele mai bune investiții pe termen lung și să aveți strategii generale pentru a le gestiona eficient.

Alegeți câteva dintre investiții și urmați unele dintre strategiile din acest articol. Dar dacă nu vă simțiți confortabil să faceți acest lucru pe cont propriu, nu ezitați să apelați la serviciile unui bun consilier financiar.

Nimic mai puțin decât viitorul dvs. succes financiar atârnă în balanță. Indiferent de istoricul dumneavoastră în materie de investiții, aveți posibilitatea de a crește șansele în favoarea dumneavoastră făcând acum alegerile corecte.

Investițiile se referă parțial la alegerea investițiilor potrivite, dar și la implementarea strategiilor corecte.

Planificați să investiți pe termen lung

Investițiile se aseamănă mult cu construirea unei afaceri, în sensul că necesită un angajament pe termen lung.

Aceasta va însemna să nu țineți cont de scăderile pe termen scurt în favoarea unei perspective angajate pe termen lung.
Ar trebui să planificați să fiți un investitor regulat, angajând capital nou chiar și atunci când piața este în scădere. Istoria a demonstrat din nou și din nou că piețele își revin în cele din urmă. Dar veți putea profita de următoarea creștere doar dacă sunteți pe piață chiar și atunci când perspectivele par incerte.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cunoașteți-vă toleranța la risc

În esență, toleranța la risc reprezintă capacitatea dumneavoastră emoțională de a trăi cu riscul unei piețe în scădere.

Chiar înainte de a începe să investiți, ar trebui să începeți prin a vă determina toleranța la risc.
Nivelurile de toleranță la risc variază între conservator și foarte agresiv, cu mai multe iterații între ele. Să știți unde vă situați pe spectrul toleranței la risc va fi esențial în dezvoltarea unui portofoliu cu care vă veți simți confortabil.
De exemplu, dacă sunteți mai conservator, ar trebui să vă înclinați portofoliul în favoarea obligațiunilor și a acțiunilor cu dividende.
Dar dacă sunteți mai agresiv, ar trebui să favorizați acțiunile de creștere.
Vanguard oferă un chestionar gratuit pentru investitori pentru a vă ajuta să vă determinați toleranța la risc. Pe baza răspunsurilor pe care le furnizați, Vanguard vă va recomanda una dintre cele nouă alocări de active. Puteți apoi să vă construiți portofoliul pe baza acestor alocări cu ajutorul brokerului de investiții pe care îl alegeți.

Diversificare

Atunci când este inclusă reinvestirea dividendelor, S&P 500 a scăzut cu 18,64% în 2022. Oricât de optimist ați fi în continuare, nu poate fi exclusă o altă scădere în 2023.
De aceea, este important să fii diversificat, iar asta înseamnă să investești dincolo de acțiunile singure. Chiar dacă piața bursieră începe să se redreseze rapid în următoarele luni, mențineți poziții adecvate atât în investiții cu venit fix, cât și în numerar.
Aceste poziții nu numai că vor minimiza impactul scăderilor neașteptate ale pieței, dar vă vor oferi și lichidități pentru a profita de acțiuni la prețuri mai mici.

Continuați să contribuiți la conturile dumneavoastră de investiții

Investițiile sunt o strategie, nu un eveniment. Ar trebui să aveți un plan pentru a contribui în mod regulat la conturile dumneavoastră de investiții. Contribuțiile plus câștigurile din investiții sunt cele mai apropiate lucruri de un sos secret atunci când vine vorba de investiții. Vă oferă avantajul unei creșteri care vine din două direcții diferite.
Unul dintre beneficiile neașteptate ale contribuțiilor regulate este acela de a profita de medierea costurilor în dolari. Deoarece contribuțiile dvs. vor fi o sumă fixă, veți cumpăra automat mai multe acțiuni la prețuri mai mici și mai puține acțiuni la prețuri mai mari.

Comisioanele contează!

Dacă fondurile reprezintă cea mai mare parte a portofoliului dumneavoastră, va trebui să fiți conștient de comisioanele implicate. Acest lucru se va aplica fie la ETF-uri, fie la fondurile mutuale. Aceste comisioane pot varia de la aproape zero la 1% sau mai mult pe an. Acestea nu sunt doar un cost al investiției, ci reduc și câștigurile din investiții.
Dacă investiți într-un fond cu un randament mediu anual de 7% și o rată a cheltuielilor de 0,75%, randamentul dvs. anual net va fi de 6,25%. În 20 de ani, o investiție de 10.000 de dolari va ajunge la 33.618 dolari.
Dacă, în schimb, investiți într-un fond similar, tot cu un randament mediu anual de 7%, dar cu o rată a cheltuielilor de 0,25%, randamentul dvs. anual net va fi de 6,75%. În 20 de ani, investiția de 10.000 de dolari va crește la 36.928 de dolari.
Diferența de 3.310 dolari va reprezenta costul mai mare al fondului cu o rată a cheltuielilor ridicată.
Alegând un fond cu o rată a cheltuielilor scăzută, veți câștiga implicit.

Citește și: Top 3 investiții pe termen lung în portofoliul tău pentru 2023-2024

Citește și: Navigarea economiac: O analiză a raportului financiar global în 2023

Citește și: BCE consideră că sistemul piețelor financiare Europene este fragil