Sam Altman se întoarce la OpenAI într-o bizară răsturnare de situație

Autor: Bogdan Frațilă

Sam Altman a fost de acord să se întoarcă la conducerea OpenAI, a anunțat compania într-o postare de marți pe X

Sursa: PixaBay

Sam Altman a fost de acord să se întoarcă la conducerea OpenAI, a anunțat compania într-o postare de marți pe X

Sam Altman a fost de acord să se întoarcă la conducerea OpenAI, a anunțat compania într-o postare de marți pe X, la doar câteva zile după ce înlăturarea sa surprinzătoare din funcția de director general a provocat o revoltă a angajaților care a amenințat să submineze ceea ce a fost compania lider în industria debutantă a inteligenței artificiale.
"Am ajuns la un acord de principiu pentru ca Sam Altman să se întoarcă la OpenAI în calitate de CEO cu un nou consiliu de administrație inițial", a precizat compania, adăugând că acesta va fi prezidat de Bret Taylor, fost co-CEO al

Salesforce. Fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers se va alătura, de asemenea, consiliului, alături de actualul director, Adam D'Angelo, CEO al Quora.
"Colaborăm pentru a stabili detaliile", a precizat compania.
În propria sa postare pe X, fostul Twitter, Altman a scris că "abia așteaptă" să se întoarcă la OpenAI și să dezvolte "parteneriatul puternic" al firmei cu Microsoft, care este cel mai mare susținător financiar al producătorului ChatGPT.

Haosul provocat

Anunțul pare să pună capăt unor zile de haos pentru industria IA, care au inclus negocieri cu privire la cine ar trebui să conducă OpenAI și la modul în care ar trebui să fie condusă firma, precum și discuții mai largi despre cât de repede ar trebui să avanseze cursa înarmărilor pentru dezvoltarea tehnologiei IA.
Detaliile concedierii și reangajării lui Altman rămân neclare.

În anunțul său de vineri, OpenAI a susținut că Altman a fost insuficient de "sincer" cu consiliul de administrație.
Acest limbaj ambiguu a făcut ca zvonurile să zboare. Dar un factor cheie în demiterea lui Altman a fost prezența unor tensiuni între Altman, care era în favoarea unei dezvoltări mai agresive a inteligenței artificiale, și membrii consiliului de administrație inițial al OpenAI, care doreau să acționeze cu mai multă prudență, potrivit colaboratoarei Kara Swisher, care a vorbit cu surse bine informate despre criză.

Începând de luni dimineață, Nadella a anunțat că Altman, împreună cu colegul cofondator al OpenAI, Greg Brockman, se va alătura Microsoft pentru a conduce o nouă divizie de cercetare în domeniul IA. OpenAI a declarat că l-a angajat pe fostul șef al Twitch, Emmett Shear, ca director general interimar.
Dar apoi, sute de angajați ai OpenAI, aproape întregul personal al companiei, au amenințat că vor pleca, potențial la Microsoft, dacă consiliul de administrație al companiei nu demisionează și nu îl repune pe Altman în funcția de CEO.

Nu este clar cum va fi afectată Shear de revenirea lui Altman. Postând pe X, Shear a scris: "Sunt profund mulțumit de acest rezultat, după (aproximativ) 72 de ore de muncă foarte intense... Mă bucur că am făcut parte din soluție".
Brockman se întoarce, de asemenea, la OpenAI, potrivit postării sale pe X.
În cele din urmă, Microsoft și Altman par a fi marii câștigători ai acestei dispute: Altman va continua să conducă firma pe care a ajutat-o să o fondeze, acum cu un consiliu de administrație care, teoretic, este mai favorabil viziunii sale.

Iar Microsoft a obținut mai mult control asupra companiei în care a investit miliarde de dolari pentru a contribui la consolidarea ambițiilor sale în dezvoltarea inteligenței artificiale, despre care mulți din Silicon Valley cred că va fi cel mai important val de progres tehnologic din următoarele decenii.

Directia OpenAI

"Suntem încurajați de schimbările din consiliul de administrație al OpenAI", a declarat directorul general al Microsoft, Satya Nadella, pe X. "Credem că acesta este un prim pas esențial pe calea unei guvernanțe mai stabile, mai bine informate și mai eficiente".
Viziunea lui Altman de a lansa și comercializa rapid instrumente de inteligență artificială pare, de asemenea, să fi învins.
În mod public, Altman a avertizat de mult timp cu privire la riscurile pe care le prezintă IA și a promis legislatorilor și clienților că va face ca OpenAI să avanseze în mod responsabil.
"Va fi [AI] ca presa tipografică care a difuzat cunoștințele, puterea și învățarea pe scară largă în tot peisajul, care a împuternicit indivizii obișnuiți, de zi cu zi, care a dus la o mai mare prosperitate, care a dus, mai presus de toate, la o mai mare libertate?", a declarat el într-o audiere a unei subcomisii a Senatului din luna mai, făcând presiuni pentru reglementare. "Sau va fi mai mult ca bomba atomică- un progres tehnologic uriaș, dar consecințele (grave, teribile) continuă să ne bântuie până în ziua de azi?"

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dar în interiorul companiei, Altman făcuse presiuni pentru a aduce produsele pe piață mai repede și pentru a le vinde pe profit.

Altman a anunțat în urmă cu câteva săptămâni, la prima zi a dezvoltatorilor OpenAI, că firma va pune la dispoziție instrumente pentru ca oricine să poată crea propria versiune a ChatGPT. OpenAI a colaborat, de asemenea, cu Microsoft pentru a implementa o tehnologie asemănătoare cu ChatGPT în toate produsele Microsoft.

OpenAI și designerul iPhone Jony Ive ar fi fost, de asemenea, în discuții pentru a strânge 1 miliard de dolari de la conglomeratul japonez SoftBank pentru un dispozitiv de inteligență artificială care să înlocuiască smartphone-ul.

Citește și: Economia globala din 2023- Economii avansate si emergente

Citește și: Top 3 investiții pe termen lung în portofoliul tău pentru 2023-2024

Citește și: BCE consideră că sistemul piețelor financiare Europene este fragil

 


În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.