Ce se va întâmpla după încetarea focului în Fâșia Gaza? Încă de la începutul noului război din Orientul Mijlociu, președintele american Biden a subliniat că rezultatul final trebuie să fie o soluție cu două state. Dar cât de realist este acest obiectiv?
Președintele american Joe Biden subliniază cu fiecare ocazie: trebuie să existe o viziune a ceea ce va urma după războiul din Fâșia Gaza. Aceasta trebuie să fie "o soluție cu două state".
Va exista o reglare de conturi politică în Israel
Ross cunoaște pe de rost toate punctele asupra cărora negocierile anterioare au eșuat în cele din urmă: delimitarea exactă a frontierei, fuzionarea teritoriilor palestiniene separate din Gaza și Cisiordania, coloniile israeliene, întoarcerea refugiaților palestinieni, statutul Ierusalimului- ca să nu mai vorbim de amenințarea constantă a unor noi violențe.
pentru a putea iniția măcar începutul unor noi negocieri, trebuie să existe o fază de reevaluare după încheierea războiului actual, spune Ross: "Va exista o reglare de conturi politică în Israel. 77% dintre israelieni consideră că premierul (Benjamin) Netanyahu este responsabil pentru izbucnirea războiului." Dar și palestinienii trebuie să se regândească complet: "Nimeni din partea palestiniană nu a criticat sau condamnat până acum ceea ce a făcut Hamas." Dacă palestinienii vor să îi convingă pe israelieni să se gândească la două state, "trebuie să înceapă prin a condamna teroarea Hamas", spune Ross.Aaron David Miller, care a lucrat, de asemenea, ca mediator în Orientul Mijlociu pentru mai mulți președinți americani și care în prezent lucrează pentru Carnegie Endowment for International Peace, numește și alte condiții pentru un nou început. Pentru a avea vreo șansă de a gândi în direcția unei soluții cu două state, sunt necesare cel puțin trei lucruri, spune Miller. "Numărul unu: lideri de ambele părți care să fie stăpâni pe propria casă și nu prizonieri ai unei ideologii. Noi nu avem așa ceva. Numărul doi: este nevoie de un simț al responsabilității. Acest lucru înseamnă că israelienii și palestinienii înșiși trebuie să fie mai convinși de necesitatea unei soluții negociate decât orice mediator extern. Și, în al treilea rând, avem nevoie de o mediere eficientă." Cu Netanyahu de partea israeliană, Mahmoud Abbas de partea palestiniană și un președinte american Biden care se îndreaptă spre un an electoral în 2024, Miller nu crede că niciuna dintre cele trei condiții nu a fost îndeplinită.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Ce rol joacă campania electorală din SUA?
"Obiectivul principal al administrației Biden de acum până în noiembrie 2024 nu este de a intermedia o soluție cu două state în Orientul Mijlociu. Este de a-l învinge pe probabilul adversar republican". Ross este de altă părere când vine vorba de campania electorală din SUA. El spune că tocmai pentru că poziția pro-Israel a lui Biden amenință să îndepărteze în special alegătorii tineri, acesta are "un stimulent suplimentar pentru a se implica în Orientul Mijlociu" în timpul campaniei electorale- în favoarea unui ajutor umanitar mai mare, a încetării războiului și a unor pași spre noi negocieri de pace.
În orice caz, Miller se așteaptă ca războiul să continue timp de săptămâni, dacă nu luni, urmat de o "lungă fază de incertitudine și tranziție". Ross și Miller subliniază că un fel de plan pas cu pas către noi negocieri poate funcționa doar dacă, pe lângă SUA, ONU, europenii și statele arabe, inclusiv puternica Arabia Saudită, își asumă un rol constructiv complementar.Concluzia lui Ross este mai degrabă optimistă: "Dacă mă întrebați dacă este posibil să facem ceva, eu spun: nu numai că este posibil, dar trebuie să se întâmple!" Miller, care este mai pesimist, rezumă obiectivul pe termen lung al unei soluții cu două state: "În acest moment, mi-aș trăda propria credibilitate dacă aș spune că văd la orizont trei lideri, de partea israeliană, palestiniană și americană, care ar fi dispuși și capabili să ia decizii care să creeze o posibilitate."
Citește și: Primele imagini cu fetița Andrei Volos și a lui Lele: ”Nu știu cui să-i mulțumesc pentru tot ce simt acum”