Vin primele ninsori în Capitală! Temperaturi de iarnă în acest weekend, în România

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 24 nov 2023, 19:20

Vin primele ninsori în Capitală! Temperaturi de iarnă în acest weekend, în România

Sursa: PixaBay

În acest weekend sunt așteptate temperaturi sub 0 grade, în special în zonele montane, iar bucureștenii vor avea parte de prima ninsoare din acest sezon.

În acest weekend, meteorologii anunță cod portocaliu de viscol  în sud-estul țării, iar în Capitală este alertă de vreme severă. 

Cum va fi vremea în acest weekend

Directorul ANM, Florinela Georgescu, anunță schimbări bruște de temperatură și primele ninsori în Capitală din acest sezon. 

Vremea se răcește începând de vineri, 24 noiembrie, iar temperaturile se vor menține scăzute până la finalul weekend-ului.

„Într-adevăr, vremea se înrăutățește în doi pași. Începe în această seară prin extinderea arii ploilor care vor cuprinde treptat Oltenia, Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei iar în zona Carpaților Meridionali și de Curbură va ninge în această noapte. Acest episod cu ploaie va dura până mâine spre seară. Urmează să se acumuleze cantități care izolat să depășească chiar 40-50 de litri pe metru pătrat, iar vântul se va intensifica.

Vitezele cele mai mari se vor înregistra în zona montană înaltă la început iar apoi intensificările vor cuprinde toată această arie despre care vă spuneam, deci jumătatea sudică a țării.

Citește și: Vremea rea va pune stăpânire pe Românie la data de 24 noiembrie 2023, potrivit prognozai meteo

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De mâine seară însă ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Așteptăm ca fenomenele cele mai severe să se desfășoare în a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică și pe parcursul zilei de duminică și cele mai afectate vor fi județele din partea de sud-est a teritoriului, acelea care sunt deja avertizate cu cod portocaliu, un cod care va intra în vigoare mâine noapte la ora 02:00 iar județele sunt Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița și Călărași.

În aceste județe, pe lângă faptul că vor predomina ninsorile, vântul va avea intensificări care pot ajunge la 80-85 de km pe oră și deci va fi viscol iar vizibilitatea va fi foarte scăzută. Prognoza pentru București În județele care rămân în cod galben până duminică seară vor fi astfel de fenomene, adică posibil ca pe durate mai scurte apreciez și la intensitate mai mică să apară inclusiv viscolul, dar apreciem că intensificările vântului se vor încadra între 40 și 60 de km pe oră, deci fenomene mai puțin severe.

Deci un aspect mai degrabă de început de iarnă. Este greu de estimat, cel puțin în acest moment, dacă Bucureștiul va avea mai multe ore cu ninsoare și dacă se va depune strat. Este puțin probabil, pentru că posibil ca această primă ninsoare în zona Capitalei să vină după multe ore cu ploaie și deci mai degrabă aș spune că pericolul ar fi, pentru puțin timp, ca la nivelul solului să se formeze, sub influența intensificărilor vântului, o peliculă de polei”, a
transmis Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea de sărbători

În perioada sărbătorilor, majoritatea românilor își doresc să trăiască un Crăciun ca în povești. Din fericire, meteorologii susțin faptul că, în decembrie, e posibil să avem parte de ninsoare, în special în zonele montane. 

„Este destul de probabil ca perioada sărbătorilor să aducă sau să existe un strat de zăpadă în acea perioadă, să existe un strat de zăpadă în zona montană. Mult mai puțină certitudine este în privința posibilității de a exista strat și în zona mai joasă, pentru că după fiecare episod cu vreme mai severă vedem că urmează scurte perioade de încălzire, ceea ce bineînțeles duc la topirea posibilului strat de zăpadă. De altfel, și zilele acestea, după vremea aceasta mai severă cu câteva zile mai reci săptămâna viitoare posibil ca weekendul viitor să aducă o vreme simțitor mai caldă, deci mai vorbim despre Sărbători când ne mai apropiem de ele.”