Ce se întâmplă cu prețurile la energie în anul 2024. Anunțul făcut de ministrul Energiei despre plafonarea tarifelor

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 04 dec 2023, 17:19

Ce se întâmplă cu prețurile la energie în anul 2024

Sursa: Arhivă

De la 1 ianuarie 2024, modul de facturare a consumului de energie va suferi modificări semnificative. Un anunț oficial a fost făcut, de către ministrul Energiei, cu privire la plafonarea tarifelor.

Vouchere energie 2024. Schema de limitare a prețului la energie a implicat o cheltuială de 15 miliarde de lei în anul precedent, iar pentru anul curent, estimările indică un cost de aproximativ nouă miliarde de lei. Proiecțiile pentru anul viitor sugerează că aceasta va implica cheltuieli în jur de trei miliarde de lei.

Ce se întâmplă cu prețurile la energie în anul 2024

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că schema de limitare a prețului la energie a generat o cheltuială de 15 miliarde de lei pentru România în anul precedent, în această iarnă se estimează un cost de aproximativ nouă miliarde de lei, iar pentru anul viitor se preconizează cheltuieli în jur de trei miliarde de lei, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Citește și: Aproape două milioane de români vor rămâne fără aceste ajutoare sociale în anul 2024. Anunțul făcut de ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene

Preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice. Această schemă ne costă mai puţin. Dacă acum un an a costat la 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa în jur de nouă şi anul viitor, în jur de trei. De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde.

Şi atunci decât să-i supui pe români unei presiuni, unei incertitudini din perspectiva preţului la factură e o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorul român şi aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei la curent electric pe lună ”, a explicat Sebastian Burduja, în cadrul unei emisiuni TV.

Ministrul Energiei a subliniat faptul că diferența dintre prețul facturat și prețul de pe piață este suportată de furnizori.

Furnizorii se adresează Ministerului Energiei și Ministerului Muncii pentru decontarea facturilor, iar plata se efectuează după validarea de către ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce a declarat ministrul Energiei cu privire la datoriile către furnizori

Sebastian Burduja susține că Ministerul Energiei are o datorie către furnizori în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Aceștia ar fi contractat împrumuturi bancare, suportând costuri suplimentare cu dobânzile și având o expunere semnificativă în sectorul bancar. 

Cât despre acest sfârșit de an, suma de 700 de lei a fost încărcată pe cardurile destinate achitării facturilor la energie.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), peste 2,4 milioane de cetățeni români au beneficiat de fondurile disponibile pe aceste carduri.

Citește și: Bani în plus de Crăciun pentru români! Cine sunt cetățenii eligibili pentru tichetele sociale

Această schemă de compensare acoperă diverse surse de încălzire a locuințelor, inclusiv energia electrică, energia termică furnizată la nivel centralizat, butelii de gaz, lemne de foc și butan. De asemenea, este aplicabilă pentru cărbune, peleți, păcură și diverse tipuri de combustibili lichizi sau solizi.

Atât cardurile corespunzătoare primei tranșe, cât și cele corespunzătoare celei de-a doua tranșe, pot fi utilizate până la data de 27 decembrie 2023.