Sfântul Nicolae este celebrat la data de 6 decembrie 2023, fiind trecut cu cruce roșie în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 dec 2023, 16:00

Astăzi este ziua în care este pomenit Sfântul Nicolae

Sursa: b1tv.ro

Sărbătoare pe 6 decembrie, când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, zi care este trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Calendar ortodox 6 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nicolae, zi în care credincioșii au dezlegare la pește, fiind trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 6 decembrie!

Calendar ortodox 6 decembrie 2023

Sărbătoare 6 decembrie. Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie în calendarul ortodox. 

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, iar acesta a avut norocul se a face parte dintr-o familie înstărită, dar și cu mare credință. Tradiția spune că atunci când era mic, Sfântul Nicolae era un copil exemplar, iar acesta se hrănea numai de la sânul drept al mamei sale, iar în zilele de miercuri și vineri, acesta mânca doar după apusul soarelui.

Părinții săi și-au pierdut viața din cauza unei epidemii, iar Sfântul Nicolae a decis să își împartă întreaga avere celor săraci, astfel a ajuns să devină ocrotitorul celor fără de ajutor. În timpul vieții sale, acesta a simțit o chemare ce l-a făcut să meargă pentru a se închina la Sfintele Locuri, însă pe drumul său, o furtună a început pe mare.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Nicolae. Cum să te rogi pe 6 decembrie pentru sănătate, fericire și noroc

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Toți cei ce se aflau pe corabie credeau că acea furtună o să le aducă sfârșitul, însă marea s-a liniștit atunci când Sfântul Nicolae a început să se roage puternic pentru a îi salva pe toți. După acest moment, rugăciunile au reușit să învieze un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. 

Acesta a reușit să ajungă în Ierusalim, iar atunci când se pregătea să plece în pustietate, o voce dumnezeiască i-a spus să se întoarcă acasă.

Acesta a decis să se întoarcă acasă, moment în care Dumnezeu l-a învrednicit să fie hirotonit preot, urmând să ajungă și arhiepiscop în cetatea Mira, relatează antena3.ro

Sărbătoare 6 decembrie 

Canon de rugăciune către Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie în calendarul creștin.

"O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta.

Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică.

Citește și: Legenda lui Moș Nicolae. Care este, în realitate, povestea celui ce ne pune cadouri în ghetuțe

Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin!".