Epidemie de rujeolă în România: ”Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național” Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății

Autor: Diana Bostan

Epidemie de rujeolă în România

Sursa: Pexels.com

Ministerul Sănătății a anunțat oficial declanșarea unei epidemii de rujeolă la nivel național, cu mii de cazuri înregistrate în întreaga țară.

În contextul în care numărul îngrijorător de cazuri de rujeolă a crescut, iar spitalizările în secțiile de pediatrie și boli infecțioase pentru copiii afectați au atins cifre semnificative, Ministerul Sănătății a oficializat epidemia de rujeolă la nivel național.

Epidemie de rujeolă în România

Prin declararea epidemiei de rujeolă, se deschide posibilitatea vaccinării copiilor cu vârsta între 9 și 11 luni, precum și pentru recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În prezent, există aproape 2.000 de cazuri înregistrate la nivel național, răspândite în 29 de județe.

„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”, a precizat Ministerul Sănătății, marți seară, într-un comunicat.

Citește și: Amiba „devoratoare de creier” a mai făcut o victimă! Un bărbat a murit după ce s-a întors din vacanță

Rujeola reprezintă o afecțiune infecțioasă cu transmitere facilă, în special în rândul copiilor nevaccinați, iar în anumite situații, evoluția bolii poate fi gravă, manifestându-se prin apariția unor complicații.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministerul Sănătății a menționat că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, se situează la 78%, iar cu doza a doua, la 62% dintre copiii eligibili, prezentând o tendință descrescătoare pe o perioadă de peste 10 ani. Adoptarea recentă a Strategiei Naționale de Vaccinare are ca scop eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică asociate bolilor prevenibile prin vaccinare.

Ce este rujeola și care sunt principalele simptome

Rujeola este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (paramixovirus). Rujeola se transmite în principal prin picăturile de salivă sau secrețiile nazale ale unei persoane infectate, care pot rămâne în aer pentru o perioadă de timp. Afecțiunea se poate transmite și prin contactul direct cu secrețiile unei persoane infectate sau atingerea suprafețelor contaminate.

Citește și: Ministerul Sănătății anunță o nouă taxă pentru pacienții asigurați. Ce serviciu s-ar putea plăti

Care sunt principalele simptome:

 

  • Perioada de incubație este, în general, de aproximativ 10-14 zile.
  • Primele simptome includ febră, tuse, rinoree și conjunctivită (ochi roșii și inflamați).
  • După aceste simptome, apare o erupție cutanată caracteristică, începând de obicei de la nivelul feței și extinzându-se ulterior pe tot corpul.
  • Alte simptome posibile includ fotofobie (sensibilitate la lumină), inflamație a gâtului și mici pete albe în interiorul obrajilor (pete de Koplik).

Este important să consulți un medic în

cazul în care suspectezi că ai sau cineva din jurul tău ar putea avea rujeolă, mai ales dacă apar simptome severe sau complicații.