Epidemie de rujeolă la nivel național. Ministerul Sănătății a publicat lista celor mai afectate județe

Autor: Diana Bostan

Epidemie de rujeolă în România

Sursa: Pexels.com

Marți, Ministerul Sănătății a anunțat că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a dezvăluit care sunt județele cel mai grav afectate.

La data de 5 decembrie, marți, Ministerul Sănătății a furnizat informații despre situația rujeolei în România, indicând că în prezent există aproape 2.000 de cazuri înregistrate la nivel național, răspândite în 29 de județe.

Ministerul Sănătății a publicat lista celor mai afectate județe de epidemia de rujeolă

Conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în intervalul de la începutul anului și până la sfârșitul lunii precedente, s-au înregistrat 1.855

de cazuri confirmate de rujeolă în România, afectând un total de 30 de județe.

În cursul anului, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județele Mureș( 628 de cazuri), Brașov( 339 de cazuri),  București( 213 de cazuri), Cluj( 194 de cazuri) și  Giurgiu( 147 de cazuri). Cele mai afectate județe în prezent sunt Brașov, București, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița.

Citește și: Epidemie de rujeolă în România: ”Se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național” Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății

Potrivit datelor furnizate de către CNSCBT, în anul 2022 au fost înregistrate doar 17 cazuri de rujeolă la nivel național. 

„În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”,  a precizat Ministerul Sănătății, marți seară, într-un comunicat.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rujeola reprezintă o amenințare crescută la adresa sănătății publice

Rujeola, o boală virală contagioasă, a devenit o preocupare majoră pentru sistemul de sănătate publică în România. În ciuda eforturilor de control și vaccinare, numărul cazurilor a crescut semnificativ, generând îngrijorare și măsuri preventive extinse.

Aceasta reprezintă o boală virală extrem de contagioasă, transmisă prin picăturile de salivă eliberate în aer de persoanele infectate.

Lipsa vaccinării adecvate a contribuit la creșterea răspândirii bolii. Factori precum lipsa informării, rezistența la vaccinare și mișcările de populație au contribuit la amplificarea epidemiei.

Citește și: Amiba „devoratoare de creier” a mai făcut o victimă! Un bărbat a murit după ce s-a întors din vacanță

Rujeola poate avea consecințe grave, în special pentru copii și adulții cu un sistem imunitar slăbit.

Complicațiile pot include pneumonie, encefalită și, în cazuri rare, deces. Prin urmare, gestionarea eficientă a acestei epidemii este esențială pentru a minimiza impactul asupra sănătății publice.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, luând măsuri urgente pentru a controla și limita răspândirea bolii. Campanii de vaccinare extinse și informarea publicului despre importanța imunizării reprezintă priorități cheie în gestionarea acestei crize de sănătate.

Care sunt principalele simptome:

 

  • Perioada de incubație este, în general, de aproximativ 10-14 zile.
  • Primele simptome includ febră, tuse, rinoree și conjunctivită (ochi roșii și inflamați).
  • După aceste simptome, apare o erupție cutanată caracteristică, începând de obicei de la nivelul feței și extinzându-se ulterior pe tot corpul.
  • Alte simptome posibile includ fotofobie (sensibilitate la lumină), inflamație a gâtului și mici pete albe în interiorul obrajilor (pete de Koplik).