Cu începutul unui nou an, românii așteaptă cu interes zilele libere care le vor oferi ocazia de a se relaxa și de a se bucura de scurte evadări din cotidian. Calendarul Zilelor Libere în 2024 aduce cu sine nu doar 17 oportunități de odihnă, ci și noutăți notabile, precum adăugarea a două zile libere în ianuarie, pentru sărbătorirea Bobotezei și a Sfântului Ioan.
Află detalii despre zilele libere din 2024 și cum poți să profiți de ele pentru a-ți organiza vacanța perfectă.
Câte mini-vacanțe și weekend-uri prelungite vor avea românii în 2024?
Românii se pot bucura de 17 zile libere în 2024, cu două mai multe decât în anul precedent. Cu 7 dintre aceste sărbători legale cazând în weekend, provocarea va fi să găsești momentele propice pentru mini-vacanțe. Iată lista completă a zilelor libere în 2024:
- 1 ianuarie – Anul Nou
- 2 ianuarie – Anul Nou
- 6 ianuarie – Boboteaza
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 1 mai – Ziua Muncii
- 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 23 iunie – Rusalii
- 24 iunie – a doua zi de Rusalii
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei
- 1 decembrie – Ziua Națională a României
- 25 decembrie – prima zi de Crăciun
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun
Citește și: Pe ce dată începe vacanța de iarnă a elevilor 2023- 2024? Structura anului școlar
O parte dintre zilele libere vor cădea în weekend
Potrivit evz.ro, majoritatea sărbătorilor legale din 2024 vor cădea în weekend, ceea ce limitează posibilitățile de mini-vacanțe pentru români. Primele zile libere care pică în weekend sunt cele de Bobotează – 6 și 7 ianuarie. Ziua Copilului, 1 iunie, și Sfântul Andrei, 30 noiembrie, sunt alte două sărbători care vor coincide cu sfârșitul de săptămână.
Prima mini-vacanță a românilor în 2024 începe în 2023, odată cu weekend-ul din 30 decembrie și se întinde pe 31 decembrie, 1 ianuarie, 2 ianuarie și 3 ianuarie. Cu doar două zile libere la începutul anului 2024, românii pot beneficia de un weekend prelungit pentru a se relaxa în familie sau a explora frumusețile țării.
Urmează zilele de 6 și 7 ianuarie, dedicate Bobotezei și Sfântului Ioan Botezătorul, însă ambele pică în weekend. Prima mini-vacanță în timpul săptămânii va fi pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, o oportunitate excelentă pentru o escapadă în mijlocul săptămânii.
Continuând cu prima mini-vacanță din 2024, Ziua Muncii de pe 1 mai, care pică miercuri, poate fi legată de Vinerea Mare, 3 mai, pentru a crea o mini-vacanță de șase zile împreună cu weekend-ul. A doua zi de Paște Ortodox, 6 mai, oferă și ea o scurtă pauză în mijlocul lunii mai.
Citește și: Cât costă un revelion în Poiana Brașov. Nu oricine își poate permite
Pe parcursul anului, românii se pot bucura de zile libere în mijlocul săptămânii în 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, și pe 1 decembrie, Ziua Națională a României. Încheind anul cu Crăciunul, care va fi miercuri, 25 decembrie, și a doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie, românii pot planifica a doua minivacanță din 2024, legând cele două zile libere de weekend.
O noutate în 2024 este că Bobotează și Sfântul Ion vor deveni zile libere legale, începând cu anul viitor. Cu aceste două adiții la lista de sărbători legale, românii vor avea ocazia să înceapă noul an cu două zile libere consecutive, deși, din păcate, în 2024 ambele sărbători cad în weekend.
Pe viitor, aceste două zile libere în plus oferă perspective pentru noi mini-vacanțe în luna ianuarie și, totodată, aduc o notă de bucurie și tradiție în calendarul românesc.