În criză permanentă! Incepe declinul Germaniei?

Autor: Bogdan Frațilă

Coaliția formată din SPD, Verzi și FDP s-a luptat de la început cu bugetul pentru 2024 din cauza crizelor externe și interne

Sursa: PixaBay

Coaliția formată din SPD, Verzi și FDP s-a luptat de la început cu bugetul pentru 2024 din cauza crizelor externe și interne

Coaliția formată din SPD, Verzi și FDP s-a luptat de la început cu bugetul pentru 2024 din cauza crizelor externe și interne. Cu toate acestea, situația cu greu ar putea fi mai critică la jumătatea perioadei legislative.

Această săptămână din decembrie marchează cea de-a doua aniversare a începutului coaliției semaforizate- și nu se putea rezuma mai bine dificultățile acestei alianțe. Robert Habeck, ministrul ecologist pentru afaceri economice și protecția climei, nu poate călători la importanta Conferință Mondială privind clima din Dubai, așa cum era planificat, deoarece este necesar în calitate de vicecancelar la întâlniri restrânse la Berlin.

Acolo, alianța tripartită formată din el, cancelarul federal Olaf Scholz și ministrul de finanțe Christian Lindner trebuie în prezent să se pună de acord cu greu, în runde regulate de discuții, asupra economiilor neașteptate care ar putea fi făcute în bugetul 2024.

Pare o detenție involuntară pentru cei aflați la putere după ce Curtea Constituțională Federală a declarat ilegal modelul anterior al bugetului coaliției în ceea ce privește abordarea frânei datoriei introduse de Bundestag și Bundesrat.

Coaliția semaforizată, care a început anul 2021 ca o coaliție progresistă, se vede "înconjurată de realitate", după cum a spus recent Habeck la televiziunea ARD în legătură cu politica europeană. O alianță prinsă între criza climatică și crizele geopolitice- și acum, de asemenea, prinsă în cleștele celei mai înalte instanțe din Karlsruhe.

La o soluție se lucrează cu febrilitate în cele mai mici runde, deoarece chiar și partenerii de coaliție sunt conștienți că este vorba de mult mai mult decât de schimbarea, prioritizarea sau anularea unor sume de bani din bugetele ministerelor: Este vorba despre a-și demonstra

capacitatea de a lua decizii și de a acționa. Este vorba despre capitalul lor politic, care se numește încredere. Pentru că declararea propriului buget drept neconstituțional este o chestiune serioasă- și pentru propria credibilitate. Afectează, de asemenea, Fondul pentru climă și transformare, un fond care ar trebui să cofinanțeze proiectele ambițioase pe termen mediu ale guvernului: Acesta va fi un nou test pentru coaliție. în cea de-a doua aniversare a acordului de coaliție, dintre toate zilele, devine acum clar: din cauza lipsei unui acord rapid, guvernul semaforului rupe termenul limită, astfel încât bugetul 2024 să poată fi totuși adoptat de
Bundestag în acest an. Este posibil ca în cursul acestei luni să mai reușească să ajungă la acordul politic dorit în cadrul cabinetului- dar începe a doua jumătate a legislaturii cu o mare incertitudine.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Testul de foc al acestei coaliții"

"Am știut de la început că politica financiară va fi testul de turnesol al acestei coaliții", spune politologul Julia Reuschenbach într-un interviu acordat tagesschau.de. Exact aici ne aflăm acum. Acum trebuie găsită o soluție rapidă pentru 2024. De asemenea, coaliția trebuie să folosească această perioadă de mijloc de mandat "pentru a realiza care este miza." Dacă nu reușește să facă acest lucru, va fi strâns pentru alianța în criză dintre SPD, Verzi și FDP, care nu a mai existat niciodată la nivel federal.

Ar putea deveni punctul de rupere. Cu toate acestea, liderii coaliției fac tot ce le stă în putință pentru a evita eșecul. "Este dificil, dar fezabil", potrivit cercurilor guvernamentale. La urma urmei, ei au fost întotdeauna capabili să ajungă la un acord atunci când a contat, dar acum este vorba de substanța politică. "Întrebarea centrală este: cum putem aborda posibilitatea de a suspenda frâna de îndatorare înscrisă în Legea fundamentală în situații de urgență într-o astfel de policriză istorică?", spune Albrecht von Lucke, redactor la "Blättern für deutsche und internationale Politik". Dacă nu se găsește nicio soluție, coaliția se va trezi brusc fără o bază pentru a face afaceri: "Singurul lucru care o va ține împreună va fi cimentul puterii, adică faptul că cele trei partide știu că ar pierde toate în noile alegeri", explică publicistul von Lucke.

"Otravă pentru capacitatea de a acționa"

Iar acest lucru nu este suficient, potrivit lui Ralf Fücks, un politician ecologist cu experiență în coaliția semaforizată, care a fost membru al primei coaliții de stat dintre SPD, Verzi și FDP la Bremen- care s-a încheiat prematur cu un vot de neîncredere. "Coaliția semaforului este în pericol de a căuta succesul pe seama celuilalt în loc de un succes comun", spune Fücks, care a fondat grupul de reflecție non-partizan "Centrul pentru modernitate liberală". Acest lucru este "otravă pentru capacitatea de acțiune a unei astfel de coaliții". Ea trebuie acum să se pună urgent de acord asupra proiectelor comune pe care dorește să le pună în aplicare înainte de alegerile generale." După o primă jumătate de an 2023 nefavorabilă, coaliția semaforizată a dorit de fapt să continue în ape mai liniștite după vacanța de vară, cu mai puține dispute publice.

Citește și: UE crește presiunea în disputa comercială cu China!

Citește și: 50.000 de filiale McDonald's până în 2027!

Citește și: Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să-ți petreci Revelionul la hotelul lui Gică Hagi din Mamaia? Prețurile sunt de ordinul miilor de lei