Pe ce dată intră pensiile pe card în luna ianuarie 2024: Pensiile se vor majora cu 13,8%

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 dec 2023, 11:53

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit data la care vor intra pensiile în luna ianuarie.

Sursa: pexels.com

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat data la care vor intra pensiile în luna ianuarie.

O nouă eră se deschide în peisajul pensiilor din România, marcând începutul anului 2024 cu promisiuni de creștere semnificativă a veniturilor pensionarilor. Cu majorările de 13,8% anunțate și reglementările privind stagiul de cotizare, aceasta nu este doar o schimbare financiară, ci și o evoluție semnificativă în paradigma pensiilor.

Data la care intră pensiile în ianuarie 2024

Cu un an nou în desfășurare, pensionarii din România așteaptă cu interes momentul în care vor intra banii de pensii în luna ianuarie 2024.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus claritate asupra acestui aspect, anunțând că pensiile vor fi virate în conturi "la timp", după data de 3 ianuarie 2024.

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024

Mai mult decât atât, majorările așteptate de 13,8% vor intra în vigoare, aducând beneficii financiare substanțiale pentru pensionarii țării.

Cu o promisiune de transparență și responsabilitate, ministrul Muncii a subliniat că majorările sunt deja planificate, iar orice zvonuri panicarde sau populiste ar putea crea doar neliniște în rândul populației.

Creșterea de 13,8%, aplicată începând cu 1 ianuarie 2024, reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor și pentru asigurarea unui viitor mai sigur pentru această categorie de beneficiari ai sistemului de pensii.

Citește și: Cum se schimbă vârsta de pensionare pentru mame în 2024: Detalii despre modificările aduse de noua lege a pensiilor

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Totuși, schimbările majore în sistemul de pensii nu se opresc aici. Luna septembrie a anului viitor aduce cu sine recalcularea tuturor pensiilor, deschizând drumul către ajustări suplimentare. Un aspect notabil este introducerea punctelor de stabilitate pentru cei care decid să continue să lucreze după atingerea stagiului de cotizare de 25 de ani. Aceste puncte adiționale reprezintă o inițiativă menită să recunoască efortul suplimentar depus de cei care contribuie la sistemul de pensii pentru o perioadă extinsă.

Angajații pot opta pentru menținerea în activitate până la vârsta de 70 de ani

Conform noii legi a pensiilor, persoanele care aleg să lucreze peste stagiul de cotizare standard vor acumula puncte de stabilitate în funcție de durata suplimentară de contribuție. Astfel, fiecare an lucrat peste cei 25 de ani inițiali aduce un bonus de 0,50 puncte, ajungând la 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 de ani.

Aceste beneficii au scopul de a încuraja munca continuă și de a recompensa loialitatea față de sistemul de pensii.

Potrivit psnews.ro, un alt aspect notabil al noii legislații este posibilitatea celor asigurați în sistemul public de pensii de a opta pentru menținerea în activitate până la vârsta de 70 de ani, cu acordul angajatorului și o opțiune anuală de confirmare. Această flexibilitate adusă de noua lege reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea vârstei de pensionare și răspunde nevoilor individuale ale celor care doresc să continue să contribuie la forța de muncă.

Citește și: Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de români trăiesc cu pensia minimă

În concluzie, viitorul sistemului de pensii din România se conturează prin măsuri proactive menite să aducă beneficii considerabile pensionarilor. Majorările anunțate, punctele de stabilitate și flexibilitatea în vârsta de pensionare reprezintă pași importanți către un sistem mai echitabil și adaptat nevoilor societății. Este imperativ ca aceste schimbări să fie privite cu obiectivitate și înțelepciune, evitând panicarea inutilă și promovând o abordare responsabilă în comunicarea cu publicul larg.