Abilități dobândite în poker utile în viața de zi cu zi

Author: Diana Tilă

Pokerul nu este numai un joc de îndemânare și strategie, ci și o modalitate de a învața un nou set de abilități esențiale vieții de zi cu zi. Jucătorii buni și profesioniști de poker se folosesc de aceste deprinderi pentru a-și asigura poziția și câștigul în timpul unei partide, și știu cum să le utilizeaze și după ce se ridică de la masă.

În acest articol, vom discuta cum pokerul te învață noi abilități benifice atât în viața personală cât și în cariera profesională.

Puterea de concentrare

Atunci când ești într-o mână hotărâtoare, o singură carte poate schimba miza și traiectoria jocului. În acel moment, este important să fii capabil să te concentrezi la cărțile pe care le ai, la cele etalate pe masă, și la reacțiile adversarilor tăi. O mișcare greșită și poți risca să pierzi tot ce ai câștigat până acum. Pokerul te învață cum să te deconectezi de la zgomotele din jur și cum să-ți menții atenția doar la ce se întâmplă în fața ta. Abilitatea de a te concentra se poate dovedi a fi benifică și în viața profesională când situațiile de criză pot apărea în orice clipă.

Disciplină

Se întâmplă să fi tentat să mizezi tot ce ai reușit să acumulezi atunci când îți vin cărți bune în joc. Cei mai buni jucători de poker se folosesc de disciplina dobândită în timpul nenumăratelor partide la care au participat pentru a stabili momentul prielnic să facă asta. La fel ca în poker, și în viața profesională ai nevoie de disciplină ca să avansezi. Disciplina te ajută să înveți să recunoști momentul când și cum să riști, și când să te retragi.

Răbdare

Când nu-ți vin cărți bune în joc, intervine plictiseala. Câteodată, simți nevoia de a juca cu orice mână doar pentru a-ți face simțită prezența la masă. Răbdarea este una dintre cele mai importante abilități în poker. Un jucător bun nu se pripește și așteaptă mâna potrivită sau momentul oportun când să joace. De răbdare ai nevoie și în viața personală și profesională. Succesul nu vine întotdeauna imediat. Este important să știi să aștepti și să acționezi atunci când trebuie.

Gestionarea bugetului

Gestionarea bugetului este un lucru esențial în poker dacă vrei să ajungi cât mai aproape de runda finală. Trebuie să știi cât îți permiți să pariezi și cum să-ți adaptezi stilul de joc în funcție de suma de care dispui. Aceasta abilitate se transpune și în viața reală. Respectând bugetul stabilit, eviți datoriile și înveți cum să fii responsabil cu banii tăi.

Cititul oamenilor

Daniel Negreanu spune că în poker trebuie să înțelegi natura umană. E important să știi să citești oamenii, nu numai cărțile de pe masă și din mână. În poker, jucătorul își studiază adversarii pentru a anticipa următoarea lor mișcare. În același timp, el se studiază și pe sine. Această abilitate te poate ajuta și în viața reală, în relațiile personale și profesionale. Identificând gesturile și comportamentul celor din jur, poți reacționa corespunzător situației și poți forma relații mai puternice și de lungă durată în afaceri și în viața personală.

Luarea deciziilor sub presiune

Să fii capabil să iei decizii sub presiune este un lucru fundamental atât în poker cât și în viața reală. Noi, oamenii, avem tendința de a amâna deciziile importante de frica consecințelor. În timpul unui joc de poker, nu numai că trebuie să decizi rapid, dar trebuie să o faci și fără a avea informații suficiente. Trebuie să riști pe baza unei scurte analize asupra probabilităților, altfel ieși automat din mână. Să poți decide sub presiune poate să te ajute și când nu joci poker. Situațiile neprevăzute sunt inevitabile pe plan personal și profesional, iar deciziile pe care le iei în funcție de informațiile pe care le ai la momentul respectiv pot schimba cursul vieții și al carierei.

Adaptabilitatea la situații imprevizibile

Un jucător bun de poker poate să se adapteze cu ușurință și fără a-și pierde cumpătul  la orice circumstanță nouă și la orice adversar imprevizibil. O carte nouă schimbă cursul jocului, și o miză neprevăzută te poate arunca din mână. Adaptabilitatea rapidă la aceste schimbări este un lucru prețios și în viața de zi cu zi. Flexibilitatea și acceptarea aparițiilor unor situații neașteptate sunt două calități esențiale în afaceri și în viața privată.

Pokerul îți face viața mai ușoară

Jocul de poker te ajuta să înveți mai multe despre tine și despre cei din jur. Îți oferă o susținere semnificativă în luarea deciziilor importante în cariera pe care o urmezi. Te pregătește să fii disciplinat, atent, și adaptabil pentru momentele pline de tensiune și criză care pot oricând să apară. Și te învață să ai răbdare și cum să trăiești conform bugetului tău.

Deși un jucător bun de poker are nevoie și de alte abilități care nu pot fi adaptate vieți cotidiene, cele enumerate mai sus îți pot face viața mult mai ușoară.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.