Cererea mondială de cărbune ar putea atinge un nivel maxim în acest an și ar putea scădea cu aproximativ 2% în următorii trei ani, pe măsură ce China va introduce mai multe surse de energie regenerabilă, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie.
Este pentru prima dată când agenția cu sediul la Paris a prezis o scădere a apetitului pentru acest combustibil murdar pe o perioadă de trei ani.
Cererea de varf a trecut?
Cererea este pe cale să atingă un vârf de 8,54 miliarde de tone metrice (9,4 miliarde de tone) în acest an, depășind recordul anterior de 8,42 miliarde de tone metrice atins în 2022, a precizat AIE în raportul său anual privind piața cărbunelui.
Agenția se așteaptă ca cererea să înceapă să scadă în 2024 și să scadă cu 2,3% până la sfârșitul anului 2026.
Keisuke Sadamori, directorul pentru piețe și securitate energetică al AIE, a declarat că prognoza arată că "un punct de cotitură pentru cărbune este în mod clar la orizont".
"Am mai văzut scăderi ale cererii globale de cărbune de câteva ori, dar acestea au fost scurte și cauzate de evenimente extraordinare, cum ar fi prăbușirea Uniunii Sovietice sau criza Covid-19", a declarat el într-un comunicat de presă.
"De data aceasta pare diferit, deoarece declinul este mai structural, determinat de expansiunea formidabilă și susținută a tehnologiilor energetice curate."
Mai mult de jumătate din capacitatea de energie regenerabilă care va intra în funcțiune în următorii trei ani va fi în China, a precizat AIE. Această țară reprezintă în prezent peste jumătate din cererea globală de cărbune, potrivit agenției.
Un nou acord global privind clima, convenit miercuri la summitul COP28, face un apel fără precedent ca țările să renunțe la combustibilii fosili, dar folosește un limbaj vag care ar putea permite unor
guverne să ia măsuri minime.Acordul nu impune lumii să "elimine treptat" petrolul, cărbunele și gazele naturale, ceea ce peste 100 de țări și multe grupuri de protecție a climei au solicitat.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
China va avea ultimul cuvânt
AIE se așteaptă ca cererea de cărbune să fi scăzut în acest an în aproape toate economiile avansate, determinată de o scădere record de aproximativ 20% atât în Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite.
Cu toate acestea, cererea se îndreaptă spre est și se preconizează că în acest an va crește cu aproximativ 5% în China și cu peste 8% în India, din cauza creșterii puternice a necesarului de energie electrică și a producției scăzute de energie hidroelectrică.
Deși, în general, lumea este pe cale să își reducă apetitul pentru cărbune în următorii trei ani, multe depind de capacitatea Chinei de a-și extinde capacitatea de energie curată, a declarat AIE.
"Disponibilitatea energiei hidroelectrice este o variabilă cheie pe termen scurt, deoarece cărbunele este folosit ca substitut atunci când energia hidroelectrică are performanțe slabe în China", a scris agenția în raportul său, adăugând că țara "va avea ultimul cuvânt".
Săptămâna trecută, guvernul chinez a publicat un plan de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului, promițând să "dezvolte în mod viguros energie nouă și curată" și să controleze strict utilizarea cărbunelui.
Cu scopul de a reduce densitatea particulelor periculoase în suspensie cunoscute sub numele de PM2,5 cu 10% până în 2025, comparativ cu nivelurile din 2020, planul prevede un rol mai important pentru energia care nu utilizează combustibili fosili, promovarea vehiculelor electrice și deplasarea mai multor mărfuri în țară pe calea ferată și pe căi navigabile, mai degrabă decât pe șosea.
AIE a declarat că, în 2026, consumul global de cărbune va depăși în continuare cu mult 8 miliarde de tone metrice și că utilizarea "cărbunelui neîntrerupt" ar trebui să scadă "semnificativ mai repede" decât rata actuală de scădere pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Cărbunele fără a fi exploatat se referă la arderea cărbunelui fără a capta și stoca emisiile de dioxid de carbon care încălzesc planeta, a declarat un purtător de cuvânt al AIE pentru reporteri.
Citește și: Temeri de recesiune estompate! Economistii de top americani optimisti?
Citește și: De Ce Persoanele Anti-Vaccinare se Înșală?
Citește și: UE nu vrea controale medicale obligatorii