Ajunul Crăciunului 2023: Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie? Tradiții și obiceiuri

Autor: Bianca Vidoi

De ce nu e bine să ne tăiem părul sau unghiile în Ajunul Crăciunului?

Sursa: Pexels.com

7 zile ne mai despart de sărbătoarea Crăciunului, însă până la celebrarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii sărbătoresc și Ajunul acestuia.

Magia sărbătorilor de iarnă se simte încă de la începutul lunii decembrie, iar ziua de 24 decembrie 2023, cea în care credincioșii celebrează Ajunul Crăciunului îi pregătește pe români pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată ce nu trebuie să facem la data de 24 decembrie, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri specifice acestei zile.

Ce nu trebuie să facem în Ajunul Crăciunului?

Ajunul Crăciunului îi ajută pe credincioși să se pregătească pentru cea mai importantă sărbătoare din calendarul ortodox, Crăciunul, iar cu această ocazie, românii țin cont de anumite superstiții pentru a se asigura că perioada ce urmează nu o să fie umbrită de ghinion. În ziua de Ajun trebuie să fim foarte atenți să nu ne supărăm, certăm sau să recurgem la anumite violențe.

La data de 24 decembrie trebuie să evităm și consumul de rachiu, spunându-se că persoanele ce beau această licoare tradițională vor fi batjocorite de diavol.

Este necesar să evităm și măturatul locuinței în această zi în care este Ajunul, crezându-se că această acțiune aduce ghinion în viața noastră. Norocul din viața noastră o să se ducă și dacă ne spălăm rufele la data de 24 decembrie, dar și dacă ne spălăm baia. 

Citește și: Prăjitură moldovenească cu tradiție pentru Ajunul Crăciunului: Scutecele lui Iisus

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ajunul Crăciunului este celebrat la data de 24 decembrie 2023, iar aceasta este ultima zi de post, motiv pentru care trebuie să nu consumăm alimente de origine animală sau preparate care să le conțină. Nici unghiile nu trebuie să fie tăiate, dar nici părul, deoarece se crede că această acțiune o să ne taie norocul și sănătatea.

Dacă în această zi de Ajun avem parte de supărări și tristețe, atunci și în noul an vom avea parte de necazuri, motiv pentru care trebuie să evităm aceste sentimente în această zi sfântă.

În această zi trebuie să evităm și activitățile grele din gospodărie deoarece această zi este cea în care ne odihnim, pregătindu-ne astfel pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.   

Tradiții și obiceiuri pentru data de 24 decembrie 2023

Pregătirile pentru ziua Nașterii Domnului se sfârșesc la data de 24 decembrie 2023, însă această zi nu se poate termina până când gospodinele nu prepară turtele, ce se numesc și „scutecele Domnului”, ce amintesc de momentul în care Iisus Hristos este născut de către Fecioara Maria.

Aceste turte vor fi înmuiate în apă călduță și presărate cu nucă și semințe de cânepă, potrivit motivul.ro.

O tradiție pe care credincioșii o ascultă în fiecare an este reprezentată de punerea unei sticle de vin roșu pe masa de sub icoană. Persoana ce trebuie să îndeplinească această tradiție este cea mai importantă persoană din gospodărie. În partea dreaptă a sticlei de vin trebuie să așezăm turtele, o farfurie cu bob și prune fierte.

Însă nu este tot, fiecare colț al mesei trebuie să fie trebuie să aibă un colac.

Gospodarii trebuie să taie câte un măr în Ajunul Crăciunului, iar dacă acesta are viermi, persoana ce l-a tăiat va fi încercat de boală pe parcursul anului, iar dacă mărul este putred pe interior, atunci omul ce l-a tăiat nu o să mai apuce anul următor. Este foarte important ca bradul de Crăciun să fie împodobit la data de 24 decembrie 2023, iar pentru a simboliza puritatea sufletului putem să punem un săculeț umplut cu boabe de fasole albă.