Nepoata Melaniei cea Bătrână este pomenită la data de 31 decembrie 2023, în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Sfânta Cuvioasă Melania Romana este nepoata Melaniei cea Bătrână 
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 31 decembrie, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Melania Romana.

Calendar ortodox 31 decembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Melania Romana, ce reprezintă pentru credincioși modelul ideal de dedicare celor sfinte.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 31 decembrie!

Calendar ortodox 31 decembrie 2023

Sărbătoare 31 decembrie. Sfânta Cuvioasă Melania Romana este sărbătorită în fiecare an pe data de 31 decembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Melania Romana s-a născut în perioada în care la conducerea cetății se afla împăratul Honorius, fiul lui Teodosie cel Mare, ceea ce înseamnă că aceasta a trăit în jurul anului 400. Această a făcut parte dintr-o familia aleasă, ce nu se putea plânge din cauza banilor, însă de la o vârstă fragedă, Sfânta Cuvioasă Melania Romana și-a dorit să rămână fecioară și să îl slujească pe Mântuitor, asemenea bunicii ei, ce a decis să se retragă la o mănăstire.

Părinții Sfintei Cuvioasă Melania Romana își doreau din tot sufletul să aibă nepoți care să le moștenească averea, motiv pentru care acești au decis să o căsătorească de la vârsta de 14 ani cu tânărul Apelian, fiul prefectului Romei. Deși noul cuplu căsătorit s-a bucurat de doi copii, aceștia au murit la scurt timp după ce au fost născuți de către Sfânta Cuvioasă Melania Romana.

Citește și: Ce este agheasma și când e bine să o consumăm. Există două tipuri, în funcție de săvârșirea acesteia. Înlătură deochiul și îi protejează de credincioși de boli

După cele două pierderi de care a avut parte Sfânta Cuvioasă Melania Romana, aceasta a crezut că este o pedeapsă pe care a primit-o de la Dumnezeu deoarece a ales să aibă o viață diferită față de cea a bunicii ei.

A urmat o altă tragedie în viața Sfântei Cuvioasă Melania Romana, tatăl ei a murit, moment în care tânăra a decis să părăsească cetatea și să se mute la reședința ei de la țară.

A decis să meargă acolo pentru a trăi în credință și rugăciune, iar postul pe care îl ținea era unul foarte aspru, însă toate acestea au ajutat-o să își dea seama cât de mult îl iubea pe Dumnezeu.

Următorul pas pe care a decis Sfânta Cuvioasă Melania Romana  să îl facă este să își ia mama și soțul și să meargă în Africa, unde au stat vreme de șapte ani. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După cei 7 ani au decis să plece în Alexandria, urmând să se situeze în Ierusalim. În acest loc au decis să zidească o biserică și o mănăstire de maici, unde au stat 90 de femei ce credeau în Dumnezeu, cărora Sfânta Cuvioasă Melania Romana le-a fost și stareță. La 14 ani după ce s-au stabilit în Ierusalim a murit mama Sfintei, urmând și soțul acesteia, iar ea s-a retras astfel în mănăstire ei, ajutând pe toată lumea în ce mod putea. 

O boală foarte gravă de coaste a fost ceea ce a făcut-o pe Sfânta Cuvioasă Melania Romana să treacă la cele sfinte, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 31 decembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Melania Romana, sărbătorită pe 31 decembrie în calendarul creștin.

O, Sfânta Cuvioasă Melania, ceea ce din dragoste pentru Hristos te-ai lepădat de toată dezmierdarea și robia trupului și ai ajuns să fii împreună cu Cel pe Care cu osârdie L-ai iubit, îndrăzneala aflând către dansul, caută spre cei care cu umilință și cu evlavie aleargă la al tău sprijin și nu trece cu vederea această puțină rugăciune a noastră, a nevrednicilor păcătoși.

Mijlocește Sfânta, pentru noi cei îngreunați și slăbănogiți de mulțimea ispitelor și frământărilor acestui veac mai înșelător și mai primejdios ca oricând, că Domnul Dumnezeu să ne întărească cu putere de sus a purta crucea suferinței până la sfârșit, să ne păzească de toată înșelăciunea și viclenia vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, să ne lumineze mintea a petrece neabătuți de la calea adevărului și de la voia Să, să ne călăuzească pașii pe drumul spinos și strâmt al mântuirii, picurând în inimile noastre din izvorul nesecat al darurilor sale lacrimile curățitoare ale pocăinței, duhul smereniei, al răbdării, și al blândeții, duhul curăției și al dreptății, aprinzând în noi văpaia mistuitoare a dragostei care arde toți spinii patimilor noastre, pregătind astfel sufletul a intră în împărăția cea veșnică a odihnei și a bucuriei nesfârșite.

Roagă pe Domnul, Sfânta, să păzească Biserica Să întreagă și nevătămată de toate eresurile și schismele luminându-I pe conducătorii noștri să stea neabătuți pe temelia adevărului, purtând mai departe Tezaurul Ortodoxiei fără frică și alunecări datorate slăbiciunilor noastre.

Nădăjduim ca prin rugăciunile tale fiind izbăviți, să-l slăvim și noi împreună cu ține pe cel în Treime închinat Tatăl și Fiul și Sfântul Duh acum și pururea și în vecii nesfârșiți. Amin.