Observă cum sunt marcate cu cruce roșie momentele semnificative din fiecare lună, inclusiv sărbătorile importante, precum și perioadele de post și dezlegări la pește din Calendarul Ortodox pentru anul 2024.
Pe ce dată pică Boboteaza în 2024
Calendarul ortodox, cunoscut și sub denumirea de calendar bisericesc, reprezintă o structură temporală alcătuită dintr-o succesiune de cicluri determinate de sărbătorile religioase consacrate în cadrul Bisericii Ortodoxe.
În cadrul acestei tradiții, se disting trei tipuri diferite de calendare: Calendarul iulian în stil vechi, Calendarul iulian revizuit în stil nou și Calendarul gregorian în stil nou. Fiecare dintre aceste calendare servește drept repere temporale esențiale, reflectând diversitatea și bogăția spirituală a Bisericii Ortodoxe.
Bisericile Ortodoxe din Ierusalim, Rusia, Serbia, Georgia, Polonia, Sinai, Ucraina și Japonia au adoptat Calendarul iulian ca sistem de referință temporal, utilizându-l pentru stabilirea și marcarea evenimentelor liturgice și religioase.
Această alegere a Calendarului iulian demonstrează diversitatea în cadrul Bisericii Ortodoxe, în care comunitățile din diferite regiuni și țări își mențin tradițiile specifice, contribuind la un mozaic spiritual bogat și complex.
Sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
A persistat o practică tradițională conform căreia un sfânt recunoscut și activ în una dintre provinciile românești este inclus în calendarul local cu o cruce roșie distinctivă. Discrepanța între sărbătorile marcate cu cruce roșie și cele marcate cu cruce neagră, din perspectivă liturgică, derivă din caracteristicile bogate și solemnitatea slujbelor asociate fiecăreia. Astfel, se remarcă în special următoarele sărbători:
Sărbători mari
Evenimentele liturgice dedicate împărăției divine, celebrările consacrate Maicii Domnului și sărbătorile dedicate sfinților de o mare importanță sunt demne de menționare prin intermediul unei cruce roșii, care este încadrată de un cerc sau paranteze. Acest simbol servește drept marcă distinctivă, semnalând importanța deosebită a serviciului religios asociat acestor ocazii.
Sărbătorile sfinților cu priveghere și polieleu
Aceste evenimente liturgice sunt înregistrate în calendar fie cu o cruce roșie, fie cu o cruce neagră însoțită de o singură paranteză.
Sărbătorile sfinților fără priveghere
Aceste evenimente sunt notate în calendar printr-o cruce simplă. În ceea ce privește sărbătorile dedicate sfinților cu o importanță mai redusă, acestea sunt clasificate în două categorii distincte: cele care includ sau nu Doxologia Mare la Utrenie. În calendar, aceste sărbători sunt evidențiate printr-o cruce neagră, marcând astfel subtilul lor rang liturgic.
Zile de Post și Posturi în Calendar Ortodox 2024
Miercurile și vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, însemnate;
Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie;
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august;
Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie;
Postul Sfintelor Paști – 18 martie – 04 mai;
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie;
Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august;
Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie.
Când nu se fac nunți în 2024
În toate zilele de post de peste an;
În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora;
În săptămâna lăsatului sec de carne – 10 martie – 16 martie;
Postul Sfintelor Paști – 17 martie – 05 mai;
În Săptămâna Luminată – 06 mai – 12 mai;
În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie;
În Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 15 august;
În postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie;
În perioada de la Crăciun până la Bobotează – 25 decembrie – 6 ianuarie.
Zile și sărbători legale în care nu se lucrează
1 și 2 ianuarie – Anul Nou;
1 mai – Ziua Internațională a muncii;
05 mai și 06 mai – prima si a doua zi de Paști;
23 iunie și 24 iunie, prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională;
25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun.