Ce se întâmplă cu aceste categorii de pensionari de la 1 ianuarie 2024. Casa de Pensii a făcut anunțul

Autor: Diana Bostan

Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Sursa: Freepik

Casa de Pensii a comunicat o creștere a indemnizațiilor! Cine sunt cei care vor beneficia de asta începând cu 1 ianuarie.

Casa de Pensii a informat faptul că începând cu 1 ianuarie 2024, în urma publicării OUG nr. 115/2023 în Monitorul Oficial, se va realiza o majorare a indemnizațiilor pentru veteranii de război, deținuții politici din timpul dictaturii comuniste și pentru românii persecutați de dictatura comunistă.

Pensiile vor fi majorate de la data de 1 ianuarie 2024

Veniturile persoanelor fizice vor cunoaște o serie de majorări în anul 2024.

Printre acestea se numără creșterea salariului minim brut pe economie, a pensiilor de stat și a celor militare, majorarea alocațiilor și a unor indemnizații, precum și acordarea unor ajutoare sociale.

Citește și: Aceste pensii vor fi impozitate de la 1 ianuarie 2024. Anunțul făcut de ministrul Muncii

De la data de 1 ianuarie, indemnizațiile veteranilor, văduvelor de război și ale românilor strămutați și persecutați în timpul dictaturii comuniste vor cunoaște o creștere în valoare de 13,8%.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vor fi majorate următoarele indemnizații de la data de 1 ianuarie 2024:

  • Indemnizațiile conform Decretului-Lege nr. 118/1990, privind drepturile acordate persoanelor persecutate din motive politice de către dictatura instaurată începând cu 6 martie 1945, inclusiv celor deportate sau constituite în prizonieri, republicat cu ulterioarele modificări și completări.

  • Drepturile conform Legii nr. 49/1991, referitoare la acordarea indemnizațiilor și sporurilor pentru invalizi, veterani și văduve de război.

  • Drepturile conform Legii nr. 44/1994, privind veteranii de război, inclusiv unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.

  • Drepturile prevazute de Legea nr. 49/1999 privind toate pensiile I.O.V.R.
  • Indemnizațiile pentru persoanele persecutate de către regimurile instaurate în Romania cu începere de la 6 septembrie 1940 pană la 6 martie 1945.
  • Indemnizațiile pentru persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 
  • Indemnizatiile acordate pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
  • Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat in temeiul Legii nr. 578/2004.

Legea pensiilor va fi modificată

Pensionarii vor avea parte de venituri mai mari începând cu data de 1 ianuarie 2024, atunci când toate pensiile vor fi indexate la rata inflației. Dacă în primă fază majorarea pensiilor va fi în proporție de aproximativ 14%, în luna septembrie pensiile vor crește chiar și cu 40%, în urma recalculărilor.

Citește și: Cine sunt românii care nu vor avea parte de majorări de la 1 ianuarie. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

”  Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor”, a declarat Ministrul Muncii, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit acesteia, valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. 

Unii pensionari vor avea parte și de pensii dublate, totul pentru eliminarea inechităților din sistemul românesc de pensii.

Astfel că, o persoană care a lucrat timp de 35 de ani pe salariul minim, și care are în prezent o pensie în valoare de 1.100 de lei, va ajunge ca pe final de 2024 să aibă o pensie în valoare de 2.000 de lei.

O altă modificare face referire și la acordarea beneficiilor acelor angajați care lucrează în condiții speciale de muncă. Acestora li se va anula anumite beneficii pentru a forța angajatorii să ofere spații mai sigure de muncă.