Strategie de investiții în dividende potrivită pentru dumneavoastră?

Autor: Bogdan Frațilă

Acțiunile cu dividende - acțiuni ale companiilor care acordă prioritate acestor plăți periodice către acționari - e o modalitate de a atrage investitorii

Sursa: PixaBay

Acțiunile cu dividende - acțiuni ale companiilor care acordă prioritate acestor plăți periodice către acționari - e o modalitate de a atrage investitorii

Acțiunile cu dividende- acțiuni ale companiilor care acordă prioritate acestor plăți periodice către acționari- reprezintă o modalitate de a atrage investitorii și de a-i "recompensa" pentru investițiile lor. Sună ca și cum investitorii de dividende primesc bani ușor, nu-i așa? De ce să nu vă plasați întregul portofoliu în acțiuni cu dividende?

Ideea de a sta liniștit și de a privi cum acele plăți de dividende ajung în contul dumneavoastră de investiții poate suna atrăgător, până când vă dați seama că un accent prea mare pus pe o strategie de investiții în dividende ar putea împiedica

creșterea investițiilor dumneavoastră și vă poate compromite obiectivele financiare.

Mulți pensionari se concentrează pe dividende ca modalitate de a-și finanța nevoile de pensionare. Alți investitori aleg să reinvestească acele cecuri de dividende pentru a-și spori valoarea portofoliului. Dar dividendele sunt plătite din profiturile companiei, ceea ce lasă mai puțini bani din câștiguri care pot fi investiți în finanțarea creșterii viitoare.

De asemenea, o strategie bazată pe dividende tinde să vă concentreze portofoliul în anumite sectoare, ceea ce ar putea însemna câștiguri mai lente în momentele în care doriți să vă bucurați de randamente frumoase.

Nu e mereu ce pare?

Acțiunile cu dividende se regăsesc în aproape fiecare sector al pieței, dar randamentele dividendelor tind să fie mai mari în anumite sectoare, cum ar fi cel al bunurilor de consum de bază (care include domenii precum prelucrarea alimentelor), fostul sector al telecomunicațiilor (în prezent, în mare parte încorporat în serviciile de comunicații), utilitățile, îngrijirea sănătății și alte așa-numite părți "defensive" ale pieței.

Dividendele sunt de obicei mai mici în biotehnologie, software, tehnologii emergente și alte sectoare cu creștere mai rapidă.

Deși nu este nimic greșit în a folosi o parte din portofoliul dumneavoastră pentru a juca în apărare, mai ales în perioadele economice dificile, sectoarele defensive nu sunt întotdeauna cele mai bune locuri în care să vă aflați atunci când economia este în plină expansiune. Cineva care s-a concentrat foarte mult pe acțiunile cu dividende la sfârșitul anilor 1990 sau la sfârșitul anilor 2010, de exemplu, ar fi ratat o creștere incredibilă în sectorul tehnologic.

Sunt garantate dividendele?

Nu. Cu toate că multe companii se laudă cu dividendele lor regulate și cu perioada de timp în care le plătesc, dividendele sunt adesea primul lucru pe care o firmă îl taie atunci când trece printr-o perioadă dificilă. Acest lucru se întâmplă tot timpul, chiar și la companiile consacrate. Tăierea dividendelor poate înstrăina acționarii. Dar este mai probabil ca firmele să taie din plățile investitorilor decât, de exemplu, să rateze o plată a datoriilor, ceea ce le-ar putea afecta cu adevărat.

Sunt dividendele în creștere semnul unei acțiuni sănătoase?

Nu neapărat. O companie ar putea crește dividendele pentru că nu are unde să cheltuiască mai bine banii. Dar una dintre cele mai bune modalități prin care o companie își poate crește prețul acțiunilor este să își crească câștigurile. Pentru a îmbunătăți câștigurile, o companie are nevoie, de obicei, de un potențial de creștere viitoare.

O companie fără perspective de creștere uriașe majorează uneori dividendele pentru a împiedica fuga investitorilor, dar aceasta nu este o soluție pe termen lung la problemele de fond. Unele companii care plătesc dividende pe termen lung au încetat brusc să mai trimită cecuri atunci când s-au lovit de vremuri grele. De exemplu, în 2018, după mai mult de 100 de ani de plată solidă a dividendelor, vremurile tulburi au forțat General Electric (GE) să își reducă dividendele la un penny.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Feriți-vă de dividendele mari oferite de unele companii care ar putea încerca să atragă banii investitorilor pentru a finanța întreprinderi riscante în părți volatile ale economiei, cum ar fi forarea pentru petrol. Dividendul ridicat ar putea să nu dureze dacă societatea atinge nisip în loc de "aur negru", iar acțiunea ar putea fi următorul lucru care să se prăbușească. Un dividend ridicat necesită mai multă cercetare asupra unei acțiuni, nu mai puțină.

Pot acțiunile cu dividende să protejeze investitorii pe o piață slabă?

Într-o recesiune, companiile se pot strădui să crească veniturile, iar acțiunile care plătesc dividende pot părea mai atractive. Puține companii cu dividende au avut probabil estimări de creștere ridicate în primul rând, iar dividendele pot fi o sursă de numerar în vremuri grele. De asemenea, astfel de companii produc adesea lucruri de care toată lumea are nevoie, cum ar fi pasta de dinți, unde cererea nu scade de obicei. Desigur, o companie de dividende poate fi afectată de o recesiune și își poate reduce dividendele, dar unele companii au o istorie lungă de plată a investitorilor prin mai multe recesiuni.

Acestea fiind spuse, multe companii plătitoare de dividende și-au suspendat dividendele în timpul recesiunii din 2020, iar altele și-au redus dividendele.

Sunt acțiunile cu dividende potrivite pentru tine?

Oricine ia în considerare stocurile de dividende ar trebui mai întâi să își examineze propriile obiective de investiții. Dacă puteți accepta o creștere mai lentă a acțiunilor în schimbul unor lichidități constante și, poate, a unor pierderi mai mici în vremuri dificile, poate doriți să luați în considerare presărarea unor plătitori de dividende.

Acest lucru are adesea sens pentru investitorii mai în vârstă care se apropie de pensionare și care nu își pot permite ca o criză a pieței să le afecteze puternic portofoliile chiar în momentul în care încep să aibă nevoie de bani pentru cheltuielile vieții.

Investitorii mai tineri care încearcă să își dezvolte portofoliile ar putea dori, de asemenea, să aibă în vedere titlurile care plătesc dividende. Acțiuni precum Apple (AAPL) și Microsoft (MSFT)- binecunoscute pentru creșterea lor masivă- plătesc acum dividende, deși este încă puțin probabil să găsiți acțiuni tehnologice de mare succes care să facă acest lucru.

Decizia privind o strategie de investiții în dividende depinde de obiectivele dumneavoastră de viață. Dacă sunteți un investitor mai tânăr, care se află la câteva decenii de pensionare, este posibil să doriți să aveți un procent mai mic de acțiuni cu dividende, pur și simplu pentru că prețurile acestor acțiuni nu tind să crească la fel de repede. Cu toate acestea, pe măsură ce vă apropiați de pensie, ați putea decide să treceți la câteva acțiuni care plătesc dividende în speranța de a obține un venit constant.

Citește și: Capitalizarea pieței: Impactul la acțiuni și strategie de investitie

Citește și: Dividendele pe acțiuni: Mai complicat decat pare la prima vedere!

Citește și: Broker cu tranzacționarea acțiunilor fără comisioan? Care e capcana?