Calendar ortodox 7 ianuarie 2023, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în a doua zi de după Botezul Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoare trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox.
Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 7 ianuarie!
Calendar ortodox 7 ianuarie 2024
Sărbătoare 7 ianuarie. Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 7 ianuarie în calendarul ortodox.
Pe parcursul unui an bisericesc, Biserica Ortodoxă a închinat șase sărbători către Sfântul Ioan, printre care se numără și Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, celebrată la data de 7 ianuarie. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și se crede că mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron.
Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu doar 6 luni înainte de cea a Mântuitorului Iisus Hristos, iar acest moment special a fost anunțat de îngerul Gavriil. Preotul Zaharia nu a avut încredere în ceea ce i-a spus îngerul Gavriil, motiv pentru care acesta a rămas mut până la punerea numelui fiului său la a opta zi după nașterea sa.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În perioada în care acesta s-a născut, împăratul Irod se afla la conducere, iar atunci când acesta a decis să omoare toți pruncii din cetate, Elisabeta a fugit în munți pentru a își proteja pruncul, rugându-se, fiind vegheată de lumina Domnului. Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a început să predice în anul cu numărul 15 al domniei Cezarului Tiberiu, pregătindu-i pe oameni pentru venirea pe lume a lui Mesia, potrivit pravila.ro .
Sărbătoare 7 ianuarie
Canon de rugăciune către Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sărbătorit pe 7 ianuarie în calendarul creștin
„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale.
Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin!”