Cu o privire atentă asupra tradițiilor și obiceiurilor asociate acestei sărbători, poți să aduci în lumină practicile și ceremoniile specifice acestui moment sacru. Descoperă mai multe despre modul în care comunitățile și credincioșii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul în prezent, evidențiind conexiunea dintre trecut și tradițiile contemporane.
Citește și: A doua zi de Crăciun în 2023: Obiceiurile pe care trebuie să le respecți pe 26 decembrie
Pe ce dată se sărbătorește Sf. Ion în 2024
Conform calendarului ortodox, în fiecare an, Sfântul Ion este sărbătorit în a doua zi după Bobotează, marcând evenimentul botezului lui Iisus Hristos în râul Iordan de către Ioan Botezătorul. În această zi, Iisus a făcut cunoscută prezența sa printre oameni, marcând astfel începutul misiunii sale spirituale.
La vârsta de 30 de ani, vârstă considerată în tradiția evreiască ca simbol al maturității, Iisus Hristos a primit botezul, semnificând angajamentul său în slujba divină și debutul revelării publice a scopului său divin.
În data de 7 ianuarie, are loc celebrarea Crăciunului pe rit vechi în anul 2022. Această sărbătoare se desfășoară conform calendarului iulian sau stil vechi, care prezintă o decalare de 13 zile în comparație cu calendarul oficial. Astfel, această tradiție aduce în prim plan diferențele calendaristice și evidențiază respectarea unui sistem temporal tradițional care este în prezentul contemporan în urma cu aproximativ două săptămâni.
Cine a fost Sfântul Ion
Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sfântul Ion, a venit pe lume în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama lui, era înrudită cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Încă din timpurile sale de început, prorocul Ioan a preluat o misiune importantă, anume aceea de a predica înaintea lui Iisus Hristos. Rolul său crucial consta în pregătirea poporului pentru sosirea Mântuitorului, având menirea de a-l face cunoscut și de a anunța venirea Sa.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Prin actul său de botezare în apele râului Iordan, Sfântul Ioan Botezătorul își îndeplinea, în esență, rolul de a pregăti oamenii pentru botezul autentic, acel botez al spiritului, pe care Iisus Hristos îl aducea.
Deși nu se remarca prin elocvență, Sfântul Ioan nu era un orator desăvârșit. Cu toate acestea, avea darul de a atrage oamenii spre el. Prin prezența sa și prin mesajul său, a reușit să captiveze inimile oamenilor, îndreptându-i către căutarea adevărului și către acceptarea botezului spiritual oferit de Iisus Hristos.
Sfântul Ioan Botezătorul, denumit și Sfântul Ion, a venit pe lume în cadrul familiei preotului Zaharia.
Mama sa, Elisabeta, era înrudită cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Încă de la începuturile sale, prorocul Ioan a îmbrățișat o misiune crucială, începând să predice înaintea venirii lui Iisus Hristos. Scopul său era să pregătească inimile poporului pentru primirea Mântuitorului și să-L facă cunoscut în rândul oamenilor. Astfel, Sfântul Ioan a devenit un instrument esențial în vestirea venirii Mântuitorului și în pregătirea spirituală a comunității pentru acest eveniment divin.Tradiții și obiceiuri
Ziua dedicată Sfântului Ion, familiară sub denumirea de "Sânt-Ion", marchează finalul perioadei festive a Sărbătorilor de Iarnă, inaugurată la Sfântul Nicolae. Această sărbătoare este recunoscută și sub apelativele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Conform tradiției, se crede că în dimineața zilei de Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și sub numele de Sfântul Ion, este recomandat ca fiecare individ să se stropească cu agheasmă proaspătă, având convingerea că acest gest îi va aduce protecție împotriva bolilor pe parcursul întregului an.
Citește și: Când se merge cu colindul în 2023? Tradiţii pentru luna decembrie